OSMANLI SARHOSLUGU

Yapilan çagrilara göre buna öncelikle atalarimizin mezar taslarini okumakla baslanmali. Bu çagri üzerine; TV kanallarinda Osmanliyi ve atalarimizin mezar taslarini yüceltme yarisiyla adeta bir Osmanli sarhoslugu yasaniyor.

Gerçekten yapilmasi istenilen; atalarin mezar taslarinin okutulmasi mi, yoksa toplumun, mezar taslariyla avutulmasi, ya da mezar taslariyla uyutulmasi mi?

Mezarliklarda atalarimizin mezar taslarinda Osmanlica yazili olan adlarini, istesek de istemesek de okuma yerine; atalarimiza Fatiha okusak olmaz mi?

Çocuklar, anne ve babalarinin bulundugu odalara bile girmiyorlar; birinin elinde dizüstü, birinin elinde tablet, birinin elinde de akilli telefon; anne ayri bir oda da pembe dizilere kilitlenmis, baba yine baska bir oda da atilan gollerle hop oturup hop kalkiyor, gerçek bu degil mi? Siz, Osmanlicayi kime ögreteceksiniz? Ayni evde anne ve babalarini bile görmeyen çocuklar, mezarliklara gidip, atalarinin mezar taslarini mi okuyacaklar?

Bir seyi merak ediyorum; acaba ABD’de yasayan insanlar, Ingiltere’ye gidip, atalarinin mezar taslarini okuduklari için mi ekonomik, siyasi ve teknoloji alanlarinda dünya üstünlügünü ellerinde bulunduruyorlar?

On iki yildir iktidarda bulunan ve bu süreçte de bes egitim bakani degistiren bu Osmanli sevdalilari, bir gün olsun bilimden, teknolojiden, sanattan ve felsefeden dem vurup, bu alanlarda her hangi bir girisimleri odlu mu?

Bu ülkede uygulamadaki egitim sistemi “Ögrenci Merkezli Egitim Sistemi” degil mi?

Ögrenci Merkezli Egitim Sistemi: bes yasindaki çocuklarin okullara alinip din dersi okutmak, lise siralarina gelindiginde de atalarinin mezar taslarini okumalari için Osmanlica okutmak midir?

Cumhuriyet ilan edildigi zaman bu ülkede okuma yazma orani %10 civarindadir. Cumhuriyet dönemindeki bütün ugraslara ragmen ögrencilerimiz, anadili olan Türkçeyi okuyup anlama konusunda 65 ülke arasinda 42. sirada bulunuyoruz.

Bu durum karsisinda; “bütün renkleri boyadik, sira fistiki yesile mi geldi,”diyecegiz.

Ya da bu güne kadar yapilan uygulamalara bakarak: bu ülkede, “Ögrenci Merkezli Egitim Sistemi“ yerine, “AKP Merkezli Egitim Sistemi” uygulaniyor mu diyecegiz.

Bu ülkede bir Karamanoglu Mehmet Bey yasadi. Mehmet Bey’in Türk Dili hakkinda söyledikleri hafizalarda canliligini korumaktadir. 1277 yilindan günümüze kadar Türkçe oldukça zenginlesmistir. Çünkü dil canli bir olaydir, bu nedenle de sürekli olarak kendisini yeniler ve zenginlestirir. Latince, Grekçe vb. diller gibi Osmanlica da pratikte ve güncel olarak kullanilmayan diller arasindadir.

Osmanli sevdalilarinin bu günlerde Osmanlicayi ve ilkokullarda birinci siniflardan baslayarak din derslerinin okutulmasini istemelerinin iki nedeni var. Bunlardan biri, siyaset alanini yine din olarak seçip, Haziran ayinda yapilacak genel seçimlerin çalismalarini baslatmak; digeri ise, disariya emperyal bir politika izlediklerinin mesaj vermektir. Ancak toplumumuz ve dünya toplumlarinca, imparatorluklarin ve hanedanliklarin Birinci Dünya Savasi ile tarihe karistigi biliniyor.

Bir önerim var:

Osmanlicanin okutulmasini isteyenler, biraksinlar atalarin mezar taslarini okutmayi; TV kanallarina çiksinlar ve Sevr Antlasmasini Osmanlica olarak okusunlar, biz de ne olup bittigini ögrenelim! 

YORUM EKLE

banner284