Ulastirma Bakani Elvan: 2015 Yilinda Demiryolu Yatirimlarina Yogunlasacagiz

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Türkiye`yi gelismis ülkeler seviyesine çikarmak için 2003`ten bu yana 192,5 milyar liralik yatirim yaptiklarini belirterek, `2014`te ulasim ve iletisim alaninda 14,4 milyar liralik kaynak ayrildi, ek kaynaklarla yatirim tutari 20 milyar liraya yaklasti` dedi.

 Ulastirma Bakani Elvan: 2015 Yilinda Demiryolu Yatirimlarina Yogunlasacagiz

Bakan Elvan, Ahlatlibel Telekom Sosyal Tesislerinde düzenledigi basin toplantisinda, ulasimin her alaninda, bilisim ve haberlesme sektörlerinde hizmet ve altyapi yatirimlari açisindan bereketli bir yili geride biraktiklarini ifade etti. Türkiye'yi gelismis ülkeler seviyesine çikarmak için 2003'ten bu yana 192,5 milyar liralik yatirim yaptiklarini belirten Elvan, 2014'te ulasim ve iletisim alaninda 14,4 milyar liralik kaynak ayrildigini, ek kaynaklarla birlikte yatirim tutarinin 20 milyar liraya yaklastigini söyledi.

Elvan, Türkiye'nin, demiryolunda, özellikle yüksek hizli trende (YHT) 2014'te dünyada adindan sikça söz edilen ülkelerden biri oldugunu vurgulayarak, "2014'te demiryollarina 5,1 milyar lira yatirim yapildi. 2015'te yatirim tutarimiz 9 milyar lirayi bulacak. 2015'te demiryolu yatirimlarina agirlik vermeye devam edecegiz" diye konustu. Ankara-Istanbul ve Konya-Istanbul YHT hatlarinin isletmeye alindigini animsatan Elvan, Ankara-Izmir ve Ankara-Sivas YHT ile Bursa ve Konya-Karaman hizli tren projelerinin insasinin devam ettigini dile getirdi.
Karayollari Genel Müdürülügünün (KGM) 2014'te önemli islere imza attigini ve 13,2 milyar liralik yatirim gerçeklestirildigini anlatan Elvan, 2015'te 128 kilometre uzunlugunda 62 tüneli bitireceklerini kaydetti. Elvan, gelecek yil bin kilometre bölünmüs yol, 850 kilometre tek yol, bin kilometre bitümlü sicak karisim, 13 bin kilometre sathi kaplama yapilacagini ve kaza kara noktalarinin daha güvenli hale getirilecegi bilgisini verdi.
Havacilik ve uzay sektöründe bu yil 1,1 milyar lira yatirim yapildigini belirten Elvan, gelecek yil da yatirimlarin ayni düzeyde olacagini söyledi. Elvan, 2014 sonu itibariyla toplam yolcu trafiginin 168 milyonu astigini kaydetti. Elvan, dünyanin ilk 15 havalimani listesinde yer alan Atatürk Havalimani'nda genisletme çalismalarini bitireceklerini ifade etti.
Bakan Elvan, Türksat 4B Uydusu'nun, 2015'in ilk yarisinda uzayda olacagini belirterek, yüzde 25 yerli katkiyla üretilecek Türksat 5A Uydusu'nun ihale çalismalarina baslandigini, Türksat-6A Uydusu'nun ise yapimina baslandigini kaydetti.
Denizcilik sektörü alanindaki gelismeleri de anlatan Elvan, 2015'te 25 milyon ton/yil kapasiteli Zonguldak Filyos Limani'nin yapimina baslayacaklarini, yat limani kapasitesini ise yaklasik 19 bine çikaracaklarini söyledi.
- "Türkiye'nin yüzde 99,9'u kapsama alani içinde"
Elvan, bilgi ve iletisim sektöründeki büyüme hizinin tüm sektörlerin önüne geçtigini vurgulayarak, Türkiye'nin yüzde 99,9'unun kapsama alani içinde bulundugunu belirtti. Fiber kablo altyapilarinda önemli gelismeler kaydedildigine isaret eden Elvan, söyle devam etti: "2014'te 240 bin kilometreye fiber kablo altyapisi itibariyla ulastik. 2015'te hedefimiz fiber alt yapi yatirimlarini en az iki katina çikarmak. Fiber kablo alt yapisi itibariyla bir milyon kilometreye ulasmak istiyoruz. Mobil genisbant teknolojilerinde bir üst asama olan 4G için yetkilendirme çalismalarina basladik. Bu yetkilendirme için gerekli olan frekans bandinin bosaltilmasini Radyo Televizyon Üst Kurulu nezdinde takip ediyoruz. Hedefimiz 2015'in ilk çeyreginde bu ihaleyi gerçeklestirebilmek."
Bakan Elvan, 2015'in, çok sayida açilisin gerçeklesecegi, büyük yatirimlarin tamamlanacagi bir yil olacagini vurgulayarak, bu kapsamdaki çalismalarin yogun sekilde devam edecegini kaydetti.
"YHT ihalelerinde yerli katki oranini yüzde 53 düsünüyoruz"
Rayli sistemlerdeki yerli katki oraniyla ilgili soruya Elvan, YHT ihalelerinde yerli katki oraninin yüzde 53 olmasini düsündüklerini kaydetti. Yerli demiryolu ekipmanlari üretimi konusunda hassas olduklarini dile getiren Elvan, söyle konustu:
"Bu sektörün gelismesi için bu karari aldik. O nedenledir ki kendi yüksek milli hizli tren projemizi baslattik. Dizel lokomotiflere yönelik de tamamiyla ulusal, kendi kaynaklarimizla, kendi mühendislerimiz ve isçilerimizle ülkemizde üretilecek trenleri destekleyecegiz." (ubak.gov.tr)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284