2015 Sonuna Dogru 4G`ye Geçiliyor

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, 2015 yilinin sonlarina dogru 4G`ye geçilecegini söyledi.

2015 Sonuna Dogru 4G`ye Geçiliyor

Elvan, "4G ile ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Teknik düzeydeki çalismalarimizi bitirdik. RTÜK'ün suanda kullaniminda olan bir frekans var. RTÜK'ten frekansin o bölümünü 800 frekans dedigimiz bölümü bosaltmasini istedik. 4G'ye 2015 sonuna dogru geçmis olacagiz. Hiz en az 10 kat daha artacak" dedi.
Ihlas Haber Ajansi (IHA) ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yasar'in sundugu "Neler Oluyor" programina konuk olan Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, bakanliginin yürüttügü faaliyetlere iliskin açiklamalarda bulundu. Bakan Elvan, programda, gündemde yer alan çözüm süreci, seçim baraji tartismalari, 3. köprü, 3. havalimani, hizli tren, duble yolla ve 4G teknolojisine yönelik dikkat çekici bilgiler paylasti.
Çözüm sürecine yönelik gelinen noktayi degerlendiren Elvan, "AK Parti olarak bizim basindan beri yaklasimimiz su; bu ülkenin birligini, bütünlügünü güçlendirici her projenin arkasinda olduk, kroniklesen sorunlarin çözümü yönünde de elbette bugüne kadar oldugu gibi bundan sonraki süreçte de adimla attik, atmaya devam edecegiz" dedi.
Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerinde vatandaslarin sikayetlerine dikkat çeken Elvan, söyle devam etti: "Özellikle PKK terör örgütünün ve onun uzantilarinin bölge halki üzerinde yogun bir baskisi, yine is yapan müteahhitlere yönelik baskilarin oldugu, santiyelerin yakildigi bir resim var ortada. Kamu düzeni mutlaka saglanmali. Biz 13 yil boyunca millet iradesi disinda hiçbir vesayeti tanimayacagimizi ifade ettik ama bugün yeni bir vesayet anlayisi ortaya koymaya çalisiliyor. Nedir bu? Bölge halki üzerinde vesayet olusturmaya çalisiyorlar. Birakin insanlar rahat yasasinlar, sen nasil baski yaparsin. Yol yapmak istiyoruz, araçlari, santiyeleri yakiyorlar, yol yapmamiza engel oluyorlar. Siz o yörenin gelismesini, kalkinmasini istemiyor musunuz. Eger bunu istiyorsaniz, fabrikalarini bacasinin tütmesini istiyorsaniz, isadamlarini rahat birakacaksiniz. Yolsa yol, okulsa okul bunlari yapacagiz ama bugüne kadar neler yapildigini görüyoruz. Bölgede kamu düzeni saglanmazsa kalkinma, gelisme, yatirim olmaz. Halk kendini rahat hissetmeli, rahat yasayabilmeli. Gerçekten samimi olarak bu sorunun çözümünü istiyorlarsa yapilmasi gereken kamu düzeninin saglanmasi."
"YÜKSEKOVA HAVAALANI'NI BÜTÜN ENGELLEMELERE RAGMEN EN GEÇ MAYIS AYINDA AÇACAGIZ"
Hakkari'de yapilacak Yüksekova Havalimani'ndaki son durumu açiklayan Bakan Elvan, kar nedeniyle çalismalarin durdugunu, hedeflerinin ise en geç Mayis ayi itibariyla alani kullanima açmak oldugunu açikladi.
Bakan Elvan, "Bu havaalani simdiye kadar çoktan yapilmis olmasi gerekirdi. Ama siz o bölgeye havaalani yapmaya çalisiyorsunuz, müteahhidin çalismasi engelleniyor. Ben sunu anlarim; birileri bölgeme yatirim yapmak istiyorsa ve birileri de engelliyorsa 'ben ilimin kalkinmasini istemiyorum' demektir. Dolayisiyla bu tür anlayislar bizi üzüyor. Yüksekova'da pist yapimi yarida kaldi yoksa daha erken açabilirdik ama hava sartlari daha iyi giderse Nisan ayinda açabilecegiz. Ama eninde sonunda, zorda olsa, birçok engellemelere ragmen Yüksekova'daki havaalanimizi açacagiz" dedi.
