A Haber’e Konuk Olan Bakan Elvan, Sorulan Her Soruya Açik Açik Yanit Verdi

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, 3. Havalimani ile ilgili son günlerdeki genis spekülasyonlari degerlendirerek, `Yer teslimi baska bir spekülatif konu olarak gündeme getirildi. Yer teslimi tüm arazilerin devralinmasindan sonra yapilacaktir. Su anda araziler kisim kisim aliniyor. Özellikle Orman Genel Müdürlügü’nden arazilerin devri yapilacak, tamamlanacak ve bir bütün olarak tamamlandiktan sonra yer teslimi yapilacak` dedi.

 A Haber’e Konuk Olan Bakan Elvan, Sorulan Her Soruya Açik Açik Yanit Verdi
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, konuk olarak katildigi A Haber televizyonunun canli yayininda sorulari cevapladi. Ermenek'teki maden kazasiyla ilgili çalismalara iliskin, "Madenden bugüne kadar 10 kisi çikarildi. Dün 8 kardesimiz çikarilmisti. Onlarin cenaze töreni yapildi. Ben de oradaydim. Yeraltinda durumun oldukça kötü oldugunu söyleyebilirim. Tahkimatlar tamamen yikildi. Çamur ve mil ile kaplandi. Oldukça zor sartlarda çalisiliyor. Türkiye Tas kömürü, Türkiye Kömür Isletmeleri ve yerelden katilan madenci kardeslerimiz, 24 saat araliksiz çalisiyorlar. Temennimiz 8 kardesimizi de bir an önce bulup çikarmak. Nerede olduklarini tespit etmek çok kolay degil. Sanirim bir iki hafta içerisinde onlara da ulasilir diye tahmin ediyorum.
Isletme sahiplerinden 5’i tutuklandi, 3’ü de tutuksuz yargilaniyor. Isletme sahiplerinin hem taseron, hem de ruhsat sahibi olanlar su anda tutuklular. Bunlar son derece üzücü hadiseler. Bir canimiz bir kisi bizim için çok önemli, çok degerli… Gerekli hassasiyet mutlaka gösterilmeli. Asiri üretme ve kar hirsi son derece yanlis.
Yargi kararini verecek. Biz bir taraftan 8 kardesimize ulasmaya çalisiyoruz, bir taraftan da gereken cezalar ne ise bunun verilecegini düsünüyoruz" dedi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Basbakan oldugu dönemdeki dinlenmesi ile ilgili iddianame hazirlanmasini degerlendiren Elvan, "Biliyorsunuz Telekominikasyon Iletisim Baskanligi’nda hem savcilik, hem de Basbakanlik Teftis Kurulu tarafindan sorusturmalar baslatilmisti. Bu sorusturmalar, tamamlandi. Bilirkisi raporlari hazirlandi. Savciliga gönderildi. Savcilik gerekli karari verecektir. Bekleme asamasindayiz" diye konustu.
"Marmaray açildi. Avrasya Tüp Geçit insaati sürüyor. 3. Köprü söz konusu, ancak Istanbullular hala çok mutsuz, trafik hala büyük sorun. Siz bütçe görüsmelerinde 3. Köprü de yetmeyecek demistiniz. Istanbulluyu rahatlatacak projeler dizisi söz konusu mu" sorusuna Bakan Elvan, "Sunu ifade ettim! Ben 3. köprünün tamamlanmasiyla da trafik sorunun tam manasiyla çözülemeyecegini söyledim. Gerçek bu… Günde bir buçuk milyon insan Asya yakasindan Avrupa’ya, Avrupa yakasindan Asya yakasina geçiyor. 3. köprü Istanbul trafigini rahatlatacaktir ama tam olarak çözmeyecektir. Avrasya tünelinin devreye girmesiyle yine önemli bir rahatlama olacaktir. Sunu özellikle ifade edeyim, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi olarak biz Istanbul trafigini rahatlatacak olan mega projeleri önümüzdeki günlerde paylasacagiz. Bu projelerin üzerinde çalisiyoruz. Kapsamli olarakçalisiyoruz ve önümüzdeki günlerde bu projeleri açiklayacagiz" karsiligini verdi.
