Aile Hekimliklerindeki `Engel`ler Kalkacak

Engellilerin saglik hizmeti alirken güçlük yasamamasi için aile sagligi merkezleri basta olmak üzere birinci basamaktaki tüm binalarda düzenleme yapilacak.

Aile Hekimliklerindeki `Engel`ler Kalkacak

Saglik Bakanligi Türkiye Halk Sagligi Kurumu Baskani Mustafa Aksoy, birinci basamak saglik hizmeti verilen binalarda engellilere yönelik yapilmasi gereken düzenlemeleri genelgeyle duyurdu.
Aksoy, genelgede, Özürlüler ve Bazi kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun'un geçici 2. maddesine göre ''Kamu kurum ve kuruluslarina ait mevcut resmi yapilar, tüm yol, kaldirim, yaya geçidi, açik ve yesil alanlar, spor alanlari ve benzeri sosyal ve kültürel altyapi alanlariyla gerçek ve tüzel kisilerce yapilmis ve umuma açik hizmet veren her türlü yapilarin'' engellilerin erisebilirligine uygun duruma getirilmesi için taninan sürenin 7 Temmuz'da sona erdigini bildirdi.
Yasaya göre yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin 5 bin-25 bin lira arasinda para cezasina çarptirilacagini animsatan Aksoy, engellilerin saglik hizmetlerine tam ulasabilirliginin ivedilikle saglanmasi ve bu cezalarla karsi karsiya kalinmamasi için basta aile sagligi merkezleri olmak üzere halk sagligi müdürlüklerinin tasarrufundaki tüm binalarda engellilere yönelik çalismalarin hizlandirilarak, 7 Temmuz'a kadar bitirilmesi gerektigini belirtti.
-Illerde komisyonlar kurulacak-
Genelgeye göre, halk sagligi müdürlüklerinde su çalismalar yürütülecek:
-Türkiye Halk Sagligi Kurumu'nun daha önce yayinladigi Saglik Kurumlarinda Özürlü Bireyler Için Ulasilabilirlik Temel Bilgiler Rehberi'ndeki standartlar esas alinarak gerekli düzenlemelerin yapilabilmesi için illerde birer komisyon kurulacak.
-Binalar, ''Birinci Basamak Saglik Kuruluslarinda Ulasilabilirlik Tespit Formu'' kullanilarak, 15 Mart'a kadar bu komisyon tarafindan denetlenecek.
-Denetimler sonucunda her saglik tesisi için bu formlardan doldurulacak.
-Toplanan bu verilerle her il ''Birinci Basamak Saglik Kuruluslarinda Ulasilabilirlik Il Degerlendirme Formu'' doldurarak Türkiye Halk Sagligi Kurumu'na gönderecek.
-Engellilere yönelik düzenlemelerin sonuçlarinin yasada taninan süre öncesinde degerlendirilebilmesi için bu formlar güncellenerek 25 Mayis-1 Haziran tarihleri arasinda yine Türkiye Halk Sagligi Kurumu'na iletilecek.
-Nelere bakilacak-
Degerlendirme yapilirken otoparklar, bina girisleri, tesis giris çikislari, rampa egimleri ve sahanlik alanlari, giris merdiven ve rampalarinda korkuluk ve küpeste, bina içi kapilar, poliklinikler, engelli tuvaletleri, bina içi yatay ve dikey dolasim, yönlendirme ve isaretler, acil durum ve bina tesisi gibi hususlara dikkat edilecek.
Kaynak: Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284