Göze Halka Operasyonu

Suriye’de yaşanan zor şartlardan dolayı ülkesini bırakıp Türkiye’ye gelen 33 yaşındaki keratokonus hastası Muhammed el Hacı Mahmud kornea içi halka uygulaması tedavisi sayesinde görme düzeyini arttırdı.

Göze Halka Operasyonu

Dünyagöz Hastanesi Konya şubesi hekimlerinden Dr. Mehmet Gülmez kornea içi halka uygulaması ile ilgili şunları kaydetti.

‘Keratokonus hastalarında eğer hastalık ileri safhada değilse ve hasta kontakt lens, gözlük kullanamayan veya gözüne kontakt lens uymayanlar için kornea içi halka tedavisi iyi bir alternatiftir. Ameliyat gerçekleşirken hastaya narkoz verilmez. Kornea içi lokal anestezi ve Femtosecond Laser ile saniyeler içerisinde açılan kanallara kornea içi halkalar yerleştirilir. Hastamız bize geldiğinde görme seviyesi düşük, korneası bombeleşmiş düzensiz bir yapıda ve göz numaraları yüksekti. Zaman ilerledikçe de keratokonus hastalığı görme seviyesini daha fazla düşürecek ve sonucunda hastaya kornea nakli yani halk dilinde göz nakli yapmamız gerekecekti.

Peki nedir bu kornea içi halka ? Şeffaf, mikro boyutta, düzeltilmesi gereken dioptri miktarına göre kalınlığı değişen, gözün kornea dokusu içerisine yerleştirilen, yarım ay şeklinde ve 2 parçadan oluşan özel aparattır. Kornea içi halkalar dışarıdan bakıldığı zaman farkedilemez ve en önemlisi kontakt lens gibi hissedilmez. Hekim tarafından uygun görüldüğünde çıkarılabilir. Zaten görme merkezine yerleştirilmediği için görmeyi engelleyici kalıcı bir iz bırakmaz. Halka kornea dokusunun içine yerleştirildiğinde, keratokonus hastalığının korneada sebep olduğu sivriliği ve bombeyi, tıpkı bir kasnak gibi gererek yok eder. Bu arada kişinin miyopisinde de düzelme meydana gelir. Tekrar vurguluamakta fayda var gözün içerisine yerleştirilen halka saydam olup göz dokusu ile uyumlu bir şekilde ömür boyu sorun çıkarmadan kalacak, ayrıca istenildiğinde geri çıkartılabilecek bir malzemedir. Ameliyat sonrası dışarıdan bakıldığında görünmez ve gözde varlığı hissedilmez.

Her operasyonun olduğu gibi kornea içi halka tedavisi operasyonunda da riskler bulunmaktadır. Halka yerleştirmez için kornea hazırlanırken delinme olabilir. Halkanın yerleştirileceği tünel yırtılabilir. Yada enfeksiyon kapılabilir.

Halka takıldıktan sonra da hasta hemen ertesi gün normal hayatına devam eder. ‘

Halka tedavisinden sonra görme düzeyinin arttığını belirten Suriyeli Mahmud ‘ Öncelikle Türk doktorlara çok teşekkür ederim. Ülkemde yaşamış olduğum zor şartlardan sonra Türkiye’ye gelerek yaşamıma devam ederken savaştığım hastalığıma da çözüm bulundu. Şuan daha iyi görüyorum ve kendimi daha iyi hissediyorum. ‘ dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284