Bu projelerin bogazi kapsayacak sekilde mi olacaginin sorulmasi üzerine Elvan, "Bu projeler Istanbul trafigini rahatlatacak… Su asamada bir sey söylemek istemiyorum. Büyük projeler, önümüzdeki günlerde açiklayacagiz. Ama Istanbul trafigini önemli ölçüde rahatlatacak olan projelerdir. Bunun disinda biz özellikle agir tasitlarin Istanbul ‘un içinden geçmesini arzu etmiyoruz. Dolayisiyla bu yönde bir çalismamiz var. Ege Bölgesi ve Orta Anadolu’nun bati kesimlerinden Trakya veya Avrupa’ya tasimacilik yapanlarin Istanbul’a ugramadan Çanakkale üzerinden Tekirdag ve Edirne üzerinden Kapikule çikislarini saglamak için projelerimiz var. Bu konuda çalismalarimiz devam ediyor" dedi.
"Çanakkale Bogazina yeni bir köprü mü yapilacak" sorunu Elvan, "Evet. Çanakkale Bogazina yeni bir köprü düsünüyoruz. Tüm Marmara bölgesini otoyol olarak bir ring haline getirecegiz. Dolayisiyla bu olusturacagimiz ring sistemi özellikle Istanbul trafigini çok önemli ölçüde rahatlatacaktir. Ama Plan ve Bütçe Komisyonunda yapmis oldugum açiklamanin çarpitilmis oldugunu görüyorum. Bazi yayin organlari 3. köprü Istanbul trafigini çözmeyecek sekilde açiklama yaptigimi söylediler. Gerçegi yansitmiyor. 3. köprü elbette tam manasiyla Istanbul trafigini çözmeyecek ama sanki bizim yapmis oldugumuz, yapacagimiz projeleri bir tarafa birakarak bu konuya odaklanmak bence gazetecilik etigine sigmiyor" diye cevapladi.
"Projeleri yakinda açiklayacagiz detay vermek istemiyorum dediniz ama en azindan süre olarak ne kadar, kaç yil sonra uygulamaya girebilecek projelerden bahsediyoruz" sorusuna Elvan, "Bu projeler büyük projeler. Hemen bir yil içinde uygulamaya girecek projeler degil. Orta vadeli projeler. Istanbul’a 17 milyar Türk Liralik yatirim yapiyoruz. 6,3 milyarlik kismini tamamladik. 7 milyarlik kismi devam ediyor, 4 milyarlik kisminin 2 milyarlik kismi için ihaleye çiktik. Dolayisiyla örnegin, Kadiköy’den Sabiha Gökçen’e dogrudan metro ile ulasma imkanina kavusacaklar. Sunu da belirteyim Kaynarca ile Sabiha gökçen arasindaki metronun yapim ihalesine çiktik.
Diger taraftan Avrupa yakasinda da Bakirköy-Bahçelievler ve Kirazli’ya kadar olan kesimde de bir metro yapilmasi söz konusu. Bunun da ihalesine çiktik. Biz bakanlik olarak Istanbul trafigini rahatlatmaya yönelik yatirimlara devam ediyoruz" cevabini verdi.
