Gelecek Partisi: Yardım Değil Destek

Gelecek Partisi Karaman İl Başkanlığından çiftçilere can suyu olacak projeler için açıklama yaptı.

Gelecek Partisi: Yardım Değil Destek

Gelecek Partisi Sosyal Politikalar Başkanlığı’ndan borç içinde kıvranan çiftçiler için çok anlamlı hamleler geldi. İşte Gelecek Partisi’nin “ÇİFTÇİLERİMİZ, TARIM VE HAYVANCILIK” başlığıyla yayınladığı o öneriler…
Geçmişten Günümüze Tarım ve Sorunları
Ülkemiz, Anadolu tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Bir çok uygarlığın temeli Anadolu topraklarında atılmıştır. Bu uygarlıklar bölgenin iklim farklılığı neden ile çeşitli alanlarda yoğun şekilde çiftçilik ve tarımsal faaliyetlerini sürdürmüştür. Tarım sektörü ve çiftçiler, diğer tüm sektör ve çalışanlarından farklıdır. Çiftçiler yaşam alanlarından dolayı doğdukları andan itibaren tarıma ve tarımsal üretime dahil olurlar. Gıda sağlama görevinin yanı sıra çevreye, ekonomiye ve topluma yarar sağlayan çok sayıda görevide yerine getirmektedir. Bu yüzden tam anlamıyla bir yaşam biçimidir. Ülkemiz açısından tarımsal üretim kalkınmanın ana başlığıdır. Gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde tarımın aldığı pay büyük önem taşımaktadır. Ülkeler ne kadar gelişmiş ve sanayileşmiş olursa olsun, tarımsal üretimi ve tarım sektörünü desteklemekten vazgeçmesi büyük bir çöküşüde beraberinde getirir.
Verimli topraklara sahip olan ve tarım ülkesi olarak bilinen Türkiye tarımsal üretim potansiyeli bakımından büyük zenginliğe sahiptir. Fakat bu zenginliğin yeterince değerlendiremediği çok açık ortadadır. Bu zenginlikten insanlık mahrum bırakılmamalıdır. Ne yazık ki son yıllarda uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden tarım değerini kaybediyor. Bu değer kaybına Covıd-19 salgını da dahil olunca tarımda büyük tahribatlar meydana gelmiştir.
Yaşanan tahribatlara, ekonomik sorunlar, özelleştirmeler, gübre, zirai ilaç, mazot ve diğer tarım ürünlerindeki fiyat artışlarıda eklenince tarım bitme noktasına gelmiştir. Tarım yapmakta zorluk çeken çiftçi tarımı ve çiftçilik mesleğini bırakmaya yönelmiştir. Daha detaylandıracak olursak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine bakıldığında son on iki yılda çiftçi sayısı %48 azaldığı görülmektedir. Bu acı tablo aşağıdaki grafikte belirtilmiştir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284