Bölgede bir havaalani agi olusturduklarini belirten Elvan, Yüksekova Havaalani'ni Iranli turistlerin de kullanmasinin öngörüldügünü kaydetti.
"CHP'NIN MIT'E IHTIYACI YOK"
Yüzde 10'luk seçim baraji tartismalarini da degerlendiren Bakan Elvan, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun "MIT'in CHP'yi izledigi" yönündeki iddialara da cevap verdi.
"CHP'nin MIT'e ihtiyaci yok" diyen Elvan, "Kendi içindeki sikintilar zaten yetiyor. Bir kere devletin bir kurumunun böyle bir sey yapmasi söz konusu olamaz. Yalan yanlis basinda yer alan haberleri alip sanki gerçekmis gibi kamuoyuyla paylasmaya çalisiyorlar. Sayin Basbakanimiz da söyledi, ispat edin, deliliniz varsa getirin, verin bize" dedi.
2002 yilindan beri millet iradesini ayaklar altina alabilmek için her türlü girisim yapildigini söyleyen Elvan, "Bunu herkes gördü, vatandasimiz da gördü. Darbe girisimleri oldu, partimizi kapatmaya çalistilar, ülkede olusan istikarari ve güveni yok etmeye çalistilar ve halen devam ediyorlar. Türkiye büyüdükçe ve gelistikçe bu tür saldirilar olacaktir. Seçimler öncesi de mutlaka olacaktir. Disarisi Türkiye'nin büyümesinden rahatsiz" seklinde konustu.
Bakan Elvan, 2015 seçimlerinin ardindan 4 yillik süreçte seçim olmayacagina gerçeginden hareketle seçimler öncesi demokrasiye darbe girisimlerinin olabilecegini belirtti.
IDARI DINLEMELERIN 30 BINLERE ÇIKTIGI IDDIASI
Adli dinlemeler 4-5 binlerdeyken idari dinlemelerin 30 binlere çiktigi yönündeki haberlere de açiklik getiren Elvan, "Güvenlikle ilgili olarak almis oldugumuz ve alacagimiz her önlem bireysel hak ve özgürlükleri korumaya yöneliktir. Kisisel haklari çigneyici ve gerçekten vatandasin hak ve hürriyetini bozucu her türlü girisime karsi önlem almak zorundayiz, biz devletiz. Bu yükümlülügümüz, görevimiz. Aslinda bizim yaptigimiz ve yapacagimi düzenlemenin bütününe baktiginizda gerçekten kisilik hak ve özgürlüklerini koruyan, bireyin rahat bir ortamda yasamasini saglayan önlemler. Tehdidin, korkunun oldugu bir ortamda ne yapabilirsiniz?" diye sordu.
"17-25 ARALIK'LA ILGILI SILINEN KAYITLARIN BIRÇOGU GERI KAZANILDI"
17-25 Aralik sonrasinda yasadisi dinlemeler konusunda açilan davanin hangi asamada oldugu konusunda bilgi veren Bakan Elvan, "Bu konuyla ilgili olarak hem Basbakanlik Teftis Kurulu hem de Savcilik gerekli çalismalari yaptilar. Bu geçmiste illegal bir sekilde dinleme yapilip da silinen bazi kayitlar geri kazanildi. Çok kayit oldugu için önemli bir miktarda kayit geri kazanildi. Bunlarin hepsinin tespitleri yapildi. Kimlerin yasadisi dinlendigi teker teker tespit edildi. Bunlarin hepsi savciliga intikal etti. Su anda Gölbasi Cumhuriyet Bassavciligi'nda. Biz de açikçasi sonucunu bekliyoruz" dedi.