3. Havalimani
Bakan Elvan, 3. Havalimani ile ilgili son günlerdeki genis spekülasyonlari degerlendirerek, "Simdi sunu ifade edeyim özellikle Avrupa’daki bazi ülkeler olmak üzere ülkemizde de bazi gruplar 3. Havalimaninin yapilmasindan dolayi son derece rahatsiz olduklarini görüyoruz. Aslinda her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandasinin gurur ve onur duyacagi bir proje. Bu proje ile ilgili benim Plan Bütçe Komisyonunda yaptigim açiklamalar çarpitilmaya çalisiliyor. Sözlesmenin içerigini bilmeden, ne yapilmasi ve hangi süreçlerle yapildigini tam olarak bilmeden degisik açiklamalar yapiliyor. Bunlar dogru degil. Devlet Hava Meydanlari Isletmesi Genel Müdürlügümüz (DHMI) sözlesmeye uygun bir sekilde çalismalarina devam ediyor. Su anda ilgili firmalar saha etütlerini yapiyorlar. Zeminin durumunu tam olarak ortaya koyabilmek amaciyla özellikle sondaj çalismalarini yapiyorlar. Yer teslimi baska bir spekülatif konu olarak gündeme getirildi. Yer teslimi tüm arazilerin devralinmasindan sonra yapilacaktir. Su anda araziler kisim kisim aliniyor. Özellikle Orman Genel Müdürlügü’nden arazilerin devri yapilacak, tamamlanacak ve bir bütün olarak tamamlandiktan sonra yer teslimi yapilacak. Bizim sözlesmemize göre, Orman Genel Müdürlügü ve diger kurumlardan gerekli izinler alinip, saha tamamen hazir hale getirildikten sonra 1 ay içerisinde firma teslim almak için genel müdürlügümüze yazi yazmak zorunda… DHMI Genel Müdürlügümüz yer teslimi için firmaya yaziyi yazdi. Ama bu islemler gerçeklestirildikten sonra sözlesme hükümlerine göre yer teslimi yapilacak" dedi.
Elvan, konusmasinda sunlari kaydetti: "Havalimanin kodu ile ilgili çarpitmalar var. Biliyorsunuz DHMI ihaleye çikarken avan projesi ile ihaleye çikti. Uygulama projesi hazirlanip DHMI tarafindan onaylamasi gerekiyordu. Burada yapilan sey sudur. Uygulama projesi esnasinda çok degisik gerekçeler öne sürülerek kodun daha da asagiya çekilmesi yönünde uygulama projesi yapilmis ve DHMI tarafindan onaylanmistir. Kodun degisecegi sözlesmede vardi. Kodun düsürülmesiyle ilgili yatirim tutarinda bir azalma olursa bu bedeli yatirimci firma ödemek zorunda. Sözlesmede de bu açikça ifade edilmistir. Firmalarin verdigi yatirim tutari sözü tutulacaktir. Devletin bir kurusluk zarari olmayacaktir. Orada firmalar, 10 milyarlik bir yatirim yapacagini söyleyerek ihaleye girdiler. Bu yatirim gerçeklesecektir. Bu gerçeklesmedigi takdirde kalan kisim devlete aktarilacaktir. Dolayisiyla devletin bir kurusluk kaybi söz konusu olamayacak."
Insaatin ne zaman baslayacaginin sorulmasi üzerine Bakan Elvan, "Net bir süre veremiyorum. Çalismalar devam ediyor. Bu teknik bir çalisma. Biliyorsunuz yap-islet-devret modeliyle ihaleye çikildi. Ihaleye çikilirken devlete en çok parayi kim verir yönüne bakildi. Burada siz ne kadarlik yatirim yapacaksiniz yönüyle ihaleye çikilmadi. Bizim, firmalar arasinda yaristirdigimiz konu yilda devletin kasasina ne kadar para konacagina yöneliktir. Açik ihale yapildi. En yüksek miktari ihaleyi alan firmalar verdi. Yaklasik 35 milyar dolarlik teklif en yüksek tekliftir. Bu göz önüne alinarak bu firmalar teklif vermistir. Yatirim bir baz olarak alinmistir ama yapacagi yatirima dayali bir husus degildir. Ancak tabi ki yapilmasi öngörülen yatirim tutari ne ise harfiyen yerine getirilecek. Burada bir fark olursa firmalar devlete ödeyecektir" diye konustu.
