Lütfi Elvan: `Türkiye Neden Mars`a Uydu Göndermesin?`

Eski Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani ve AK Parti Antalya Milletvekili Adayi Lütfi Elvan, yeni dönemde yürütülecek uzay çalismalariyla ilgili, `Türkiye`yi uzay alaninda söz sahibi ülkelerden bir tanesi haline getirecegiz. Türkiye neden Mars`a uydu göndermesin?` dedi.

Lütfi Elvan: `Türkiye Neden Mars`a Uydu Göndermesin?`

Ihlas Haber Ajansi (IHA) ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yasar'in programina konuk olan Elvan, yapimi devam eden ve yeni dönemde yapilmasi planlanan hizli tren projelerinden otoyol projelerine ve yürütülecek uzay çalismalari konusunda önemli açiklamalarda bulundu.
Türkiye'de her 100 kilometrede bir havalimani yapilacagini belirten Elvan, "Antalya Gazipasa'da daha önce AK Parti iktidarlari öncesi bir havaalani yapilmasi planlanmis daha sonra o dönemdeki partiler, iktidarda olanlar demisler ki 'Burasi olsa olsa bir inek çiftligi olur.' Biz o havaalanini yaptik, suanda o havaalanini kullanan yolcu sayisi 1 milyonu geçti" dedi.
HER 100 KILOMETRE BIR HAVAALANI
Türkiye'nin çok hizli gelistigini ve büyüdügünü dile getiren Elvan, "Havayolunu gerçek anlamda halkin yolu haline getirdik. Bilet fiyatlari oldukça ucuz, vatandasimizin gerçekten uçaga binme imkanina kavustugunu ve uçakla çok siklikla seyahat ettiklerini görüyoruz. Ihtiyaç olan yerlere havalimani yapmaya devam edecegiz. 100 kilometre önemli bir mesafe. Biz her bir vatandasimizin bulundugu yerden 100 kilometre mesafede havaalanina ulasmasini istiyoruz. Tüm vatandaslarimizin uçaktan yararlanmalarini istiyoruz" ifadelerini kullandi.
ANTALYA'YA 3. HAVAALANI MÜJDESI
Elvan, Antalya'da suanda toplam 30 milyon yolcu kapasiteli iki havaalani bulundugunu belirterek, "Iç hatlar ve dis hatlar terminal binasini yaptik, yeni bir pist yaptik, diger taraftan Gazipasa Havaalani tamamladik ve vatandaslarimizin hizmetine sunduk. Ama bati Antalya'da ciddi anlamda bir havaalanina ihtiyacimiz var. Örnegin Kas'ta. Kas'tan Antalya'ya mesafe 190, Dalaman Havaalani'na ise 200 kilometrenin üzerinde. Kas ve Demre ülkemiz turizmi açisindan son derece önemli. Yapilacak havaalani uluslararasi bir nitelikte, turizm odakli olacak" açiklamasinda bulundu.
"5 MILYON YOLCU KAPASITELI, TURIZM ODALI OLACAK"
Bati Antalya'ya gelen turistlerin gelir düzeyinin, dogu Antalya'ya gelen turistlerden daha yüksek oldugunu anlatan Elvan, söyle devam etti:
"Gerçekten bir havaalanina ihtiyacimiz var ve çok etkin çalisacagini düsünüyoruz. Suanda Ulastirma Bakanligimiz yer tespit çalismalarina basladi. Geçen hafta bakanligimizin tüm ekibi sahadaydi, inceleme yaptilar, bir yer tespiti yapildi. Buna yönelik diger kurumlarla görüsmeler devam ediyor. Eger herhangi bir diger kurumlarin da olumsuz bir görüsü söz konusu olmazsa belirlenen yerde havaalanini gerçeklestirecegiz ve proje çalismalarina baslayacagiz. 5 milyon yolcu kapasitesi olacak ve bati Antalyamiza önemli bir hizmet verecek. Özellikle bati Antalya'da meyve ve sebze üreticiligi oldukça gelismis durumda bir anlamda bu havaalanini ihracat anlaminda kargo havaalani olarak kullanmak istiyoruz."