"ISTANBUL TRAFIGI IÇIN 3 MEGA PROJEMIZ VAR"
Bakan Elvan, zaman zaman çileye dönüsen megakent Istanbul'un trafigini rahatlatmaya yönelik çalismalari anlatti.
Tamamen Istanbul trafigine yönelik, su anda üzerinde çalisilan 3 proje oldugunu açiklayan Elvan, "Bunlardan 3'ünü de açiklayabiliriz, belki 2'sini açiklayip digerini daha sonra açiklayabiliriz. Heyecanli, çilgin ve mega projeler olacak" dedi.
Bakan Elvan, Istanbul'a yönelik karayolu trafigini rahatlatici diger projelerin detaylarini söyle anlatti: "Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve Avrasya Tüp Geçidi disinda Istanbul trafigini rahatlatici bir baska tedbir aliyoruz. Özellikle Ege Bölgesi'nde, Orta Anadolu'nun belli bir kesiminden Trakya'ya ve yurtdisina tasimacilik faaliyetinde bulunanlar veya otomobilleriyle otobüsleriyle gitmek isteyenler, Istanbul'a ugramadan Trakya'ya ulassinlar ve yurtdisi çikislarini gerçeklestirsinler istiyoruz. Bu da Istanbul'un trafigini önemli ölçüde rahatlatacak. Bununla ilgili ciddi bir çalisma baslattik. 2015 sonu itibariyla Dilovasi'ndan Bursa'ya kadar otoyolu açacagiz, körfez geçisi tamamlanacak. Istanbul'dan Bursa'ya kadar otoyoldan gidilecek. 2015 sonu itibariyla ayrica Izmir'den Kemalpasa'ya kadar otoyolla gitmis olacaksiniz. Su anda çalismalarimizi sürdürüyoruz. Yap-Islet-Devret modeliyle Sakarya-Akyazi'dan Pasaköy'e kadar olan kismin ihalesine çiktik. Yine Odayeri'nden Tekirdag-Kinali'ya kadar olan kismi da Yap-Islet-Devlet modeliyle gerçeklestirecegiz. Otoyol ve E-5 disinda biraz daha kuzeyden yeni bir otoyol yapiyoruz. Özellikle Sakarya ve Kocaeli'nden itibaren Istanbul'a kadar inanilmaz trafik yogunlugu var. Burada trafigi rahatlatmak istiyoruz."
"ÇANAKKALE BOGAZI ÜZERINE KÖPRÜ YAPACAGIZ"
Marmara Bölgesi etrafinda bir otoyol ringi olusturduklarini açiklayan Elvan, "Özellikle Ege Bölgesi'nden Orta Anadolu'nun Bati kesiminden gelen araçlar artik Istanbul'a girmeden, Balikesir ve Çanakkale köprüsü üzerinden Trakya'ya geçebilecek. Çanakkale Bogazi üzerine bir köprü yapacagiz. Bunun projesi bitmisti ancak ben arkadaslarima talimat verdim, 'Mevcut köprü üzerine tek bir hat bile olsa bir demiryolu insa edelim, çünkü ileride ona da ihtiyacimiz olacak' dedim. Bu konuda çalismalar devam ediyor. Çanakkale Köprüsü'nün de yine Yap-Islet-Devret modeliyle ihaleye çikacagiz. Su anda proje çalismalari devam ediyor. Bu projemize yurtdisimizdan taliplimiz de var. Ülke ismi zikretmeyim ama bununla ilgili ilgilendiklerini zikrettiler. Arap ülkesi degil" ifadelerini kullandi.
Bakan Elvan, Marmara etrafinda olusturulan otoyolun bir bölümün yapimi devam eden Kanal Istanbul'un üzerinden geçecegini ve ayni güzergah üzerinde bir demiryolu ringi de olusturmak istediklerini bildirdi.