Ismi ile ilgili bir konu henüz konusulmadigini ve tartisilmadigini belirten Elvan, önümüzdeki günlerde bunun netlesecegine isaret etti.
KANAL ISTANBUL
Elvan, Kanal Istanbul'a iliskin olarak, "Kanal Istanbul projesi oldukça büyük bir proje… Bununla ilgili etüt, sondaj, detay çalismalari devam ediyor. Ise baslamadan önce çok saglikli bir sekilde resmin bütününü görmeniz gerekiyor. Bununla ilgili çalismalar devam ediyor. Sayin Basbakanimiza geçen hafta bir sunus gerçeklestirdik. Bu günlerde yine Sayin Cumhurbaskanimiza da bir sunus yapacagiz. Çalismalarimiz devam ediyor" açiklamasinda bulundu.
"Ilk kazma ne zaman vurulacak" sorusuna Elvan, "Ne zaman kazma vurulacakla ilgili bir tarih veremeyecegim" cevabini verdi.
HABERLESME UYDUSU TÜRKSAT 6 A
Haberlesme uydusu TÜRKSAT 6 A'nin insa ve ne zaman firlatilacagina iliskin açiklamada bulunan Elvan, "Bununla ilgili çalismalari tamamladik. Bunun öncesi de var. Bunu da ifade etmek istiyorum. Biz bu uyduyu tamamen yerli olarak üretecegimizi ifade ettik ve ilk yerli uydumuz olacagini söyledik. Bununla ilgili birkaç yildan beri kendi mühendislerimizi hem Fransa, hem de Japonya’da egittik. 4A ve 4B uydularimizda Türk mühendisleri çalisti. Dolayisiyla bu mühendis arkadaslarimiz bu isin sorumlulugunu üstlenecek. TÜBITAK ile isbirligi halinde bu uydunun yapimina baslayacagiz. Ankara Kazan’da Uydu Sistemleri Test Ve Entegre Merkezi kurduk. Aslinda oldukça büyük bir merkez… Biz Bu Avrupa’nin en büyük uydu ve test entegrasyon merkezlerinden bir tanesi… Önümüzdeki günlerde açilisini yapacagiz. Bu merkezde TÜRKSAT 6 A uydusunun üretimini gerçeklestirecegiz" dedi.
Ne kadar sürede üretileceginin sorulmasi üzerine Elvan, "Öngörümüz söyle, insasi en azindan 3-4 yili alacak. Uzay teknolojileri oldukça geri kaldigimiz bir alan. Biliyorsunuz Uzay ve Havacilik Genel Müdürlügü’nü bakanligimiz bünyesinde kurduk. Bu dönemde de Türkiye Uzay Ajansini kuruyoruz. Bu konuda kanun tasarisini hazirladik. Bakanlar Kurulunda görüsüldükten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edecegiz. Uzay ile ilgili is ve islemleri tamamini entegre eden, bütünlestiren ve tüm gücümüzü tek bir kurumda odaklayan bir yapi olsun istiyoruz. Uzay alaninda çok ciddi faaliyetler yapip, gelismis ülkeler konumuna gelmek için çok ciddi çaba sarf ediyoruz ve sarf etmeye de devam edecegiz" seklinde konustu.
Uydu firlatma rampasi nerede yapilacagina iliskin bir soru üzerine Elvan, "Bunun koordinasyonunu Savunma Sanayi Müstesarligimiz yapiyor. Savunma Sanayi Müstesarligimiz ile ROKETSAN bir protokol imzaladi. Protokol çerçevesinde çalismalarimiz devam ediyor. Bu son derece önemlidir. Kendi uydunuzu yaparsiniz ama firlatamadiginiz takdirde bunun çok anlami olmuyor. Biliyorsunuz biz 4B uydusunun yapimini tamamladik. 4A uydusunu Subat ayinda Baykonur Uzay Üssünden firlatilmistik. 4B uydusunun da yapimi tamamlandi. Biz tarih bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde insallah 4B uydusunu da uzaya firlatacagiz" dedi.
