Bel Agrisindan Korunmak Için Öneriler

Özel Selçuklu Karaman Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Nercin Atci, bel agrilarindan korunmak için ne gibi önlemler alinmasi gerektigi konusunda önerilerde bulundu.

Bel Agrisindan Korunmak Için Öneriler

-Ayakta Durma
Uzun süre ayakta durmayi gerektiren durumlarda ayak pozisyonlarinizi sik sik degistirin ve agirligi bir bacaktan digerine aktarin. M mümkünse arada 5 dakika oturma molalari ile dinlenin. Uygun ayakkabi kullanin.
-Oturma
Oturma ile ilgili hatalardan biri otururken bel kavsini asiri arttirmak, digeri Ise sirti kamburlastirmaktir. Kamburlasarak oturmak bel agrisi açisindan daha zararli olmakla beraber. Asil önemli olan hatali oturma süresinin uzunlugudur. Kalçalarimizi sandalye ya da koltugun oturma yerinin arkasina gelecek sekilde düzgün bir sekilde yerlestirin. Otururken belinizi dogal bel kavsinize uygun olarak destekleyin. Uzun süre ayni pozisyonda oturmaktan kaçinin. Arada pozisyon degistirin ya da ayaga kalkip kisa süre yürüyün. Uzun araba seyahatlerinizde, düzenli araliklarla molalar verin ve hatif gerinmeler uygulayarak bel kavsinizi düzeltin. Her iki bacaginizi bir sandalye üzerinde uzatarak oturmaktan kaçinin. Bacak bacak üstüne atarak oturmaktan kaçinin. Bu pozisyon siyatik agnsi ve dolanim problemine yol açar.
-Yatma
Dogru yatis pozisyonu konusunda kesin saplamalar yoktur. En iyisi en rahat pozisyonda yatmaktir. Yatak içerisinde gerinmek ve serbestçe hareket edebilmek önemlidir. Yatilan yer düz olmali ve fazla yumusak olmamalidir. Diz ve kalça ekleminde bir sorun yoksa diz altina yastik konulmasi bel icin rahatlaticidir. Yüzükoyun yatmak disk içi basinci arttiracagi için bel agrisi olan kisilere tavsiye edilmez. Bel sagligi acisindan dogru bir pozisyonda yataktan kalkmanin da bir kurali vardir. Önce bacaklar birlestirilerek bükülür. sonra bas, omuz ve dizler ayni anda döndürülerek kollarin yardimi ile yalakla oturur pozisyona gelinir. Son asama olarak ayaga kalkilir. Dalgalanma bir yüzeye sahip olan orta sertlikte bir yatak bel sagligi açisindan en uygun olan seçimdIr. Çok sert olmamalidir.
-Agirlik Tasima
Tüm agirliklari vücut hizasinda ve hatta vücut ile destekleyerek tasiyin. Agirliklari mümkünse her iki kolunuza esit olarak ve paylastirarak tasiyin. Agir bir yükü dinlenme olmaksizin 10 metreden fazla tasimayin. Herhangi bir agir cismi çekerken basin cisme olan uzakligi ayaklarin cisme olan uzakligindan daha fazla olmalidir. Herhangi bir agir cismi iterken ise basin cisme olan uzakligi ayaklarin cisme olan uzakligindan daha az olmalidir.
-Ayakta Is Yapma
Çalisma tezgahi ya da masasi bel hizasinda veya cok az asagi hizasinda olmalidir. Eger tezgah cok alcaksa yükseltin veya oturun.
-Oturma Pozisyonunda Is Yaparken
Masa ya da tezgahin yüksekligini çalisirken üstüne yigilma tarzinda bükülmeyecek sekilde ayarlayin. Sadalye yüksekligi ayarlanabilir degilse masanizi yükseltin ya da alçaltin. Sandalye belinize yeterli destek saglayacak kadar degilse masanizi yükseltin ya da alcallin. Sandalye belinize yeterli destek saglayacak kadar masaya yakin olmalidir. Sandalyenin ön kisminda oturmayin ve istirahatta sirtinizi yaslayin. Masanizin üzerinde kullandiginiz esyalar kolay tasinabilir olsun. Agir esyalari hareket ettirmeniz gerekmeyecek sekilde yerlestirin
-Günlük Ev Islerinde Bazi Öneriler
-Banyo temizleme: Küvetin yan yüzeyinden destek almak için cIft dizle Çömelin. Küvetin uzak köseleri için uzun sapli firçalar kullanin. Isiniz bittikten sonra bel kavisini düzeltmek için bir yandan öbür yana dogru esneyin.
-Yatak Düzeltme Her iki dizinizi bükerek yari çömelin veya bir kolunuz yatak üzerinde belinizi desteklemek için agirliginizi alirken, yatagi diger elinizle düzeltin. Özellikle bel agrisi sikayettiniz varken ikinci bir kisiden yardim alin.
-Ütü Yapma: Ütü masasinin yüksekligini boyunuza göre ayarlayin. Uzun süreli ütü yaparken ayaklarinizin altina koyacaginiz küçük bir tabure ile pozisyon degistirerek belinizi rahatlatin. Kisa zaman periyotlarinda ütü yapmayi tercih edin.
-Mutlak Isleri: Mutlak tezgahi boyunuza uygun olsun. Mümkünse ocak, lavabo ve tezgahi birbirine yakin ve uygun açilarda yerlestirerek agir tencerelerin tasinmasini en aza indirgeyin. Alçak firin, bulasik makinesi ve dolaplara ulasmak icin dizlerinizin üzerine çömelin. belinizden öne dogru egilmekten kaçinin. Yüksek dolaplara ulasmak için basamak ya da tabure kullanin. Hazirlanmasi uzun zaman gerektiren yemekleri yaparken yüksek tabureye oturun.
-Egilme Gerektiren Küçük Aktiviteler: Ayakkabi baglamak ve yerden ufak nesneleri toplamak gibi öne egilmeyi gerektiren aktivitelerde dizler üzerine çömelin ya da yari çömelmis pozisyonda egilin. Saç yikamak ve dis firçalamak gibi lavabonun veya küvetin üzerine egilmeyi gerektiren aktivitelerde ise beli zorlamamak için dizler üzerine çömelin ya da küvetin önünde tabure üzerine oturun.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284