`3 Hekim` Raporunu Alamayan Ameliyati Cebinden Ödeyecek

SGK, Göz, Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi, KBB, Kadin Dogum, Üroloji, Radyoloji ve Girisimsel Radyoloji bransina ait malzemelerde `3 hekim sarti` getirdi. Yani kalp pili gereken bir vatandas rapor alamazsa ameliyatta kullanilan pillerin parasini cebinden ödeyecek

`3 Hekim` Raporunu Alamayan Ameliyati Cebinden Ödeyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), özel hastanelere bir gol daha atti. Yeni yilin ilk günlerinde yapilan degisiklikle, özel hastanelerin ameliyatlarda kullandigi birçok malzemenin ödemesi zorlastirildi. SGK'nin geçen hafta SUT'ta yaptigi degisiklik özel hastanelere sok etkisi yaratti. Yeni uygulamayla, özel hastanelerde yapilan ameliyatlarda kullanilan bazi malzemelerin Kurum tarafindan karsilanabilmesi hastalar, üniversite ve egitim arastirma hastanelerinden Konsey raporu alacak. Konsey ve Kurul raporu gerektirecek malzemelerden bazilari sunlari; kardiyoloji bransi tarafindan kullanilan kalp pilleri, biyolojik, pullmoner kalp kapagi, damar protezleri, damar grafitleri, stentler, vasküler greft, stent greft, embolizon, koil preferik, kalp kapagi, KVC, anestezi, basinç ölçer, elektrod, atrial, transkataterler..
GERIYE DÖNÜK
ÖZEL hastanelerin en çok sikayetçi oldugu durumla yeniden karsilastilar. Teblig, 10 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayinlanmasina ragmen, uygulama 1 Ocak'tan geçerli olacak. Hastane temsilcileri, hastanelerin yaziliminda degisikliklere bile firsat kalmadigindan yakinarak, 'Bu on gün içinde bu malzemelerin kullanildigi hastalar, bu malzemelerin bedeli ne olacak? Hastadan mi alinacak' diye sordular.
Özel hastaneler dertli
SGK'NIN özel saglik kuruluslarina ödedigi fiyat tarifesi 2007'den bu yana hiç artmadi. Bu dönemde enflasyonun yüzde 40 oraninda arttigini söyleyen yetkililer, SUT fiyatlarinin artmamasindan yakinarak, 'Devlet bütün alimlarinda, cezalarinda deflatörü kullanir. Devlet hastanesine ise global bütçe yaparak, kamuya para gönderirken revize eder. Bize gelince, 5 yildir ayni rakami ödüyor' ifadelerini kullandi.
Önceki uygulama nasildi?
ÖNCEDEN SGK, Kamu Ihale Kurumu(KIK)'in verilerine göre özel hastanelere ödeme yapiyordu. Süreç söyle isliyordu: Kamu hastaneleri alim yaptikça, malzemelerin fiyat ve adetini giriyorlardi. Özel hastaneler de sitede yer alan fiyatlardan en büyük 5 hastanenin fiyatinin ortalamasiyla fiyat belirliyorlardi. Ancak kamu hastaneleri bilgileri zamaninda ve dogru girmeyince sistem tikandi. 1.000 TL'lik bir malzemenin fiyati KIK verisinde 1 TL çikiyordu. SGK, 1 TL'nin üstünü ödemedi. Özel hastane de bunun üzerindeki parayi alamayacagi için SGK hastalarini geri gönderdi. Böyle olunca SGK yöntem degistirdi ve fiyat tespitini kendisi yapmaya basladi.
Ameliyatlar zorlasacak
ÖZEL hastane temsilcilerinin yeni teblige iliskin yorum ve sorulari söyle: n ÜNIVERSITE raporu karsiliginda özel hastane islem yapabilir mi, islemin de mi üniversite de yapilmasi gerekir, bu belirsiz. n RAPOR olmadan islemi yapti, hastane, malzeme bedeli bu sart varken, islemin yapilmasiyla ilgili sart yok, SGK, malzeme bedelini ödemeyecek islem bedelini mi ödeyecek? n RAPOR sarti bu malzemeleri gerektiren planlanarak yapilan ameliyatlarin ertelenmesine yol açar. n KAPSAMDAKI bazi malzemeler acil gelen hastalarda da ihtiyaç duyuluyor.
Kaynak: Aksam
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284