Ameliyat Sayisinda Ürkütücü Rakam!

Bakanlik verilerine göre, son yillarda ameliyat sayisinda büyük artis yasandi. Hastaneye basvuran her bin kisiden 12`si biçak altina yatirildi

Ameliyat Sayisinda Ürkütücü Rakam!

2002 yilinda bütün hastanelerde 1 milyon 600 bin ameliyat yapilirken, 2012’de bu sayi 4,5 milyona yaklasti. 2009-2013 yillari arasinda ise yaklasik 16 milyon ameliyat yapildi. Ameliyatlar; agir (A), orta agirlikta (B) ve hafif (C) seklinde gruplandiriliyor. Türkiye’deki her 100 ameliyatin 53’ü Saglik Bakanligi hastanelerinde, 33’ü özel hastanelerde ve 15’i de üniversite hastanelerinde gerçeklesiyor. Artisin temel sebepleri söyle: “Sagliga erisimdeki kolaylik, performans sistemi ve açilan davalar sebebiyle uzun süren agir ameliyatlar yerine ‘B’ ve ‘C’ grubu ameliyatlarin tercih edilmesi.” 
Kamuda performans sisteminin, özellerde de patron baskisinin bazi hekimlere menfî yansidigini anlatan Hasta Haklari Aktivistleri Dernegi Baskani Orhan Demir, “Hekimler hedefi tutturmak için daha çok ameliyat yapiyor. Bazi durumlarda maddi kazançlar da devreye girince artis kaçinilmaz oluyor.” diyor. Demir, bu konuda denetimlerin de yetersiz oldugunu ifade ediyor. Konya’da birkaç yil önce kamu ve özeldeki 800 civarinda doktorla yapilan arastirma ise ameliyatlarin artisi konusunda farkli bir fikir veriyor. Arastirmaya göre, hekimlerin üçte biri agir problemleri olan hastalardan kaçiyor. Hekimlerin yüzde 37’si komplikasyonlari yüksek tedavilerden uzak durduklarini, yüzde 24’ü tedavi imkani bulundugu halde riskli hastalari çogu zaman sevk ettiklerini belirtiyor.
Kaynak: Zaman
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284