`Akil Hastaneleri` Tarih Olacak

Saglik Bakani Recep Akdag, yeni yilla birlikte agir ruh sagligi problemi olan hastalarin tedavi edilecegi toplum temelli ruh sagligi merkezlerinin sayisinin artirilacagini açikladi

`Akil Hastaneleri` Tarih Olacak

Yeni yilda ruh sagligi hizmetleriyle ilgili yenilikler olacagini açiklayan Recep Akdag, "Hastalarin depo hastanelere götürüldügü modelden Toplum Temelli Ruh Sagligi Modeli’ne geçiyoruz" dedi.
Su anda 50’den fazla toplum temelli ruh sagligi merkezinin bulundugunu bu sayinin 200’ün üzerine çikarilacagini belirten Akdag, söyle devam etti:
"Bütün sehirlerimizde ruh sagligi problemi olan hastalarimizi toplum içinde tedavi edebilecegimiz, ailesiyle ya da toplumla irtibatini daha yakin tutup rehabilitasyonunu saglayabilecegimiz bir modele geçiyoruz. Bu hastaneleri 2-3 yil içerisinde dönüstürmüs olacagiz. Yani yüzlerce kisinin bir arada toplandigi hastanelerden kisinin daha çok kendi ortaminda tedavi gördügü bir modele geçiyoruz."
'AMBULANS SAYISI 5'E ÇIKACAK'
Yeni yilda ayrica hava ambulans filosunu güçlendireceklerini anlatan Bakan Akdag, 3 yeni ambulans uçagin eklenmesiyle toplam sayinin 5’e ulasacagini belirtti.
Acil hizmetler açisindan vatandasa artik çok rahat ulasabildiklerini ifade eden Akdag, kara ambulansi filosuna da takviye yapacaklarini söyledi.
Aile hekimlerinin, saglikli hayati tesvik için olusturulan programlara dahil edilecegine dikkati çeken Akdag, sigara ve obeziteyle mücadele gibi konulari aile hekimlerinin daha yakin takip edecegini bildirdi.
ILAÇ ISRAFI ÖNLENECEK
2013’te ilaç israfinin önlenmesi için akilci ilaç kullanimi konusunda bir kampanya baslatacaklarini kaydeden Akdag, "Çok ilaç degil, bilinçli ilaç diyecegiz. Vatandasimizda bu farkindaligin olusmasi gerekiyor. Vatandaslarimizin doktorlarimizi ilaç yazmalari konusunda asla zorlamamalari gerekiyor" dedi.
Tedavi edici hizmetler açisindan ise olusturulan kamu hastane birliklerinin vatandasa verilen hizmeti daha da gelistirecegini vurgulayan Recep Akdag, 2013’te Merkezi Hastane Randevu Sistemi’ni daha da yayginlastiracaklarini kaydetti.
Halen hastalarin dörtte birinin bu sistemi kullandigini dile getiren Akdag, bu oranin 2013’te yüzde 50-60’larin üzerine çikarilmasinin hedeflendigini söyledi.
TOPLUM TEMELLI RUH SAGLIGI MODELI
Ana amaci hastanin evine en yakin yerde hizmet almasi olan sisteme göre, kisa süreli yatis gerektiren durumlarda hasta bir psikiyatri kliniginde yatirilarak takip edilecek.
Yatisi gerektiren sorun ortadan kalkinca hasta toplum temelli ruh sagligi merkezine yönlendirilecek.
Bu merkezlerde psikiyatri uzmani, sosyolog, sosyal çalismaci, uzman hemsirelerin çalistigi alanlar olacak. Hastalarin rehabilitasyonuna katki için ugras terapistleri de görev yapacak.
Sistem süreç içerisinde aile hekimleri ile de irtibatlandirilacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284