7 Posta Hizmet Saglayicisi Yetki Belgelerini Bakan Elvan’dan Aldi

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, “Ülkemiz 174 yillik posta isletmeciligi tarihinde bir ilke daha burada hep birlikte imza atiyoruz. PTT’ye bir anlamda rakip olarak özel kesim posta saglayicilara lisans, yani yetkilendirme belgesi veriyoruz. Posta hizmetleri sektörünün de bir anlamda rekabete açilmasi ve özel kesimdeki isletmecilerimize yetkilendirme belgesi verilmesi bu sektörün önünü daha da açacaktir” dedi.

 7 Posta Hizmet Saglayicisi Yetki Belgelerini Bakan Elvan’dan Aldi

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Elvan, Bakanligin konferans salonunda düzenlenen Posta Hizmet Saglayicilar Yetki Belgesi Verilmesi Töreni’ne katildi. Elvan, törende yaptigi konusmada, Türkiye’nin bugün yakaladigi gelisme ve kalkinma ivmesinde pek çok alanda gerçeklestirilen serbestlesme düzenlemelerinin çok önemli bir etkisi oldugunu belirterek, “Özellikle bilisim ve haberlesme sektöründe yapilan serbestlesme sayesinde son 10 yilda ülkemiz gerek sosyo-ekonomik alanda, gerekse dünyayla bütünlesme ve yenilikçilik anlaminda bas döndürücü bir gelisme göstermistir” diye konustu.

“HABERLESME SEKTÖRÜNÜN ÖNEMLI BIR BILESENINI OLUSTURAN POSTA SEKTÖRÜNDE DE SERBESTLESME KONUSUNDA NIHAI ADIMI BUGÜN ATIYORUZ”
“Haberlesme sektörünün önemli bir bilesenini olusturan posta sektöründe de serbestlesme konusunda nihai adimi bugün atiyoruz” diyen Elvan, sunlari kaydetti:
“Ülkemiz 174 yillik posta isletmeciligi tarihinde bir ilke daha burada hep birlikte imza atiyoruz. PTT’ye bir anlamda rakip olarak özel kesim posta saglayicilara lisans, yani yetkilendirme belgesi veriyoruz. Ben suna inaniyorum; nerede rekabet ortami var, orada basari var, yüksek performans var, üretkenlik vardir. Dolayisiyla posta hizmetleri sektörünün de bir anlamda rekabete açilmasi ve özel kesimdeki isletmecilerimize yetkilendirme belgesi verilmesi bu sektörün önünü daha da açacaktir. Sektörün daha da güçlenmesine katki saglayacaktir diye düsünüyorum.”
Geçmiste 2002-2003 yilina kadar iç uçuslarda sadece Türk Hava Yollari’nin tekelinin söz konusu oldugunu hatirlatan Elvan, “Özel hava yolu sirketlerinin iç uçuslarda faaliyet göstermesi mümkün degildi. Havacilik sektöründe serbestlesmeye gittik. Bu serbestlesme ve açilan rekabet ortami hem THY’yi güçlendirdi. Hem sektöre yeni katilan hava yolu isletmecilerinin güçlenmesine büyük katki sagladi. Posta hizmetleri sektöründe de ayni gelismenin süratle saglanacagina inaniyoruz” ifadelerini kullandi.
“DÜNYADA OLDUGU GIBI TÜRKIYE’DE POSTA SEKTÖRÜ ÖZELLIKLE SON YILLARDA HIZLI BIR BÜYÜME GÖSTERMISTIR”
Özellikle son yillarda meydana gelen teknolojik gelismelerin en yogun hissedildigi alanlarin basinda haberlesme teknolojilerinin geldigini ifade eden Bakan Elvan, “Teknolojik gelismeler ekonomi politikalarinin degismesi ve küresellesme sonucu yasanan ekonomik dönüsüm posta sektörünün de aralarinda oldugu alt yapi sektörlerinde serbestlesme sürecini hizlandirmistir. Giderek genisleyen haberlesme pazarinin önemli bir parçasi olan posta sektörü de bu hizli degisim ve gelisim süreciyle karsi karsiya kalmistir. Özellikle bilgi ve iletisim teknolojilerinde yasanan gelismeler geleneksel haberlesme hizmetlerini ikame edici araçlarin yayginlasmasina sebep olmustur. Öte yandan posta sektöründe yeni hizmet türleri ortaya çikmakta ve kamu posta isletmecilerinin yani sira sektörde yeni oyunculara da yer açilmaktadir. Dünyada oldugu gibi Türkiye’de posta sektörü özellikle son yillarda hizli bir büyüme göstermistir” seklinde konustu.
“ILK KEZ YENI YETKI BELGESI ALMAK ÜZERE BASVURULAR YAPILMIS, BAZI SIRKETLER IÇIN BU SÜREÇ TAMAMLANMISTIR”
Etkin ve sürdürülebilir bir rekabet ortaminin olusturulmasi, hem tüketicilerin hem sektörün ihtiyaç ve taleplerinin karsilanmasinin AB’ye uyumun saglanmasi amaciyla hukuki alt yapi oldugunu belirten Elvan, söyle konustu:
“Bu baglamda 6475 sayili Posta Hizmetleri Kanunu 2013 yilinda yayinlanarak yürürlüge girmistir. Bu kanun ile posta sektörünün serbestlestirilmesi sektöre yönelik düzenleme ve denetleme faaliyetleri ve ilgili kurumlarin görev ve yetkileriyle kamu posta isletmecisinin, yani PTT’nin yeniden yapilandirilmasina yönelik düzenlemeler yapilmistir. Kanunda yapilan düzenlemeyle Bakanligimiz sektörde politika ve strateji belirleme konusunda yetkili kilinmistir. BTK tarafindan çikarilan posta sektörüne iliskin yetkilendirme yönetmeligi dogrultusunda ilk kez yeni yetki belgesi almak üzere basvurular yapilmis bazi sirketler için bu süreç tamamlanmistir.”
“BU HIZMET SAGLAYICILAR POSTA TEKELI DISINDA KALAN TÜM POSTA HIZMETLERINI VEREBILECEK DURUMDALAR”
Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) Baskani Tayfun Acarer ise, 7 tane firmaya yetki belgesi verilecegini bildirerek, “Yetki belgesi alan bu hizmet saglayicilar posta tekeli disinda kalan tüm posta hizmetlerini verebilecek durumdalar. Posta sektöründe yetkilendirme faaliyetleri önümüzdeki süreçte de devam edecek” dedi.
Konusmalarin ardindan Bakan Elvan, 7 hizmet saglayici firmaya yetki belgelerini takdim etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284