Doktorlar Devlete Geri Dönüyor

Saglik Bakanligi`nin istege bagli doktor atama ilanina basvuru yagdi. Bin 35 uzman tabip ve 316 pratisyen hekim alinacagi belirtilen ilana 4 kati basvuru oldu.

Doktorlar Devlete Geri Dönüyor

Saglik sektöründe rüzgâr tersine döndü. 8 yil önce Mecburi Hizmet Yasasi yapilirken, hekimlerin kamudan özele geçisi ile devlette çalistiracak doktor bulunamazken bugün tam tersi bir durum yasaniyor.
Özelde çalisan hekimler agir is yükünden dolayi kamu hastanelerine geçmek istiyor. Saglik Bakanligi Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlügü, geçtigimiz günlerde "2013 Yili 1. Dönem Ilk defa ve Yeniden Açiktan Atama Kurasi" ilani yayinladi.
Basvurular 05 Nisan'da baslayip 15 Nisan'da son buldu. Söz konusu ilanda 1035 uzman ve tabip 316 da pratisyen tabip alinacagi duyuruldu. Emekli olanlarin da basvuru yapabilecegi belirtildi.
Ilana çogu özel hastanelerde çalisan yaklasik 6 bin hekim basvurdu. Hatta mecburi hizmet ilani olmamasina ragmen Istanbul, Ankara ve Izmir gibi büyüksehirlerde çalisip Dogu'da görev yapmayi isteyen hekimler bile var. Ortaya çikan tablo "Özel sektörde çalismak eski cazibesini yitirdi mi" sorusunu akillara getirdi. Atamalar için kura çekimi 30 Nisan'da.
ÖZEL SEKTÖR ZORDA
Özel Hastaneler ve Saglik Kuruluslari Dernegi (OHSAD) Genel Baskani Dr. Resat Bahat, özelde çalisan doktorlarin kamu hastanelerine geçmek istedigini belirterek basvuru yogunlugunu dogruladi. Bunun kendilerini ister istemez sikintiya sokacagini ifade eden Bahat, "Ancak olaya daima ilkesel açidan bakmak lazim.
Özelde çalismayi mantikli bulmadiklarina göre bu arkadaslara devlet kapi açmasa bir sekilde köle gibi çalisacaklar. Buradan su iki sonucu çikarabiliriz: Birincisi özel sektörün sikintida oldugu, ikincisi ise devletin sundugu imkanlarin özel sektörden daha cazip olmasi. Netice itibariyle hekim arkadaslarimizin menfaatine olan bir durum" ifadelerini kullandi.
Tam Gün’deki degisiklik henüz taslak
Saglik Hukuku Danismani Dr. Erkin Göçmen, doktorlarin kamuya geçme isteginin tamamiyla özeldeki çalisma kosullarina bagli oldugunu söyledi. Tam Gün Yasasi’nda yapilan esneklige de deginen Göçmen, “Bu bir taslak ve henüz yasalasmadi.
Dolayisiyla hekimlerin kamuya geçme istegini buna baglayamayiz. Kaldi ki hekimlerin yapilan degisiklikten çok fazla olumlu bir beklentileri bulunmuyor” dedi.
IS YÜKÜ FAZLA ÜCRET AZ
Isminin açiklanmasini istemeyen bir hekim, 4 yildir özel hastanede çalistigini ve kamuya geçmek istedigi için basvuruda bulundugunu söyledi.
4 sene önce çok sayida kamu hastanesinde çalistigini belirten hekim söyle konustu: "Memnun degiliz. Hem ücretler hem de is yükü açisindan özel sektörde çalismada güçlükler söz konusu. Üstelik özelde ücretler kamudan çok farkli degil. Hatta maaslarimizi düzenli alamiyoruz. Nispeten daha az para alacagimi bile bile o yogun çalisma temposundan uzak durmak istedim. Çogu meslektasim da benim gibi düsünüyor."
Kaynak: Bugün

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284