CHP Kadin Kollari: “Kadinlarimiz Artik Politikada Daha Aktif Olacak”

Cumhuriyet Halk Partisi Kadin Kollari Merkez Ilçe Baskani Meral Ünal ile Il Baskani Fadim Özmen, CHP’nin tüzük kurultayinda kadinlarin politikada daha aktif yer almalarini amaçlayan kararlar alindigini belirttiler.

CHP Kadin Kollari: “Kadinlarimiz Artik Politikada Daha Aktif Olacak”
Ünal ve Özmen konuyla ilgili olarak yaptiklari yazili açiklamada, “26 Subat Pazar günü yapilan 16. Olaganüstü Kurultay’imizda kabul edilen yeni tüzügümüzde kadin kotasi %25’ten %33’e çikardik. Kadinlara erkeklerle esit toplumsal haklari ve seçme-seçilme temelinde siyasal esitlik haklarini vererek Cumhuriyet Devrimi’ni taçlandiran CHP simdi de AKP’nin kadini toplumsal yasamdan uzaklastirma baskisina karsi büyük bir atilim yapti. Kadin kotasi “cinsiyet kotasi” oldu; yüzde 25’ten “en az yüzde 33’e yükseldi; kota ulusal-yerel seçimlerde, örgüt yönetiminde, kongre-kurultay delegeliklerinde zorunlu uygulama olarak benimsendi. Yeni düzenleme söyledir:
Cinsiyet kotasi
“MADDE 61a-Partinin katildigi milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklamasi yoluyla belirlenecek adaylarin tespitinde,parti meclisi seçiminde,il,ilçe,belde yönetim organlarinin seçiminde,il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adaylarin tespitinde,kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotasi uygulanir.”
Kadin örgütlenmesi ile ilgili tek yenilik bu degildir.
CHP’nin madde-3’te siralanan amaçlarindan biri “cinsiyet esitliginin toplumsal yasamin her alanlinda uygulanmasini saglamak, kadina karsi her türlü siddeti önlemek” olarak belirlenmistir.
Tüzük, kadin kollari yapilanmasini. madde 23’te sayilip sinirlandiran “parti örgütü” baslikli maddeye dahil ederek,konumu bakimindan güçlendirmis ve taninirligi Tüzük hükmü haline getirilmistir.
Madde 29,33,37 ve 39’da kadin kolu baskanlarinin ilçe ve il yönetim kurulu ile MYK ve Parti Meclisi toplantilarina katilabilmeleri,görüslerini açiklayarak önerilerde bulunmalari benimsenmistir.
Madde 39’da Merkez Yönetim Kurulu’nda görevli genel baskan yardimciliginin unvani “Kadin Örgütlenmesi” iken yeni Tüzük’te bu unvan “Kadin Örgütlenmesi ve Politikalari” olarak isin dogasina daha uygun ve daha tam hale getirilmistir. Görev yeri, politika belirleme ve örgütlenme islevlerinin birbirinden ayrilmaz bütünlügüne kosut hale getirilmistir.
Kendine özgü hiçbir gelire sahip olmayan kadin kollari, yeni Tüzük’le birlikte, harcamalarini planlayabilecek bir yapiya dönüsmüstür. Tüzüge yeni eklenen 41/a maddesine göre, her ilçe ve ilin yillik bütçesinden “toplam en az yüzde 10 olmak kaydiyla yeter miktarda payi, kadin ve gençlik kollari için ayirmak zorundadir.” Genel merkez de,”partinin yillik bütçesinden yeter miktarda pay ayirir.”Bunlara ek önemli bir hüküm ise sudur:”Bu paylar belirlenirken ilgili kol yönetiminin görüsü alinir.”Böylece kadin kollari,yillik çalisma planini olustururken önünü daha net görebilecek ve hiç kuskusuz simdiye dek oldugundan daha etkili isler yapabilecektir. Danisma Kurultaylari arasinda, eskiden beri önemli bir yeri olan Kadin Kurultayi toplantisi sonunda bir rapor hazirlanmasi yerel ve genel seçimlerden sonra en geç iki ay içinde seçimsiz olarak toplantiya çagrilmasi;kadin kollarinin bu yollarla Parti örgütlenmesine ve çalismalarina yöne verecek önerilerinin kurumsallastirilmasi,yeni hükümler arasinda yer almaktadir.(Madde 56/C)
Genel Baskanimiz Sayin Kemal Kiliçdaroglu Kurultay’da yaptigi konusmada söyle diyordu:
“CHP bütün kadinlarin evidir.Kapimiz sonuna kadar açik.CHP kadin kotasini yükseltiyoruz.Bu siyasette,kadin siyasetinde ikinci büyük devrimdir.Birinci büyük devrime CHP imza atti ve seçme seçilme hakkini getirdi.Ikinci büyük imzayi yine CHP atiyor ve bati siyasetinde oldugu gibi kadin kotasini yüzde 33’e çikartiyor gücünüzü bölmeyin ve halk için çalisin.Size güveniyorum.Kiz çocuklarinin okumasi için mücadele edin.Meclisteki 4+4+4 yasasini siddetle protesto ediyorum.CHP kadinlara haklarini verecek.Kadinlardan daha fazla çalismasini bekliyoruz.Toplumun kilcal damarlarina inmek kadinlarin görevidir.Kimseyi ötekilestirmeden inancina ve kimligine bakmadan her kadini CHP’nin görkemli çatisi altina bekliyoruz.”
Bizler de,CHP’li kadinlar olarak Genel Baskanimizin çagrisini yineliyor ve tüm kadinlarimizi Partimize üye olmaya,CHP çatisi altinda çocuklarimiz için,gelecegimiz için,demokratik haklarimiz için birlikte,elele,omuz omuza,gönül gönüle çalismaya davet ediyoruz” dediler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284