Onurumuz Prof.Dr. Ekrem Ekinci (2)

Köy Enstitüleri, köylerde hedeflenen amaçlara büyük ölçüde yaklasirken, basarilari yalnizca köylerde sinirli kalmadi. Ülkemizin bilimde, sanatta, edebiyatta ve müzikteki entelektüel birikiminde Köy Enstitüleri’nin büyük katkisi oldugu biliniyor. Pakize Türkoglu, Mehmet Basaran, Fakir Baykurt, Mahmut Makal, Hatun Birsen Basaran, Ali Dündar, Mehmet Uslu, Dursun Akçam, Talip Apaydin, Adnan Binyazar, Osman Sahin ve Güzel Sanatlar Fakültemizde bulunmalarindan övünç duydugumuz Ismail Avci, bu müstesna projenin kazandirdigi degerlerdendir. Iç Anadolu’da geçirdigim çocuklugum ve gençligim boyunca, ne zaman Köy Enstitüsü çikisli bir ögretmen görsem hemen ayirt edebilirim. Durusu, yaklasimi ve dünyayi algilayis sekli nedeni ile Köy Enstitüsü çikislilar, farkli ve özellikli kisilerdi.
1990’li yillarda mühendislik egitimini 2000’lere uyarlama görevi ile bir araya gelen ABD Mühendislik Dekanlari Konseyi, mühendislik egitiminin esaslarinin bazilarini açikladilar. Iyi bir mühendislik egitiminden beklenenler arasinda “bir sistem ve bilesenlerini analiz etme ve tasarlama, veri toplama analiz etme ve yorumlama, teknik ve araçlari ile bilisim teknolojilerini etkin kullanma, tek ve çok disiplinli takim çalismasi yürütme, yasam boyu çalisma, yazili ve sözlü iletisim, mesleki ve etik sorumluluk, çagdas konularda bilgi sahibi olmak” bulunuyordu. 2000”li yillarda mühendislerden beklenen becerilerin, 1940’larin Köy Enstitülerinde bire bir uygulanmasi için ugras verilmis olmasi, 2010’lari Yasadigimiz su günlerde bizi gerçekten heyecanlandiriyor.
FMV Isik Üniversitesi adina,ülke olarak ortaya koydugumuz evrensel bir projenin kurulusunun 70..yili anisina,projenin ürünlerinin küçük bir örnegini,Köy Enstitüleri kökenli ressamlarin 70 eserinden olusan sergiye Galeri Isik Silede ve daha sonra Galeri Isik Istanbul’da ev sahipligi yapmaktan onur duyuyorum.
Prof.Dr. Ekrem Ekinci
FMV Isik Üniversitesi Rektörü
11Subat 1010
Sevgili kardesim Ekrem engin bilgi birikiminiz ve çagdas görüsünüz isigi altinda Köy Enstitüsü projesini ayrintilari ile arastirdiginiz köy Enstitüleri projesine yaklasiminizdan belli oluyor. Köy Enstitü projesi köylerdeki islenmesi olanak disi cevherleri açik seçik ortaya çikarilisinin bir kanitidir. Tartisilamaz. Köy Enstitü’lü çikisli bakanlik seviyesine ulasan politikacilar, milletvekilleri, ressamlar, Müzisiyenler, Egitim uzmanlari, sanayiciler, Is adamlari, Yazarlar, var ki isimlerini saymakla bitiremem. Isimlerinden söz ettiginiz kisilerin çogunu tanirim bunlarda bu degerlerden birileri. Sinif arkadaslarinizla olusturdugunuz KITAP KULÜBÜ’nüzde, Mart ayinin konugu Mehmet Basarani iyi tanirim” Ögretmenim Hasan Ali Yücel” Kitabini okuyup tartisacaginizi söylüyorsunuz, Pakize Türkoglu ve Ismail Avci’da bulunacakmis, ne güzel aranizda bulunmayi çok isterdim islerimin yogunlugu acil yetistirmem islerimin çoklugu beni bu toplantidan alikoydu.Sonucu sizden ögrenirim.Köy Enstitüleri’nin yetistirdigi Sanatçi Sanat Egitimcisi Prof. Dr. Ismail Avci degerlerden biridir.Kendisi hakkindaki yorumunuzu okudum mutlu oldum.Türk folklorunun kaynagi Türk Halk Müziginin kamu oyuna yayilmasi, Asik Veysel’i , Ruhi Su gibi daha nice sanatçilarin taninmasini Köy Enstitü’leri saglamistir.Ankara’da islevini sürdüren kurdugumuz ÇAGDAS KÖY ENSTITÜLERI VAFI kitapliginda Köy Enstitü’leri hakkinda bugüne kadar yazilmis kitaplar kurulan 21 köy Enstitü hakkindaki bilgiler kapatilis nedenleri ile ilgili bilgiler istenirse verilir.Vakif yöneticileri her yil özveri ile 17 Nisan kurulus gününü degisik yörelerde çok anlamli etkinlikler düzenler.Çagimizda Üniversitelerde Köy Enstitüleri ögrencilere tez olarak verilmekte.Birçok ögrenci konu ile ilgili bilgime basvurmuslardir.Köy Enstitü’lerin kurulus asamasinda çok zorluklar yasandi yasadim.Ilkokuldan sonra bes yillik bir egitim ögretimi kapsiyordu.Hiçte öyle degildi yilin 12 ayinin bir ayi 15 ser gün olmak kaydiyla izinli olunur diger 11 ay hem is egitimi hem ders uygulamali verilirdi.Düsünülürse ögrenim ve is egitimi 9 yilin karsiligi idi. Köy enstitülerinde egitim ve ögretim tam bir demokrasi çerçevesinde yapilirdi..Köy Enstitüleri konusu çok özet olarak geçistirilecek konu degildir.Karsilikli soru yanit halinde saatler sürer. Prof.Dr. Ekrem kardesimin görüsleri dilerim Köy Enstitü’ler hakkinda yanlis algilayanlara yetkili agizdan bildiri olur dilegiyle mutlu gelecegimiz olan genç kusaklara bilgi kaynagi olur. Prof Dr. Ekrem kardesime yasami boyu mutluluk ve esenlikler dilerim.
YORUM EKLE

banner284