Araçlariniza Gösterdiginiz Özeni Kendinize de Gösterin

Özel Mümine Hatun Hastanesi Bashekimi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ahmet Aslan, Ramazan ayinda oruç tutacak vatandaslari uyardi.

Araçlariniza Gösterdiginiz Özeni Kendinize de Gösterin

Özellikle Mide ve Safra kesesi hastaliklari yönünden teshis ve tedavilerin uygulanmasi gerektigini belirten Doç.Dr. Ahmet Aslan, “Araçlarimizi her 10–15.bin kilometrede bir bakimini yaptiriyoruz, fakat kendi vücutlarimizi ihmal ediyoruz. Özellikle ramazan ayinda oruç tutacaklarin mide ve safra kesesi hastaliklari yönünden hastaliklari varsa, teshisleri konulmali, tedavileri uygulandiktan sonra oruç tutulmalidirlar. Bu nedenle karin veya mide agrisi olanlarin oruç öncesi mutlaka bir chek-up yaptirmalarini öneriyorum” dedi.
Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Ahmet Aslan yaptigi açiklamada sunlari söyledi “Midede gastrit ve ülserli hastalarin az az ve sik sik yemek yemelerini tavsiye ediyoruz. Tanilarini anamnez ( hikaye) ve gerektiginde endoskopi ile koyabiliyoruz. Tibbi tedavi ile bu hastaliklar tamamen iyilesebilirler, rahatlikla oruç tutulabilirler. Ayrica pek çok kisinin korkusu olan Endoskopide sedoanaljezi (yari uyku haliyle) hiçbir sey hissetmeden kolaylikla uygulanabilmektedir. Safra kesesinde tasi olanlarin, uzun açlik dönemi ve sonrasi asiri yemek yeme sonucu kolesistit ( safra kesesi iltihabi ) geçirme ihtimalleri çok artmaktadir. Bu nedenle oruca baslamadan önce, eger önemli ek bir saglik problemleri yoksa ameliyatlari önerilmektedir. Safra kesesi taslari karin agrisi, bulanti-kusma, sarilik gibi sikâyetler yapabilir. Herhangi bir bulgu vermeyebilir, çogunlukla yapilmakta olan karin ultrasonunda tesadüfen saptanmaktadir. Iltihaplanmaya, safra yollarinda tikanmaya, safra kesesi ve yollarinda kansere neden olabilmektedir. Bu nedenle saptandiginda pek çok hastada Laparaskopik (kapali yöntem) ameliyati kolaylikla yapilabilmektedir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284