"KANAL ISTANBUL'A YÖNELIK ÇALISMALARIMIZ DEVAM EDIYOR"
Mega projelerden Kanal Istanbul'a yönelik çalismalarin sürdügünü anlatan Elvan, "Bunun teknik düzeyde yapilmasi gereken önemli çalismalari var. Dolayisiyla zaman içerisinde kamuoyuyla paylasacagiz. Zaman içerisinde neleri yaptigimizi, hangi asamaya geldigimizi ve hangi süreçlerle bu ise devam edecegimizi açiklayacagiz" dedi.
"ÖMRÜ DOLAN BÜTÜN SATHI KAPLAMALI YOLLARI BITÜMLÜ SICAK KARISIMA ÇEVIRECEGIZ"
Yapilan sathi kaplamada hak-edislerin verilmedigi, ayrica devletin zarara ugratildigi iddialarini yanitlayan Elvan, "Özellikle sathi yollarda yaklasik 3 yildan sonra bozulmalar, çukurlasmalar olusuyor. Daha sonra tamiratina giriyorsunuz. Önümüzdeki dönemde biz, BSK'ya yani bitümlü sicak karisima agirlik verecegimizi ifade ettik. 40-45 santim bir kalinligi var, sathi kaplamadan çok farkli bir sey. Bu elestiriyi yapanlara sunu soruyorum; AK Parti iktidarina kadar Türkiye bitümlü sicak karisimin ne oldugunu bilmiyordu ve bir tek otoyollarda kullaniliyordu, tüm yollarimiz zaten sathi kaplamaydi. Zaman içerisinde biz ömürleri dolan sathi kaplamalari bitümlü sicak karisima çevirecegiz ve uzun ömürlü hale getirecegiz" açiklamasinda bulundu.
"YAVUZ SULTAN SELIM KÖPRÜSÜ'NÜN SILÜETI OCAK AYINDA GÖRÜLMEYE BASLANACAK"
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Pasaköy'den Odayeri'ne kadar giden 95 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu'nun 29 Ekim 2015 tarihinde açilacagini belirten Elvan, "Hem köprümüz hem otoyolumuz açilmis olacak. Önemli bir mesafe kat ettik, gayet iyi gidiyoruz. Köprü ayaklarinda 300 metreyi geçtik, köprünü ayak yüksekligi 320 metre olacak. Önümüzdeki ay köprünün silüeti görülmeye baslanacak, tabliyesine ve asma islemine önümüzdeki ay basliyoruz" dedi.
"KÖRFEZ GEÇISI KÖPRÜSÜ ÜZERINDEN SEÇIMDEN ÖNCE YÜRÜYECEGIZ"
Dünyanin en büyük 4. asma köprüsü olan Körfez Geçis Köprüsü'nde çalismalarin hizla ilerledigine dikkat çeken Elvan, "Istanbul-Yalova arasini yalnizca 6 dakikaya indirecek
Körfez Geçisi Köprüsü'nün silüetini Mart ayinda görecegiz ama seçimden önce köprünün üzerinde yürüyecegiz. Körfez Geçisi Köprümüz ve Bursa'ya kadar olan yolumuz 2015 sonu itibariyla açilmis olacak" dedi.
"AVRASYA TÜP GEÇIDI 2016 SONUNA KADAR TAMAMLAMAYI HEDEFLIYORUZ"
Avrasya Tüp Geçidi konusunda ise Marmara Denizi altinda bin 500 metreye ulastiklarini açiklayan Elvan, "En son Sayin Basbakanimizla gittigimizde, 920 metredeydi. Diger aç-kapa tünellerini de dahil edersek 3 kilometreye yakin tünel islemi tamamlandi. Tamamlanma süresi 2017 ama biz 2016 sonuna yetistirmeye çalisiyoruz. Beklentimiz günlük en az 100 bin aracin geçecegi yönünde. 68 bin 500 aracin üstünde geçen araçtan elde edilen gelirin yüzde 70'i yükleniciye, yüzde 30'u da devletin kasasina gidecek. Ücret 4 dolar+KDV olacak" seklinde konustu.
