CHP Il Baskani Ertugrul:“Belediye Topladigini Kati Atik Bedellerini Ne Yapiyor?”

Cumhuriyet Halk Partisi Il Baskani Ahmet Ertugrul, belediyenin topladigi kati atik bedellerini ne yaptigini sordu.

CHP Il Baskani Ertugrul:“Belediye Topladigini Kati Atik Bedellerini Ne Yapiyor?”
Ertugrul, “Hemserilerimizden gelen yogun uyarilar, ayni zamanda Belediyenin topladigi aylik 7,5 TL tutarindaki evsel kati atik bedellerinin Karaman Kamuoyumuzda halen tartisiliyor olmasi ve Belediyenin geri adim atmamasi üzerine Karaman Belediyesinin evsel kati atik toplama konusundaki çalismalarini incelemeye aldik. Gördük ki Karaman Belediyesinin bu konu ile ilgili yürüttügü çalismalar içler acisi. Bilindigi üzere, Urgan Mahallesinin üst tarafinda, Kocadüz Mevkiinde, Belediyeye ait bir kati atik düzenli depolama ve bertaraf tesisi bulunmaktadir. Bu tesisin son yerel seçimlerden hemen önce 18 Mart 2009 tarihinde açilisi yapilmis ve 5,5 milyon TL’ye mal oldugu dönemin Belediye Baskani Ali KANTÜRK tarafindan açiklanmistir. Bu tesisin de içinde bulundugu, belediyeye ait kati atik toplama alaninda yaptigimiz incelemede; tesise giden yola girer girmez yolun hemen yakinlarina yigin halinde çöplerin, hayvan pisliklerinin döküldügünü, tesise yaklasik 2 km mesafeden itibaren yolun saginda ve solunda çöp tepecikleri olusturuldugunu, sehir merkezinden toplanan çöplerin bu mesafeden itibaren 8-10 dönümlük bir araziye gelisigüzel yigildigini; çöp tepelerinin üzerinde 15-20 kisinin çöpleri karistirdigini üzülerek gördük. Araziye gelisigüzel atilan bu çöpler yer yer yakilmisti. Çöplerin olusturdugu pis koku, yakilan atesin dumani ile çevreye yayiliyordu. Ayrica, dogada kaybolmasi milyonlarca yil alan naylon posetler, vahsi depolama yapilan çöplerden uçusarak, araziye göz alabildigine yayilmisti. Kisacasi bölgenin durumu içler acisiydi. En çok dikkatimizi çeken konulardan birisi de araziye gelisigüzel atilan tonlarca çöpü tasimak üzere sadece bir dozer ve bir kamyonun çalismasi oldu. Durumu Karaman Kamuoyumuzun bilgisine sunmanin bir kamu görevi oldugu inanci ile Karaman Belediyesinin neden oldugu çevre ve doga katliamini fotograflayarak kamuoyumuzun bilgisine sunuyoruz. Ayrica, tesisin giris kapisinin hemen sag tarafinda yer alan, eskiden de kullanilan vahsi depolama alaninda Belediye halen vahsi depolamaya devam etmektedir. 2009’daki yerel seçimler öncesinde, Karaman’in 30 yillik ihtiyacini karsilamak üzere 5,5 milyon TL maliyetle kurulan tesis içindeki düzenli depolama alani ise o gün bu gündür hiç kullanilmamistir. Yerinde tespit ettigimiz bu durum Karamanimiz ve bizler açisindan ayri bir üzüntü kaynagidir. Tesisle ilgili olarak dikkat çekmek istedigimiz bir baska konu da sudur: Tesisin içinde yer alan Ambalaj Atiklarini Ayristirma tesisinin isletmesi 29 Mart 2009 tarihinde yapilan ihale ile Erenler Insaat Malzemeleri Ticaret Sanayi Limitet Sirketi’ne 3 yilligina ihale edilmesine ragmen, bu süre dolmadan tesisin isletilmesi için yeniden ihaleye çikilmasi ve tesisin yine 3 yilligina, yillik 50.100 TL bedelle Larende Kati Atik Geri Dönüsüm firmasina ihale edilmesidir” dedi.
Ertugrul, “Yerinde tespit ettigimiz ve yukarida anlattigim durum karsisinda, tüm hemserilerimize ve Karamanimiza karsi CHP olarak tasidigimiz sorumlulugun geregi olarak tüm Karamanlilar adina, Karaman Belediyesine su sorulari soruyoruz:
1-Kati atik toplama tesisinin çevresindeki alanin içler acisi durumu, topladiginiz evsel kati atik bedellerini, bu isle ilgili olarak kullanmadiginizi açikça ortaya koyarken, Karamanlinin yilbasindan bu yana ödedigi evsel kati atik bedellerini hangi bütçe kalemlerinde kullaniyorsunuz?
