Recep Konuk: “Daha Yapacagimiz Çok Is Var”

Ak Parti Karaman Milletvekili ve Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Recep Konuk, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanliginin yani sira Milli Savunma ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanliklari ile 7 kurum ve kurulusun bütçesinin görüsüldügü 2016 Yili Bütçe Kanunu Tasarisi yedinci turunda TBMM Genel Kurulu’na hitaben bir konusma yapti.

Recep Konuk:  “Daha Yapacagimiz Çok Is Var”

Konusmasinda ülke tarimini 45 yillik bir perspektifte istatistiki verilerle degerlendiren TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Recep Konuk, tarim sektörünün seyrini görmek için uzun yillari kapsayan verilere bakmak gerektigini söyledi. Tarim sektöründe uygulanan politika ve alinan kararlarin sonuçlarinin hemen netice vermedigini söyleyen Konuk, yapilan dogru islerin de yanlis islerin de sektördeki üretim rakamlarina yansimasinin zamanla görüldügünü vurguladi. “Tarimsal üretimde ve hayvancilikta bugünden yarina karar verip, yarin üretimi kisamaz veya üretimi arttiramazsiniz” diyen Baskan Konuk, gida, tarim ve hayvanciligin sürdürülebilir üretim, gida güvenligi ve güvenilir gida ekseninde degerlendirilmesi gerektigini vurgulayarak, “Gida, tarim ve hayvanciligi üç ana eksende degerlendirmek gerekir. Bunlar sürdürebilir üretim, gida güvenligi ve güvenilir gidadir. Bu üç ana baslikta yapilacak degerlendirmelerde seyrin yönünü görebilmek için, genis bir zaman dilimine bakmamiz lazim. Tarim sektöründe kisa araliklarla yapilan kiyaslamalar, sektördeki gidisati dogru göstermez. Çünkü bugünden yarina karar verip, yarin üretimi kisamazsiniz, ihtiyaç olan üretimi de arttiramazsiniz. Tarim sektöründe, 1970 ile 2000’li yillar arasindaki, 10’ar yillik periyotlarin hiçbirinde reel tarimsal büyüme hizi, nüfus artis hizinin üstüne çikamamis ve her 10 yillik dilimlerde nüfus artis hizinin yaklasik yüzde 0,77 altinda kalmistir. Ancak, son 10 yillik dekatta, tarimsal büyüme hizi nüfus artis hizinin yüzde 0.37 üstüne çikmistir” dedi.
“SON 13 YILDA BÜYÜKBAS VE KÜÇÜKBAS SAYISI ARTTI”
Türkiye’de hayvan sayisinin AK Parti Hükümeti dönemine kadar her yil düstügünü belirten Konuk,”1980 yilinda Türkiye’nin büyükbas hayvan sayisi 16 Milyon 925 Bindir. 90’da bu rakam 11 Milyon 748 Bin, 2000 yilinda 10 Milyon 907 bindir. AK Parti iktidara geldiginde Türkiye’nin sahip oldugu büyükbas hayvan sayisi 9 Milyon 925 Bindir. Ayni seyir küçükbas için de geçerlidir. 1980’de 67 Milyon 673 bin olan küçükbas hayvan sayimiz AK Parti iktidara geldiginde 32 Milyonu bile bulmuyordu. 2015 yili itibariyla büyükbas hayvan sayimiz 14 Milyon 128 Bine, küçükbas hayvan sayimiz 42 milyona dayandi. 2002’de Türkiye 8,5 Milyon Ton süt üretebiliyordu, 2015’te 18 Milyon 655 Bin Ton süt üretti. 35 yillik seyir içinde degerlendirdigimizde bu rakamlarin ifade ettigi mana açiktir. Türkiye 20-25 yilda kaybettigini son 12-13 yilda geri koymaya, üretme aliskanligini yeniden kazanmaya baslamistir” seklinde konustu. Tarimsal üretimin her kalemde arttigini belirten Konuk, sözlerine söyle devam etti. “2002 yilinda 145 Bin ton tohum üretimi, 896 Bin tona, 19.5 Milyon ton bugday, 22.6 Milyon tona, 2.1 Milyon ton misir, 6.4 Milyon tona, 850 Bin ton ayçiçegi, 1 Milyon 680 Bin tona, 95 Bin ton muz, 270 Bin tona, 35 Bin ton antep fistigi, 144 Bin tona yükselirken, tarla bitkileri, meyve ve sebze üretiminde de ciddi artislar saglanmistir. Bu pozitif degisim sürdürülebilir üretim konusunda yapilan onlarca dogru isin sonucudur. Ayrica, güvenilir gida konusunda da cesur adimlar attik. Alo Gida Hattinin açilmasi, sagliksiz, taklit ve tagsis yapan gida firmalarinin kamuoyuna ifsasi, 2002’de 39 Binle sinirli denetim sayisinin, 734 Bine çikmasi, AK Parti hükümetlerinin tüketici sagligini koruma konusundaki kararlilik göstergeleridir. “
“SEKTÖRÜN KANAYAN YARASINA DERMAN OLDUK, YAPILACAKLARA ODAKLANDIK”
Ak Parti Hükümeti iktidara geldiginde desteklemelerin neredeyse %80’e varan kisminin ürün ve üretimden uzak, varligi ödüllendiren destekler oldugunu söyleyen Konuk, “1961’den 2002’ye kadar ancak 450 bin hektarlik arazi toplulastirilmisti. 2003’ten 2016’ya kadar 13 yilda toplulastirilan arazi miktari 4 Milyon 600 Bin hektara ulasmistir. Yani 41 yilda alinan mesafenin 10 katindan fazlasini biz 13 yila sigdirarak, sözde degil, özde toplulastirma yaptik. Tarim arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçen yasayi çikartarak da sektörün kanayan yarasina derman olduk. Daha yapilacaklar var mi? Elbette var. Bu topraklarin büyük bir potansiyelinin oldugunu hepimiz biliyoruz. Dünyanin en kabiliyetli ve en nitelikli çiftçisi ile üreteni ve üretimi mübarek sayan siyasi anlayis is basindadir. Hükümetimizin, tarim sektörünün önüne koydugu dünyanin en büyük bes tarim ekonomisinden biri olma hedefine hiz katacagina dair kanaatimi belirterek, 2016 yili bütçesinin hayirli olmasini temenni ediyorum” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284