"3. HAVALIMANI IÇIN FINANSAL KREDI SIKINTISI SÖZ KONUSU DEGIL"
Bakan Elvan, tamamlandiginda dünyanin en büyük havalimani olma unvanini elde edecek 3. Havalimani çalismalarinin devam ettigini belirtti. Havalimanini yapacak ilgili konsorsiyumun zemin etüdü ve sondaj çalismasi yaptigini anlatan Elvan, "Çalismalar çok yogun bir sekilde devam ediyor. Diger taraftan da konsorsiyum araç alimina devam ediyor. 'Finansal olarak kredi bulmada sikintilari var' gibi bir problem söz konusu degil. Su anda özellikle balçik olan kesimler var, gerçekten zemini oldukça kötü olan yerler var. Bu kesimlerin nasil iyilestirilecegine yönelik çözüm önerileri sunuyorlar. Çalismalar gayet iyi gidiyor, herhangi bir sikinti yok. Herhalde 2015 sonuna dogru belirgin bir silüet görülecek" ifadelerini kullandi.
"ISTANBUL HAVA YOLU SIRKETLERI IÇIN YÜZDE 20 YAKIT TASARRUFU SAGLIYOR"
Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimani'nin yolcu sayisinda inanilmaz bir artis söz konusu oldugunu vurgulayan Elvan, söyle devam etti: "Her yil yüzde 14'ün üzerinde sürekli inis-kalkis rekorlari kiriliyor. Geçen yil günde bin 100 civarinda uçak inis ve kalkisi söz konusuydu, bu yil bin 200'e ulastik. Inanilmaz bir rakam. Her 60 saniyede bir uçak kalkip-iniyor. Sabiha Gökçen Havalimani'nin yolcu sayisinda da ciddi bir artis var, 20 milyona yaklastik. Toplam yillik yolcu sayisina baktiginiz zaman Istanbul'da iki havalimaninda 80 milyona ulasacagiz. Istanbul'un havacilikta transit ülke olmasinin anlami su; Istanbul'un havayolu trafigi her geçen gün artacak. Dubai'de, Frankfurt'ta rekabet ettigi havalimanlari var söyleyeceksiniz. Istanbul'un en önemli özelligi: Ister Ortadogu'ya ister Asya'ya ister Afrika'ya isterse Avrupa'ya gidin hiç fark etmez, genelinde degerlendirildigi zaman asagi yukari uçaklar, havayolu sirketleri digerleriyle kiyasla yüzde 20 yakit tasarrufu sagliyor."
"3. HAVALIMANI'NA RECEP TAYYIP ERDOGAN ADI YAKISIR"
Bakan Elvan, 3. Havalimani tamamlansa bile özellikle tarife disi uçuslar için Atatürk Havalimani'na ihtiyaç olacagini belirtti. Yeni havalimaninin ismi konusundaki spekülasyonlara da cevap veren Elvan, "Bana hep Sayin Cumhurbaskanimizin ismi mi verilecek? seklinde bir soru soruluyor. Ben de gerçekten 2002 yilindan bugüne kadar Türkiye'nin geldigi noktaya baktiginizda ekonomik alandaki gelismeler, istikrar, vesayete karsi mücadele, Türkiye'nin gelismesi yönünde atmis oldugumuz cesur adimlar, hep Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan önderliginde olmustur, onun kararli ve dik durusuyla olmustur. O her zaman ve AK Parti olarak bizler milletimizi hep arkamizda hissettik ve milletimiz de Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in neler yaptigini, Türkiye'yi hangi noktadan nereye getirdigini çok iyi gördü. Elbette yakisir diyorum" ifadelerini kullandi.
