Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu: Kop Idaresi Ve Kop Türkiye`nin Bir Makro Projesidir

Disisleri Bakani ve Konya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Davutoglu, çesitli ziyaretlerde bulunmak üzere Konya’ya geldi. Bakan Davutoglu ilk olarak Kalkinma Bakanligi Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi’ni ziyaret etti.

Disisleri Bakani Ahmet Davutoglu: Kop Idaresi Ve Kop Türkiye`nin Bir Makro Projesidir
KOP Idaresi'nde 2 saate yakin kalan Davutoglu, Idare Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu'ndan idare faaliyetleri, bölge yatirim projeleri ve hazirlanmakta olan KOP Eylem Plani hakkinda brifing aldi. Konya Valisi Aydin Nezih Dogan, Konya Milletvekilleri Ayse Türkmenoglu, Kerim Özkul, Mustafa Baloglu, Mustafa Akis, Hüseyin Üzülmez, Gülay Samanci, Konya Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Akyürek ile Ak Parti Il Baskani Ahmet Sorgun da katildi. 
Disisleri Bakani Davutoglu, 'Konya Ovasi Projesi; Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde illerinden olusan 65000 km2'lik KOP Bölgesi'nde yatirimlari yerinde koordine ederek bölgesel kalkinmayi saglamak amaciyla uygulanmaya baslanan, Sayin Basbakanimiz ve Hükümetimizin makro bir projesidir. Bu amaçla 2011 Yilinda KOP Bölge Kalkinma Idaresi kurulmustur. Bu firsat bölgenin kalkinmasi için yerelde iyi degerlendirilmelidir' dedi.
Bölgenin ve Konya’nin kalkinmasi için Idare'nin hazirlayip Kalkinma Bakanligina sunacagi KOP Eylem Plani’nin büyük önem tasidigini belirten Davutoglu, tüm yerel aktörlerin KOP Idaresi ile isbirligine açik olmasi gerektigini vurguladi. Toplanti sirasinda Basbakanlik Yatirim Destek ve Tanitim Ajansi Baskani Ilker Ayci’yi da arayarak KOP Bölgesi’ne dis yatirim anlaminda Idareyle proje isbirligi yapmalari hakkinda görüstü.
GAP Bölgesi'ne benzer sekilde 3 Milyon ha tarim arazisi olan KOP Bölgesi'nin Türkiye'de en az yagis alan ve su potansiyeli en düsük bölge olmasi nedeniyle Orman ve Su Isleri Bakanliginin bölgeye dis havzalardan su getirme projelerini destekledigini ifade eden Davutoglu, 'Bölge tarim alt yapisi öncelikli olarak iyilestirilecektir. Bu amaçla; Kalkinma Bakanligi, Orman ve Su Isleri Bakanligi ve Il Özel Idareleri ile esgüdüm içinde Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, ova kisimlarda yogun olmak üzere, toplulastirma ve basinçli sisteme geçis projelerini uygulamaya baslamistir. Yogun göç veren kirsal daglik alanlardan göçün önlenmesi amaciyla bu alanlari sulama imkanina kavusturacak küçük sulama projelerine Kalkinma Bakanliginca 2 yildir ödenek saglanmaktadir. Eylem Planiyla tüm tarim projeleri artirilacak ve hizlandirilacaktir.' dedi. 
Bölgeyi Türkiye'nin bir iletim-baglanti merkezi haline getirerek dönüstürme yolunda bölge ulastirma alt yapisinin gelistirilmesinin önemine dikkat çeken Davutoglu, Ankara-Konya Yüksek Hizli tren hattindan sonra Kapadokya-Aksaray-Konya-Antalya tren hatti planlamalarinin basladigini, 'Konya-Karaman-Mersin lojistik hattinin da gelistirilerek bölgenin diger bölgeler ve dis dünyaya açilmasinin önemine dikkat çekti. Bu amaçla yerelde KOP Idaresi, kamu kurumlari ve sivil toplum örgütleri, Merkezde Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi ve Ekonomi Bakanligi'yla çalistiklarini, yakinda Mersin'de konuyla ilgili bir çalistay yapilacagini' belirtti.
KOP Bölgesi illerine komsu Isparta, Afyon, Nevsehir, Mersin ve Antalya gibi illerle de etkilesimin önemine deginen Davutoglu Idare Baskani Babaoglu'na bu illerle de sosyo-ekonomik etkilesim içinde olunmasi önerisinde bulundu. 'Çevresiyle etkilesim içinde olan, dis dünyaya açilan, çesitlendirilmis sektörleriyle kalkinmis bir KOP Bölgesi'nin Türkiye ve dünyaya yapacagi büyük katkilar olacaktir. Bu tür bir bölge olusturmayi hedefliyoruz' dedi.
Toplantinin ardindan Idare hizmet binasini gezen Davutoglu daha sonra dis politika gündemiyle ilgili degerlendirmelerde bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284