2-Kati Atik Düzenli Bertaraf Tesisi içinde yer alan Ambalaj Atiklarini Ayristirma Tesisinin isletmesi 3 yillik ihale süresi dolmamisken neden ikinci defa ihale edildi? Bu ihaleler asamasinda Karaman Belediyesi’nin ve Karamanlinin maddi bir zarari olustu mu?
3-Benzer nitelikteki kati atik ayristirma tesisini 2009 yilinda 400.000 TL ye mal ederek hizmete sokan CHP’li Ordu Belediyesi, tesisi kendisi isletip, yilda ortalama 1.000.000 TL gelir elde ederken; Karaman Belediyesi’nin Ambalaj Atiklarini Ayristirma Tesisini kendisi isletmeyip, özel tesebbüse yillik 50.100 TL bedelle ihale etmesinin mantikli bir açiklamasi var mi?
4-Sayin baskanin sik sik atif yaptigi ve bu bedellerin tahsiline gerekçe gösterdigi “Atiksu Altyapi ve Evsel Kati Atik Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara Iliskin Yönetmelik ”in 21. maddesinden haberiniz var mi?
5-Ambalaj Ayristirma Tesisinin Karaman Belediyesince isletilmesi, Belediye bütçesine bu günkünden daha yüksek bir gelir saglamaz mi? Saglanan bu gelir evsel kati atik toplama maliyetlerini düsürmez mi? Düsen maliyetler, ilgili yönetmelik geregince uygulanmasi gereken “tam maliyet muhasebe sistemi sayesinde” her ay aldiginiz 7,5 TL tutarindaki fahis evsel kati atik bedellerinin daha asagiya çekilmesini saglamaz mi?
6-7,5 TL tutarinda belirlediginiz fahis miktardaki evsel kati atik bedellerini bu haliyle Karamanlidan tahsil etmeye devam edecek misiniz?
7-Çöp toplama alaninda, vahsi depolamayi daha ne kadar sürdürmeyi düsünüyorsunuz? Sizden önceki belediye baskaninin 5,5 milyon TL ye mal ettigini açikladigi Kati Atik Düzenli Bertaraf Tesisi içindeki düzenli depolama alanini ne zaman kullanmaya baslayacaksiniz? Yoksa bölgede yasanan doga ve çevre katliami döneminiz boyunca devam mi edecek?
Bu sorularimiza Karaman Kamuoyu adina Sayin Baskandan cevap bekliyoruz. Ancak cevaplarin Karamanlinin parasi ile bastirilarak su ihbarnameleri ile birlikte dagitilan el ilanlari ve bilboardlara asilan afisler ile verilmemesini Sayin Baskandan özellikle istirham ederim.
Biliyoruz ki daha önceki sorularimiz gibi bu sorularimiz da havada kalacak ve Sayin Baskan tarafindan cevaplandirilmayacak. Bu nedenle sorularimizin bir kismi hakkindaki degerlendirmelerimi hemserilerimizle paylasmak istiyorum: Yilbasindan bu yana hemserilerimizden tahsil edilen evsel kati atik bedellerinin ne yapildigi konusunda ve ambalaj ayristirma tesisinin süresi dolmadan neden 2. defa ihale edildigi hakkinda CHP olarak bizim özel bir bilgimiz yok. Ancak anilan yönetmeligin 21. maddesini ve o maddede “… evsel kati atik idareleri evsel kati atik hizmetleri için tahsil edilen ücretlerin evsel kati atik hizmetlerinde kullanilmasini saglayacak tam maliyet muhasebe sistemi kurmakla yükümlüdürler.” denildigini, “Ambalaj Ayristirma Tesisinin Karaman Belediyesince isletilmesi halinde bu günkünden daha fazla gelir elde edilecegini ve bu sayede kati atik toplama maliyetlerinin dolayisi ile fahis miktardaki evsel kati atik bedellerinin düsürülebilecegini” biliyoruz. Diger sorularimiz hakkinda ise en iyi degerlendirmeyi yapacaklari inanci ile cevaplarini Karaman Kamuoyunun ve hemserilerimizin takdirlerine birakiyor, saygilarimi sunuyorum” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284