"ANKARA-ISTANBUL 1 SAAT 20 DAKIKAYA DÜSECEK"
Ankara-Istanbul Hizli Tren Hatti projesine yönelik, "Dogrudan bir hat olmasi halinde güzergahta ciddi bir kisalma söz konusu oluyor. Yüksek hizli tren hattimizin uzunlugu, su anda 500 kilometre civarinda. Yani 340-350 kilometreye düsüyor, dogrudan bir hat. Eskisehir üzerinden dolastiginiz için biraz daha fazla oluyor. Bununla ilgili geçmiste projeler oldu ve biz bu projeler üzerinde de çalisiyoruz. Bazi çevrelerden söyle bir talep de geldi: 'Yap-Islet-Devret modeliyle yapilabilir mi, elinizdeki veriler nelerdir, biz bunu degerlendirmek istiyoruz' diyen firmalarimiz da oldu. Bu bizi son derece cesaretlendirdi. Ankara-Istanbul 1 saat 20 dakikaya düsecek. 350 kilometre hizla giden bir tren planliyoruz" dedi.
Bu projeyi de Yap-Islet-Devret modeliyle yapmak istediklerini anlatan Elvan, "Devletin kasasindan bir kurus çikmayacak. Yüklenici firma yapmak istiyorum diyecek, fiyatta, tasinacak yolcu sayisinda anlasirsak neden olmasin" diye konustu.
30 yildir atil duran Ayas Tüneli'ne iliskin müjde veren Elvan, "O tüneli tamamlayacagiz. Gerçekten bizim bitirmemiz gereken bir proje" dedi.
"ASFALTLARI DAHA UZUN ÖMÜRLÜ HALE GETIRMEK IÇIN TÜBITAK ÇALISIYOR"
Yapilan asfaltlarin daha uzun ömürlü hale getirilmesi için hem TÜBITAK, hem üniversiteler hem de bakanligin Ar-Ger biriminin çalistigini açiklayan Elvan, oldukça olumlu sonuçlar elde edildigini açikladi.
"BIZ DEMIRYOLLARINI ÖZELLESTIRMIYORUZ"
Demiryollarinin özellestirilme iddialarina da son noktayi koyan Elvan, "Biz demiryollarini özellestirmiyoruz. Herkes 'demiryollari özellestiriliyor' diye bir ifade kullaniyor, bu dogru degil. Biz demiryollarinda altyapi yatirimlari yapmaya devam edecegiz. Biz TCDD'den farkli demiryollarinin isletmesine yönelik bir sirket kuracagiz, bu sirket vasitasiyla kamunun isletmeciligi yapilacak. Ama diger taraftan özel kesim talep etmesi halinde biz özel kesime de alt yapi yatirimlarini yani demiryollarimizi açacagiz. Nasil biz 2003 yilinda havayollarinin özellestirilmesini sagladik, havaalanlarinda yapmis oldugumuz uygulamanin aynisini demiryollarinda yapacagiz. Ikincil düzenleme çalismalarimiz tamamlandi. En son bir degerlendirme yapiyoruz, özellikle bu alanda uzman olan kisi ve kurumlarla istisarelerimizi yapiyoruz. Yakin bir süre içerisinde bunlari açiklayacagiz" açiklamasinda bulundu.
"ANKARA-SIVAS ARASI 12 SAATTEN 2 SAATE DÜSECEK"
Demiryolu projelerini anlatan Elvan, Kapikule'den Çerkezköy'e kadar olan kesimin 2015 yilinda Avrupa Birligi (AB) fonlarini kullanarak yapimina baslanacagini anlatti.
Dogu tarafinda Ankara'dan Sivas'a olan kesimin yapimina devam ettiklerini söyleyerek, "Sivas'tan da Erzincan'a dogru 50 kilometrelik kesimin ihalesini yaptik. Buradan itibaren Erzurum ve Kars'a kadar olan kesimin proje çalismalari devam ediyor. Sivas'tan sonra hizli tren olacak. Ankara'dan Sivas'a kadar yüksek hizli tren olacak, Sivas'tan Kars'a kadar olan kesim ise hizli tren olacak. Su anda Ankara'dan Sivas'a bir tren 12 saatte gidiyor ve 603 kilometrelik bir mesafe. Bunu 405 kilometreye düsürüyoruz, 12 saati de 2 saate düsürüyoruz. Hizimiz 250'ye ulasacak. Ankara-Sivas'i 2016'da bitirmeye gayret edecegiz" bilgisini verdi.
