Eczacilardan `E-Reçete Ertelensin` Önerisi

Türk Eczacilari Birligi(TEB), 1 Temmuz`da baslamasi öngörülen elektronik reçete uygulamasinin sistemdeki bazi sorunlarin hala çözülememesi nedeniyle ertelenmesini istiyor.

Eczacilardan `E-Reçete Ertelensin` Önerisi
 TEB Genel Sekreteri Harun Kizilay, Sosyal Güvenlik Kurumu'na(SGK), yil sonuna kadar e-reçetenin yaninda yazili reçetelerle de ilaç alinabilmesi önerisini götürdüklerini bildirdi.
Kizilay, AA muhabirine yaptigi açiklamada, TEB ile SGK arasinda serbest eczanelerden hizmet alimina iliskin protokolde e-reçete ile ilgili hüküm yer almadigini belirterek, bu protokolün yeni uygulamayi da içerecek sekilde revize edilmesi için yürütülen çalismalarda son asamaya gelindigini söyledi.
Yeni sistemin isleyisi ile ilgili de bilgi veren Kizilay, mevcut uygulamada aile hekimlerinin ''Aile hekimligi bilgi sistemi''ni, hastanelerin ise ''Hastane bilgi yönetim sistemi''ni kullandigini, bu kurumlarda yazilan reçetelerin söz konusu sistemlere islendikten sonra çiktilarinin alinarak hastalara verildigini, hastalarin da bu belgelerle eczanelere basvurarak ilaçlarini aldiklarini anlatti.
Eczanelerin hastalara ilaç vermeden önce SGK'nin Medula sistemine girerek provizyon almak zorunda oldugunu hatirlatan Kizilay, su bilgileri aktardi:
''E-reçete uygulamaya geçtikten sonra hekimler yine çalistiklari sisteme girerek yazdiklari reçeteyi elektronik ortamda SGK'nin havuzuna gönderecek. Hastaya eskiden yazili reçete verilirken artik bu yapilmayacak, sadece Medula takip ya da elektronik reçete numarasi verilecek. Hasta eczaneye mutlaka TC kimlik numarasinin yazili oldugu nüfus cüzdani ve bu numaralardan biriyle basvuracak. Eczanede TC kimlik numarasinin yani sira hekimin verecegi bu numaralardan biriyle sorgulama yapilip provizyon alindiktan sonra hastaya ilaçlari verilecek.''
-''Bizi bekleyen sorunlar var''-
TEB Genel Sekreteri Harun Kizilay, daha önce Konya ve Eskisehir'de pilot uygulamasi yapilan e-reçetenin 13 Haziran'dan beri tüm Türkiye'de test edildigini belirterek, bu süreçte tüm üyelerinin karsilastiklari sorunlari paylasilabilecegi bir internet portali açtiklarini bildirdi.
Buraya bu süreçte iletilen çok sayida bildirimi SGK'ya ilettiklerini belirten Kizilay, karsilasilan sorunlarla ilgili su degerlendirmelerde bulundu:
''Sorunlarin basinda doktorlarin kullandigi yazilimlarin güncel olmamasi geliyor. Hekimler reçeteleri sisteme girerken sorun yasayabilir. Ayrica çogu hekim e-reçete ile ilgili yeterli bilgiye sahip degil. Eskiden ilaç dozlarini yazmamalari sorun degildi ama simdi mutlaka bunu belirtmesi gerekiyor. Bunun yaninda Medula sistemindeki ilaçlarin barkodlari güncel degil. Yani piyasada olmayan ilaçlar da Medula sisteminde yer aliyor. Hekimlerin bunu bilmesine olanak yok. Eger bir hekim piyasada bulunmayan ilaci reçete ederse hasta bunu almak için eczaneye gittiginde sorunla karsilasacak ve ilacini alamayacak. Bu nedenle piyasada bulunmayan ilaçlarin Medula sisteminden temizlenmesi gerekiyor. Bütün bu sorunlari SGK'ya ilettik ve yil sonuna kadar e-reçetenin yaninda yazili reçetelerin de kullanilmasina olanak saglanmasini istedik. SGK yetkilileri de buna sicak bakiyor. Aksi takdirde hastalar magdur olabilir. Eskiden reçetede sorun çikti mi hasta hekimine gidip bunu düzelttirebiliyordu. Oysa e-reçetede bunun düzeltilmesi çok daha uzun zaman alabilir. Hele acil servislerde ayni sey söz konusu olursa daha büyük sikintilar çikar.''
-''E-reçete için ön kosullar var-
TEB Genel Sekreteri Harun Kizilay, e-reçete uygulamasinin basariyla yürümesi için ön kosullar bulundugunu ifade ederek, ''Hala zaman zaman sorunlar yasadigimiz Medula sistemi mutlaka çok iyi çalismali, piyasada olmayan ilaçlar sistemden çikarilmalidir'' dedi.
Doktorlara henüz elektronik sifre verilmedigini, verilen elektronik sifrenin yil sonuna kadar kullanilabilecegini anlatan Kizilay, mevcut uygulamada ilaçlarin, hasta ya da yakinlarina imza karsiligi verildigini, e-reçetede bunun söz konusu olamayacagini bildirdi.
Bununla ilgili sakincalarin ortadan kaldirilmasi için TC kimlik numarasindan sorgulama yapilacagini, bu nedenle hastalarin mutlaka yanlarinda nüfus cüzdanlariyla basvurmalari gerektigini ifade eden Kizilay, sistem oturuncaya kadar yazili reçetelerin yürürlükte kalmasinda fayda bulundugunu söyledi.
-''Hasta açisindan fazla bir sey degismeyecek''-
E-reçete uygulamasiyla hastalar açisindan fazla bir sey degismeyecegini, sadece yazili reçeteyle eczanelere basvurunun ortadan kalkacagini bildiren Harun Kizilay, reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazilmasinin ayri bir konu oldugunu, SGK'nin bunu sonraki bir süreçte gündeme getirmesinin beklendigini belirtti.
Kaynak: AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284