"YENI DÖNEM, OTOYOL DÖNEMI OLACAK"
7 Haziran seçimlerinin ardindan baslayacak süreci "Otoyol dönemi" olarak niteleyen Elvan, "Son 13 yilda asagi yukari 18 bin kilometre bölünmüs yol yaptik. Bu bölünmüs yollarimiz beldeleri, ilçeleri kesiyor. Antalya-Alanya yolunu düsünün, Antalya-Alanya yolunu yaptik, suanda Mersin'e kadar devam eden bölünmüs yol çalismalarimiz devam ediyor. Yer yer beldelere ugruyor, trafik lambalariyla karsi karsiya kaliyorsunuz. Özellikle trafigin ve yerlesimin yogun oldugu yerlerde zaman kaybi yasaniyor. Yeni dönemde örnegin Antalya-Alanya güzergahi, trafik yogunlugu fazla, çok sayida trafik lambasi var. Vatandaslarimizin konforlu bir sekilde yolculuk yapabilmesi için Antalya'dan yola çikan bir vatandasimizi Alanya'ya kadar hiçbir trafik yogunluguna yakalanmadan ulasim imkanina kavusacagiz" dedi.
"ANKARA-NIGDE OTOYOLUNU SAYIN BASBAKANIMI ONAYLADI"
Elvan, yürütülen ve yeni dönemde yapilacak otoyol projelerine yönelik sunlari kaydetti:
"Antalya-Alanya disinda Edirne'den Ankara'ya kadar otoyolumuz var, Nigde'den Sanliurfa'ya kadar otoyolumuz devam ediyor. Ankara-Nigde arasinda otoyolumuz yok dolayisiyla otoyol olmayan kesimi de tamamlamak istiyoruz. Edirne'den yola çikan bir vatandasimizin kesintisiz bir sekilde otoyolla Sanliurfa'ya kadar ulasmasini arzu ediyoruz. Ankara-Nigde otoyolu ile planlama tüm çalismalarimiz bitti, Yüksek Planlama Kurulu karari da en sonunda, tüm bakanlarimiz ve Sayin Basbakanimiz onayladi. Çok yakin bir gelecekte en geç önümüzdeki ay ihalesine çikacagiz. Ankara-Nigde otoyolunu yap-islet-devret modeliyle gerçeklestirecegiz. Kazmayi bu yil vuracagiz. Yeni dönemde, Ankara-Kirikkale-Delice otoyolunu gerçeklestirecegiz.
155 kilometrelik uzunluga sahip Antalya-Alanya otoyolunu gerçeklestirecegiz. Ankara-Nigde otoyoluyla beraber Mersin-Tasucu otoyol projesi olmak üzere 5 otoyol projesini gerçeklestirecegiz. Izmir-Istanbul otoyolunu, Üçüncü Köprü'yü de içine alan 90 kilometrelik Kuzey Marmara otoyolunu tamamlayacagiz. Yine ilave olarak Sakarya Akyazi'dan Istanbul Pasaköy'e kadar kesimin otoyol projesini tamamlayacagiz. Yine Istanbul Odayeri'nden Tekirdag Kinali'ya kadar olan kesimin otoyol projesini tamamlayacagiz. Belki 2019'a yetistiremeyebiliriz ama 4 yillik dönemde baslayacagimiz önemli projelerin basinda Tekirdag Kinali'dan Çanakkale'ye uzanan otoyol projemiz geliyor. Çanakkale'yi Çanakkale Köprüsü ile geçecegiz, yeni bir köprü insa edecegiz ve buradan Balikesir'e kadar otoyolumuzu uzatacagiz. Böylece Marmara Bölgesi'nin etrafinda bir ring olusturacagiz. Toplam 780 kilometre."
HIZLI TREN GÜNEYDOGU'YA GELECEK MI?
Hizli trenle ilgili Güneydogulu vatandaslara müjde veren Elvan, "Konya'dan Karaman'a kadar olan hizli tren projesini yapiyoruz, bu yil sonu itibariyla bitirecegiz. Karaman'dan Mersin'e iniyoruz ki bunun da yapim çalismalarina basladik. Mersin'den Adana'ya, Adana'dan Gaziantep'e oradan da Sanliurfa'ya olan kesimin ihalesine seçimden sonra çikacagiz. Hedefimiz Habur Sinir Kapisi'na kadar uzanmak. Edirne Kapikule'den trene binen bir vatandasimiz Habur Sinir Kapisi'na kadar hizli trene gidebilecek. Ankara-Konya hattimiz yüksek hizli tren ama Konya'dan itibaren Habur'a kadar olan kesim hizli tren, saatte 200 kilometre hiz yapacak. Bunu sadece yolcu açisindan düsünmemeliyiz. Burada en önemli katki özellikle tasimacilik açisindan olacak" ifadelerini kullandi.
ANKARA-ISTANBUL DIREK HAT
Türkiye'nin Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptigi ülkenin Irak olduguna dikkat çeken Elvan, "Mersin, Adana, Sanliurfa, Gaziantep ve Habur'a kadar uzanan hat tasimacilik açisindan son derece stratejik bir hat. Artik bu hatti biz hizli trenle geçecegiz. TIR ve kamyonlardan hizli tren tasimaciligina geçilecek" dedi.