Diger taraftan Ankara'dan Izmir'e uzanan yüksek hizli tren hattina iliskin açiklama yapan Elvan, "Su anda Polatli ile Afyon arasinda çalismalar devam ediyor. Ankara-Izmir arasi hedefimiz 2017. Hedefimiz Edirne'den Kars'a kadar olan kesimi yüksek hizli ve hizli trenle birbirine baglamak" dedi.
Karayollari müteahhitlerine periyodik olarak ödemeler yapildigini vurgulayan Elvan, bu ayda 2 milyar liralik ödeme yapilacagini açikladi.
"4G'YE 2015 SONUNA DOGRU GEÇMIS OLACAGIZ"
Türkiye'nin 4G'ye ne zaman geçecegini açiklayan Elvan, "4G ile ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Teknik düzeydeki çalismalarimizi bitirdik. RTÜK'ün suanda kullaniminda olan bir frekans var. Frekansin o bölümünü 800 frekans dedigimiz bölümü bosaltmasini istedik, RTÜK'ten. RTÜK, televizyon yayin yönetmenleriyle bir toplanti gerçeklestirdi ve bu televizyonlarimizi bir alt banda, daha kaliteli bir banda aktaracagiz. Zannedersem bu ay içerisinde gerçeklesir diye düsünüyorum. Bunun gerçeklesmesi halinde özellikle 4G için gerekli olan frekanslar hazir hale getirilmis olacak. Firmalara hazirlik yapmalari için belirli bir süre de verecegiz. 800, 900, 1800 ve 2600 megahertzlik spektrumumuz olacak. Bunlar çok teknik. Su anda Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) çok yogun bir sekilde çalismalarina devam ediyor. Ancak firmalarina da bir süre vermemiz gerekecek. Ancak 2015 sonuna dogru 4G'ye geçmis olacagiz" ifadelerini kullandi.
"Hiz en az 10 kat daha artacak" diyen Elvan, mobil telefonlardan internete su andakinden 10 kat daha hizli girilecegini belirtti. Internet konusunda kirsal alanlara yönelik de bir düzenleme olacagini bildiren Elvan, "Ihaleye çikildiginda kent merkezleri için bir düzenleme olacak bir de kirsal alanlar için düzenleme olacak. Bununla ilgili çalismalar devam ediyor. Firmalarin da özellikle simdiden 4G'ye hazirlik yapmalarini düsünüyorum" açiklamasinda bulundu.
"AVRUPA'NIN EN UCUZ INTERNETI TÜRKIYE'DE"
Internetle ilgili fiyatlara bakildiginda en ucuz internetin Türkiye'de oldugunu anlatan Elvan, "Türkiye'de özellikle çok ciddi bir rekabet ortami var. Fiyatlarda inanilmaz bir düsüs oldu. Teknolojideki gelismesi ve rekabet ortaminin bu sekilde devam etmesi muhtemelen fiyatlari daha da düsürecektir" dedi.
