Başı Sürekli Ağrıyanlar Bu Haber Size

Yüz kemiklerinin içerisindeki boşlukların iltihaplı doku ile dolmasından ortaya çıkan kronik bir rahatsızlık olan sinüzitin nedenleri merak ediliyor. 

Başı Sürekli Ağrıyanlar Bu Haber Size

Karaman Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ergül Sevil Sinüzit nedir? Sinüzit nasıl tedavi edilir? Sinüzit belirtileri nelerdir? Sinüzitten Korunmak Mümkün mü? gibi soruların cevaplarını yanıtladı.  
Akut Sinüzit
Sinüsler; burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşlukları olarak tanımlanır. İnsanda beş çift sinüs mevcuttur. Bunlar; maksiller sinüsler, frontal sinüsler, ön ve arka ethmoid sinüsler, sfenoid sinüslerdir. Sinüzit; burun etrafına yerleşmiş sinüsleri döşeyen mukozanın iltihabını belirten genel bir tanımdır. Sadece sinüs mukozasının tutulup burun mukozasının etkilenmediği bir durum söz konusu olamayacağı için günümüzde sinüzit terimi yerine “rinosinüzit” terimi kullanılmaktadır.
Sinüzit doğru tedavi edilmediğinde kronik farenjit, kronik gastrit, reflü, göz çevresi enfeksiyon ve apseleri, menenjit, beyin apsesi gibi çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Sinüzit tanısı kulak burun boğaz muayenesi ve endoskopik muayene, sinüs tomogrofisi yöntemleri ile konulur. “Akut”, “Subakut” ve “Kronik” olarak sınıflandırılan hastalıkta; akut sinüzitler yaklaşık 4 hafta sürer.
Akut bakteriyel sinüzit (ABS) nazal semptomlar (burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve/veya konjesyon) ve/veya öksürük (tüm gün devam eden ve geceleri kötüleşen) semptomlarının 10-30 gün sürmesi ile tanımlanan klinik bir tablodur.
Sinüzit Nedenleri
* Viral üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE): Sinüzitin en sık nedenidir.
* Alerjiye bağlı sinüs ostiumlarını tıkayan mukoza ödemi ikinci önemli sinüzit nedenidir.
* Polipler ve ostiumları tıkayan diğer patolojiler
* Özellikle çocuklarda görülen büyümüş geniz etleri
Sinüzit Belirtileri
* Geceleri veya sabaha karşı ortaya çıkan inatçı öksürük,
* Sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı,
* Göz çevresinde basınç hissi,
* Nefeste kötü koku, koku alma bozukluğu, mide bulantısı ve/veya kusma,
* 10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı (nezle/grip), bazen hafif ateş yükselmesi,
* Burun tıkanıklığı ve horlama,
* Geniz akıntısı ile birlikte bazen boğazda yanma,
* Davranış değişiklikleri,
* Uzun süre geçmeyen baş ağrısı
Sinüzit Tedavisi
Öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer sinüzit kronikleşmişse yani ilaç ile tedavi edilemiyorsa sinüzit ameliyatı gündeme gelebilir. Kronik sinüzit hastalarına “Endoskopik Sinüs Cerrahisi” yöntemi uygulanabilmektedir. Endoskopik sinüs ameliyatında sinüslerin doğal kanallarını tıkayan polip veya diğer anatomik bozukluklar düzeltilerek sinüslerin kanalları açılmaktadır.
Sinüzitten Korunma Yolları
* Gribal enfeksiyon mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
* Enfeksiyon süresince burun daima açık tutulmalıdır. Bunun için burun spreyleri yararlıdır.
* Alerji varsa tedavi edilmelidir.
* Burun kemik eğrilikleri ve sinüsleri tıkayan patolojiler tedavi edilerek ortadan kaldırılmalıdır.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284