Ankara-Istanbul yüksek hizli tren hattiyla ilgili çalismalarin sürdügünü söyleyen Elvan, "Önümüzdeki günlerde ihale çalismalari sürüyor. 450 kilometre hiz planliyoruz. Mega hizli bir trenimiz olacak" dedi.
"AKDENIZ IÇIN DE HIZLI TREN PROJELERIMIZ VAR"
Mersin ve Adana disinda Antalya'yi da hizli trenle bagladiklarina ifade eden Elvan, "Daha dogrusu hem Istanbul hem Ankara hem Konya ve hem de Karaman'i hizli trenle Antalya'ya bagliyoruz. Çalismalar devam ediyor. Hedefimiz 2016 yilinin sonunda hem Antalya-Eskisehir hatti hem de Antalya-Konya ve Kayseri'ye kadar uzanan hatti baglayacagiz. Turizm merkezlerimizden olan Antalya'ya gelen turistleri hizli trenle Kapadokya'ya da yönlendirmek istiyoruz. Örnegin Konya'dan Antalya'ya günübirlik turlarin düzenlenmesini istiyoruz" diye konustu.
Elvan söyle devam etti:
"Antalya Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden birisi. Yapilacak hizli tren hatlari bölgemizi daha da canlandiracak, iç turizmi artiracak. Artik Antalya'dan çikan bir vatandasimiz 4.5 saatte Istanbul'a, 3 saatte Ankara'ya ulasabilecek. Ankara'yla Izmir arasinda yüksek hizli tren hattinin suanda Polatli ile Afyonkarahisar arasinda yapim çalismalari devam ediyor. Bu yil Salihli'ye kadar olan kismin ihalelerini gerçeklestirecegiz. Izmir'den Denizli üzerinden Antalya'ya ulasan bir hizli tren projemiz var. Zaten Afyon üzerinden bir hat var ama Denizli üzerinden de Antalya'yi baglamayi planliyoruz."
BÖLGESEL MILLI UÇAK PROJESI
Bölgesel milli uçagin detaylarina yönelik açiklamalarda bulunan Elvan, "Yogun bir çalisma yürütüldü, gerekli altyapi olusturuldu. Aslinda bugünlerde bir lansmaninin yapilmasi bekleniyor, Ulastirma Bakanligimiz son gelismeleri yürütüyor. Seçim dolayisiyla yogun olmam ve Antalya'da bulunmam nedeniyle son gelismeleri alamadim ama kisa bir süre içerisinde bölgesel uçakla ilgili bir lansman olacak. Bu uçagimizi Türkiye'de üretmeye baslayacagiz. Yapim süreci çok kisa olacak ve vatandaslarimiz kendi ürettigimiz bölgesel uçagimizi kullanma firsati bulacak" ifadelerini kullandi.
UZAY ÇALISMALARI
Kurulmasi planlanan Türkiye Uzay Ajansi'nin yürütecegi çalismalar hakkinda konusan Elvan, "Uzay alaninda çalisan hem Türkiye'de hem de yurtdisinda, NASA'da, Türkiye Cumhuriyeti ögretim üyelerimiz var. Biz bunlarla toplantilar yaptik, onlarin görüslerini, düsüncelerini aldik. Maalesef Türkiye, uzay alaninda biraz geç kaldi ama yeni dönem öncesi Türkiye Uzay Ajansi kurulmasi yönünde yogun bir çaba sarfettik ve bununla ilgili kanun tasarisini hazirladik hatta Meclis'e bile sevk edildi. Seçimden hemen sonra ilk çikarilacak yasalardan bir tanesi Türkiye Uzay Ajansi olacak" dedi.
Elvan, özellikle uzay arastirmalari, diger ülke ajanlarinin faaliyetleri neyse çok yogun bir sekilde bilimsel arastirmalarin yapilacagini anlatarak, söyle devam etti:
"Uzay alaninda arastirma yapanlara destek verecegiz. Daginik yapida ve küçük birimleri tek çati altinda toplayacagiz. Türkiye'yi uzay alaninda söz sahibi ülkelerden bir tanesi haline getirecegiz. Türkiye neden Mars'a uydu göndermesin. Su anda kendi uydu çalismalarimiza basladik, TÜRKSAT 6A uydusunun yapim çalismalarina baslandi. Ankara'da bir Uydu Entegrasyon ve Test Merkezi kurduk ki bu merkez Avrupa'nin en önemli merkezlerden birisi. Bu merkezimizde TÜRKSAT 6A uydusunu üretecegiz. Uydu firlatma konusunda da çalismalarimiz devam ediyor."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284