"IRAN'IN IKILI TASIMACILIKTA DA TIRLARA MÜHÜR UYGULAMASI ISTIYOR"
Iran'in Türk TIR'larinin yakit depolarini mühürlemesine yönelik de degerlendirme yapan Bakan Elvan, "Iran'in Biz Iran'a 'mütekabiliyet ilkesi esasinda tasimacilik faaliyetini yürütmek istiyoruz' dedik. Ama Iran özellikle son birkaç yilda bizim tasimacilarimizdan, TIR'larimizdan gümrükte ilave paralar aliyordu. Diyelim ki Tahran'a gidecekse 320 euro, transit geçecekse 500 euro gibi paralar aliyordu. Biz dedik ki biz sizden almiyoruz bunu kaldirin. Bunun üzerine mütekabiliyet ilkesi uygulayarak, biz de Iranli TIR'lardan para almaya basladik. Ancak tabi bu uygulama özellikle Türk tasitlarinin sayisini artirdi, Iranli tasitlarin Türkiye'ye girisini azaltti. Özellikle bos giris yapan Iranli tasitlarin girisini ciddi bir sekilde azaltti. Günlük 70-80 civarinda bos olarak giren TIR sayisi 3-5'e düstü. Biz de sunu söyledik; transit geçislerde mühürleyin, siz de mühürleyin, biz zaten mühürlüyorduk ancak ikili tasimacilikta da uygulamayi kullanmak istiyorlar. Orada rekabeti bozucu bir yapi var. Bununla ilgili teknik düzeyde hem Iran tarafi hem de bizim müstesar yardimcilari seviyesinde bir araya gelecekler, muhtemelen bu Cuma günü, görüsecekler. Bir mutabakata varacagiz, eger bir mutabakata varamazsak mevcut uygulamamiza devam edecegiz. Bizim bir rahatsizligimiz yok" ifadelerini kullandi.
"TÜRKSAT 6A IÇIN TÜBITAK ILE AYIN 15'INDE IMZAYI ATACAGIZ"
Türksat 6A uydusunun tamamen yerli kaynaklarla yapilacagini belirten Elvan, Ankara Kazan'da bir uydu entegrasyon ve test merkezi kuruldugunu açiklayarak, merkezin bu ay içinde açilisinin yapilacagini açikladi. Elvan, "Avrupa'nin en önemli test merkezleri konumuna geldi. Test merkezimizde Türksat 6A'yi üretecegiz. Bununla ilgili bu ayin 15'inde Sayin Cumhurbaskanimizin TÜBITAK ziyareti esnasinda biz TÜBITAK ile Türksat 6A için imzayi atacagiz" açiklamasinda bulundu.
"KEÇIÖREN METROSU IÇIN ÇALISMALARIMIZ DEVAM EDIYOR"
Keçiören Metrosu için çalismalarin devam ettigini anlatan Elvan, "Özellikle havalandirmaya yönelik teknik bir takim sikintilar ortaya çikmis. Onlari çözüyorlar, herhangi bir sikintimiz söz konusu degil. 2015 yilinda kesinlikle açacagiz" dedi.
"ESENBOGA'YA YÖNELIK ALTERNATIF GÜZERGAHLAR BELIRLENDI"
Esenboga Havalimani'na yönelik alternatif güzergahlar belirlendigini açiklayan Elvan, "Öncelikle bu güzergahlardan hangilerini tercih edecegimize karar verdikten sonra Esenboga'ya yönelik adimlari atacagiz" dedi.
"ÖNÜMÜZDEKI GÜNLERDE SIBER SALDIRI TATBIKATI YAPACAGIZ"
Siber saldirilara yönelik, baskanligini yürüttügü Siber Güvenlik Kurulu'nun faaliyet gösterdigini anlatan Elvan, "Özellikle haberlesme, iletisim alaninda teknolojilerin çok hizli bir sekilde gelismesi ve bunlarin illegal bir sekilde kullanimi, ciddi saldirilarin gerçeklesmesi, ülkelerin güvenligini dogrudan ilgilendiriyor" seklinde konustu.
Siber saldirilarini ülkeleri tehdit eden önemli bir husus oldugunun altini çizen Elvan, "Bu konuya yönelik biz kapsamli bir sekilde çalisiyoruz. Özellikle Telekomünikasyon Iletisim Baskanligi'nda bir birimimiz var. O birime elemanlar aliyoruz, birimi daha da büyütüyoruz. Siber saldirilara yönelik her bir bakanlikta, kurumda siber saldiri timleri olusturuyoruz. Önümüzdeki günlerde bir tatbikat yapacagiz. Silahli Kuvvetler'in tatbikatlari nasil önemliyse bu siber saldirilara karsi önlem alma amacina yönelik tatbikatlar da bir o kadar önemli" açiklamasinda bulundu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284