"Ovit tüneli is güvenligi kapsaminda durdurulmustu. Ne zaman tekrar çalismaya baslanacak? Bir gecikme Söz konusu mu" sorusuna Elvan, "Ovit tünelinde bir gecikme söz konusu olmayacak. Dünyanin en büyük 2. Çift tüp tüneli. Her bir tüpün uzunlugu 14,7 km uzunlugunda. Yaklasik 30 km’lik bir tünel insa ediyoruz. Su an yüzde 50 seviyelerine gelinmis durumda… Herhangi bir gecikme söz konusu degildir. Bugün itibari ile tünel de çalismalar basladi.
Is müfettisleri tarafinda gaz ölçüm cihazinin olmadigi tespit edilmisti. Firma gaz ölçüm cihazini temin edildi ve dolayisiyla bugün itibari ile çalismalar baslatildi" karsiligini verdi.
ANKARA-ISTANBUL YÜKSEK HIZLI TREN
"Ankara-Istanbul Yüksek Hizli Trene ragbet var mi? Ne zaman tam kapasiteye kavusacak" sorusuna Elvan, "Su an itibari ile yüzde 90 kapasite kullanimi söz konusu. Bugüne kadar 700 bin vatandasimizi bu hat üzerinde tasidik. Günde 12 sefer yapiyoruz. Su anda yeterli miktarda setlerimiz olmamasi nedeniyle sefer sayilarini artiramiyoruz. 2015 yilinda yeni setler gelecek ve sefer sayilari artacak" cevabini verdi.
Elvan, Ankara’da Eryaman’daki istasyona iliskin, "Su anda biliyorsunuz bir terminal binasinin yapimina basladik ve 2015 yili sonunda bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Bu hizli trenin Avrupa ile entegresinin söz konusu olup olmadiginin sorulmasi üzerine Elvan, "Avrupa ile entegrasyonu son derece önemlidir. Bizim Halkalidan Çerkezköy, oradan Kapikuleye uzanan hatta hizli trenimiz yok. Bununla ilgili projelendirme çalismalarini yaptik. AB fonlarindan alacagimiz kaynaklar bu projeyi gerçeklestirecegiz. Kapikule’ye kadar olan kismini bu sekilde tamamlayacagiz. Çerkezköy Kapikule arasinda maksimum hizi 200 km olacak. Bununla ilgili çalismalarimiz devam ediyor. Bunu tamamlayinca Avrupa ya entegrasyonu tamamlayacagiz. Bizden sonraki hatta yani Bulgaristan tarafinda hiz biraz daha düsük… Zannedersem 140 km lik bir hiz söz konusu. Ama biz kendi alanimizda özellikle Kapikule2ye kadar olan hatta hizimiz 200 km olacak.
Sohbetimiz sirasinda Istanbul’un ulasim sikintisindan ve sizin getirdiginiz projelerden bahsettik. Geçtigimiz günlerde sayin Basbakan Davutoglu bir açiklama yapmisti. Bazi merkezleri ücretli giris-çikis ve servislerin kaldirilmasi gibi… Bu proje ne zaman hayata geçirilecek ve kazanç anlaminda beklentiniz nedir?
