Engelli Vatandaslarin Saglik Hizmetlerine Erisimi Kolaylastirilacak

7-14 Ocak tarihlerinde kutlanan Beyaz Baston haftasi nedeniyle Il Halk Sagligi Müdürü Dr. Ali Riza Altunsoy bir mesaj yayinladi.

Engelli Vatandaslarin Saglik Hizmetlerine Erisimi Kolaylastirilacak

Altunsoy Türkiye Halk Sagligi Kurumu tarafindan özürlülere yönelik düzenlemeler çerçevesinde ilimizde Halk Sagligi Müdürlügü’ne bagli kurum ve kuruluslarda çesitli düzenlemeler yapilarak engelli vatandaslarin saglik hizmetlerine erisimlerini kolaylastiracaklarini söyledi.
Altunsoy, “Her yil 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çesitli kuruluslar yaptiklari etkinliklerle göz sagliginin önemini vurgulamakta, görme özürlü kisilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarina çözüm yollari tartisilmaktadir. 1921 yilinda bir trafik kazasi sonucu kör olan bir fotografçi, çevredekilerin kendisinin kör oldugunu anlamasi ve dikkat çekici olmasi için bastonunu beyaza boyayarak dolasmaya baslar, Londra sokaklarinda. Bu deneyim o denli basarili olur ki, 1931'de Fransiz Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasini ve beyaz baston adiyla simgelestirilmesini kararlastirir. Bu uygulama giderek yayginlasir ve körlerin kullandigi baston, beyaz baston olarak anilmaya baslar. Dünya Saglik Örgütü verilerine göre, dünyada 45 milyon görme engelli bulunmaktadir. Engelli olmak kusur degildir. Asil kusur olan engellilere bakis açisindaki eksikliklerdir. Tüm engelli vatandaslarimizin sorunlarina çözüm üretmek ve bu vatandaslarimizin tüm hizmetlerden esit bir biçimde yararlanmasini saglamak, onlara sahip çikarak onlarin sorunlarina ortak olmak, hepimizin insani ve vicdani görevidir. Bugün hiçbir saglik problemi olmayan kisinin, yarin çesitli nedenlerle engelli olmama garantisi yoktur. Bu nedenle engelli vatandaslarimizin yasamlarini kolaylastirmak, problemlerini çözmek, onlara sahip çikarak sorunlarina ortak olmak insani bir görevdir. Türkiye Halk Sagligi Kurumu internet sitesinde yayinlanan “Özürlülere Yönelik Düzenlemeler” konulu 10 Ocak 2013 tarih ve 2459 sayili yazi ile birlikte ilimizde Halk Sagligi Müdürlügümüze bagli kurum ve kuruluslarda yazida belirtilen düzenlemeler yapilarak. Engelli vatandaslarimizin saglik hizmetlerine erisimleri kolaylastirilacaktir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284