Petrol Olmasaydı?

Bir zamanlar Ajda Pekkan’ın söylediği bir şarkı vardı; “Aman Petrol/Canım Petrol” Maalesef yarışmada Ajda hanım nal toplamıştı. Hep düşünürüm, Ortadoğu’da petrol olmasaydı ne olurdu? Diye. Arap kardeşlerimiz çölde ne yiyeceklerdi? Deve çobanlığına dönerlerdi sanırım.
Petrol bulundu, dünyanın yörüngesi değişti. Osmanlı parçalandı, yapay sınırlar çizildi. Düşman komşular oluşturuldu. İngiliz’in “böl ve yönet” taktiği sahne aldı. Sonra Amerika geldi, petrol uğruna Irak’ı perişan etti. Apaçık bir emperyalist yağmaydı Irak’ta yapılanlar. Irak’ı böldüler, müzelerinden çaldıkça çaldılar antik eserleri, insanları yok ettiler.
Bakın Uğur Mumcu 29 Ekim 1985 yılında neler yazmış: “Ortadoğu. Çok uluslu çıkarların, şaşırtıcı ittifakların yol açtığı, bir kaygan ortamdır. Bu kaygan ortamda haritalar yeniden çizilecektir.”
Uğur Mumcu gene o günlerde şöyle diyor: “Bu “Özerk Kürt Devleti” planının arkasında ABD ve İngiltere var. Bu yüzden, Kürt ulusçuluğunun “Anti Amerikan, anti emperyalist ve anti kapitalist bir özelliği yok. Batı Kürtler üzerinde bir “manda” yönetimine hazırlanıyor. “Tampon bölge”, “Güvenlik bölgesi” gibi projeler, bölgede kurulacak Kürt devletinin temel taşlarıdır.”
Yürekli aydın, geleceği nasıl da görmüş. İşte Suriye’de olanlar. Orada da haritalar değiştirilmeye, yeniden sınırlar çizilmeye çalışılıyor. Piyonlar önde, ağa babaları arkada, bir ulusu yok ediyorlar.
Anımsarsanız, Irak işgal edilmeden önce, ortalığa yalan haberler sisi yayılmıştı. Saddam’ın “cehennem topu” var. Kimyasal silahları var. Tüm basın, televizyon Saddam’ı canavar yapıp çıkmıştı. Liboşlarda “Ne Sam ne Saddam” diye ünlenmişlerdi. Amerika “Irak’a özgürlük” getiriyormuş. Bizimkilerde pastadan pay alma sevdasına düşmüşleri. Kurtlar sofrasından başkalarına kıymık bile vermezler ki.
En iğrenç öz eleştiri de o zamanların İngiliz Başbakanı Tony Blair’in söyledikleri. Irak konusunda gerçeği gizlediklerini, yalan söylediklerini itiraf etmesi.
Libya’nın Fransa ve Nato güçleriyle yerle bir edilmesini unutmayalım. Bu gün aynı oyun ülkemiz için de oynanmakta. Mavi Vatan, Doğu Akdeniz, Kıbrıs üzerine emperyalistler oyun içinde oyun kuruyorlar. Yunanistan’ı yine üzerimize sürüyorlar.
Dedim ya, petrol olmasaydı, Ortadoğu’da ölümlerde olmazdı. 

 

YORUM EKLE

banner284