25 farkli alanda yapisal dönüsüm programi baslattik. Bu dönüsüm programlarindan bir tanesi lojistik merkezleridir. Bir digeri ise enerji verimliligine yöneliktir. Enerji verimliligine yönelik olan yapisal dönüsüm programimizin bir alt bileseninde bu hususlar yer aliyor. Biliyorsunuz dünyanin birçok büyük kentinde bu tür tedbirler aliniyor. Bununla ilgili büyüksehir belediyeleri bir çalisma yapacaklar. Burada bizim istegimiz, özellikle metro istasyonlarinin bulundugu yerlerde daha çok otoparklarin yapilmasi ve vatandaslarimizin sehir merkezlerine girmeden metrolarda araçlarini park etmelerini istiyoruz. Genellikle gelismis ülkelerde de bu sekilde oluyor. Londara’ya gelen bir kisi sehir merkezine yaklasmadan aracini bir yere park ediyor ve sehir merkezine toplu ulasim aracini kullanarak gidiyor. Sehir merkezine giris ücretli giris söz konusu. Bu tür uygulamalar var. Istanbul’un trafigini rahatlatmak açisindan vatandaslarimizin toplu tasim araçlarini kullanmalarini istiyoruz bunu tesvik etmeye yönelik bir çalismamiz olacak. Bu da enerjideki özellikle yakit tüketiminin daha asagi çekilmesi için yaptigimiz bir çalisma olacak. Bu yönde büyüksehir belediyelerimiz bir çalisma yapacak. Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligimiz koordine edecek. Böylece nihai seklini verecegiz. Simdiden belli merkezleri ücretli girilecek, servisler kaldiriliyor gibi seyleri söylemek henüz söz konusu degil. Bu alanda bir çalisma yapilacak. Istanbul halki ile paylasacagiz ve ona göre bir karar verilecek. Burada esas olan vatandaslarimizin memnuniyetini saglamak" seklinde konustu.
Belediyeler çalisacak ve bakanliginiz bunun koordinasyonunu saglayacak. Peki bu uygulamalar için bir takvim belirlendi mi" sorusunu Elvan, "Hayir. 2014-2018 yillari arasinda yapilacak eylem planini ifade ediyor" diye cevapladi.
KIS LASTIGI UYGULAMASI
Kis lastigi uygulamasinin özel araçlara da uygulanmasi söz konusu olup olmadiginin sorulmasi üzerine Elvan, "Biliyorsunuz ticari araçlar için kullanilan bir yöntem. Simdilik özel araçlar için de uygulanmasi yönünde bir düsüncemiz yoktur. Ticari araçlarla ilgili uygulama çok basarili bir sekilde sürdürülüyor. Özellikle çekicilerin, tirlarin ve kamyonlarin ana yollarda kisin yasadiklari kaymalari ve büyük kazalari pek görmüyoruz" dedi.
"Uzay ile ilgili sözleriniz çok ilgi çekmis olmali ki, bununla ilgili sorular gelmis. Uzay ile ilgili çalismalarda diger gelismis ülkelerle aramizdaki farki ne zaman, nasil kapatacagiz diye soruyorlar" sorusuna Elvan, "Uzay ile ilgili ilk çalismalar 1990’li yillarda basladi. TÜBITAK’ta bir merkez kuruldu. Daha sonra TÜRKSAT 1 B, 1 C, 2 A, 3 A yapimlari gerçeklestirildi. Bunlar uydularin tamami yurtdisinda yapilmisti. Bu süreçte mühendislerimizin bu konuda deneyimleri olmamisti. Biz yeni dönemde mühendis ve teknik düzeyde altyapisini güçlendirmeye çalistik. Mühendislerimizi Fransa’ya Japonya’ya gönderdik. Orada önemli deneyimler elde ettiler. Bu isler kolay degil, hemen bir anda gelismis ülkeler seviyesine ulasabileceginiz bir alan degil. Çok detayli ve kapsamli çalisilmasi gereken bir alan… Biz çok yogun çalistigimizi ifade edeyim. Önümüzdeki dönemde, bu alanda çalisan ögretim üyelerimizle arkadaslarimiz bir araya gelecekler. Yine yurtdisinda bu alanda çalisan bilim adamlarimizla bir araya gelecegiz ve onlarinda düsüncelerini alacagiz. Uzay ajansinin kurulmasiyla birlikte uzaycilik alaninda ki faaliyetleri de çok hizli bir sekilde aktive edip bu alandaki çalismalarimizi yogunlastiracagiz. Simdiden bir sey söylemek mümkün degil ama bizim öncelikli konularimiz arasinda yer alan bir husus oldugunu söyleyebilirim" karsiligini verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284