Gülel: Günesin Sicakligi Ve Parlakligi Sizi Aldatmasin…

Karaman Devlet Hastanesi Hekimlerinden Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Aslihan Gülel günes isinlarinin insan ve insan derisi için birçok faydalarinin yaninda zararlarinin da oldugunu belirtti. Özellikle, fotosentez, görme duyusu, vitamin D sentezi, patojenlerin yok edilmesi, saglikli bir bronzlasma sonucu derideki melalinin koruma fonksiyonu gibi etkilerinin insanin yasami için olmazsa olmazlari arasinda yer aldigini ifade etti.

Gülel: Günesin Sicakligi Ve Parlakligi Sizi Aldatmasin…

Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Aslihan Gülel yaptigi açiklamada sunlara yer verdi:
“Yasam için vazgeçilmez olan bu isinimin fazlasi oldukça zararlidir. Insan sagligi açisindan belli basli zararlari günes yanigi, deri kanseri olusumu, fototoksik ve fotoallerjik reaksiyonlar, isiga bagli deri yaslanmasidir. Günes isinlarinin zararli etkileri, maruz kalma süresine ve sikligina, bulunan yerin ekvatora olan uzakligina, günes isinlarinin yogunluguna, genetik olarak belirlenen deri tipine baglidir.
Günesin En Siklikla Görülen Kötü Etkisi Günes Yanigidir.
Ani yogun güneslenmeyle, 2 yahut 6 saat içinde gelisir. Birinci ve de üçüncü günlerde siddetlenir ve 5-6 gün içinde gerileyerek sonlanir. Kizariklik, yanma, sizi ve bununla birlikte ileri durumlarda da sulu kabarciklar görülebilir. Bas agrisi, bulanti ve ayrica halsizlige sebep olabilir.
Günesten Yayilan Ultraviyole (UV) Isinlari Farklidir Ve Herbirinin Farkli Etkileri Vardir:
Ultraviyole B (UVB), yeni melaninin yapimini uyarir ve cilde salinimini saglar. DNA bantlarina ciddi hasar verir. Ben olusmasina ve bazi cilt kanseri tiplerine neden olur.Cildin yaslanmasina neden olur . D Vitamininin olusumunu uyarir. UVA'dan daha kolay günes yanigina yol açar, ancak ölçülü dozu saglikli olabilir.
Ultraviyole A (UVA), Melanositlerde daha önceden üretilmis olan melaninin salinimini saglar. Cildin hizli yaslanmasina neden olur.UVB'ye kiyasla daha az kansere neden oldugu düsünülmekle birlikte melanoma neden olur. Birçok günes koruyucu tarafindan engellenememektedir ancak giysi ile bir miktar engellenebilir. UVB'ye kiyasla sezon ve gün boyu daha istikrarli bir seviyede bulunur.
Ultraviyole isinlari ile sik ve tekrarlayici karsilasma sonucunda deride foto yaslanmaya bagli degisiklikler olusur. Foto yaslanma sürecinde ilk belirtiler deride kuruluk, kabalasma, pigment ve ince kirisikliklar seklinde görülür. Hasar ilerledikçe derin kirisikliklar, deride sarimsi renk degisikligi, vasküler lezyonlar, elastisite kaybi ortaya çikar. Ultraviyole etkisiyle olusan deri hasari siddetli ise aktinik keratozlar ve deri kanserleri olusur.
Cilt Rengi De Günes Kaynakli Hastaliklar Için Bir Faktör Olarak Kabul Edilebilir.
Çünkü cilt rengine göre günesten etkilenme orani degismektedir. Cildin ten rengine göre 6 tipi vardir. Açik tenlilerin cilt kanserine yakalanma ihtimalleri daha yüksektir.
Tip 1: Kolay yanar, asla bronzlasmaz. Açik renk gözler, sari ya da kizil saçlar, süt beyaz tene sahip olup kolay çillenenler bu gruptadir.
Tip 2: Genellikle yanar, çok az bronzlasir, kolay açilir. Kumral saçlara, ela gözlere ve açik tene sahip olup çillenmeye meyillidir.
Tip 3:Hafif yanar, genellikle bronzlasir ve uzun süre kalici degildir. Açik kahverengi gözlü, koyu kumral veya kahverengi saçli, kumral tenli, çok az çillenir.
Tip 4: Çok nadiren yanar, her zaman iyi bronzlasir. Kahverengi göz ve saç rengine sahip olup esmer tenli olurlar. Kisa zamanda bronzlasirlar ancak bronzlasmalari kalici degildir.
Tip 5: Çok nadiren yanarlar, çok koyu bronzlasirlar. Koyu kahve veya siyah gözlü, bugday tenli olurlar.
Tip 6: Yanmazlar, tenleri ve gözleri siyahtir. Zenciler ve koyu tenli irklar bu gruba girerler.
Günesin Zararli Etkilerinden Korunmak Için,
Günesten uzak durulmalidir. Özellikle günes isinlarinin en kuvvetli oldugu saatler olan 10-16 arasinda mümkünse günese çikilmamalidir. Günese çikilacaksa, en az 30 dakika öncesinde günes kremi kullanilmalidir. Günes koruyucu ürünlerin UVB korumasini SPF2 ile SPF50+ arasinda degerlendirmistir. Günes koruyucular cilt tipine göre seçilmelidir. Ideal bir günes koruyucu ürün UVA ve UVB’ye karsi esit etkide koruma saglayabilmeli, iyi tolore edilebilmeli, kozmetik açidan kabul edilebilir olmali, toksik olmamali, fototipe uygun, isiga ve suya dayanikli olmalidir. Günes kremi 2 saatte bir yeniden sürülmelidir. Eger çok fazla terleniyorsa veya denize veya havuza girilip çikiliyorsa daha sik araliklarla uygulanmalidir.
Ultraviyole isinlari bulutlardan geçebildigi için bulutlu günlerde de günes yakicidir. Bu sebeple, bulutlu günlerde de, günesli günler gibi koruyucu önlemler alinmalidir. Genis kenarli sapka ve günes gözlügü takilmalidir. Pamuklu (sentetik karisik giysiler su kaybini engeller) beyaz veya açik renkli, ince ve hafif giysiler giyilmeli, gözlerin korunmasi için günes gözlügü takilmalidir. Ince, pamuklu kumaslar, tisörtler ve suni ipekten yapilmis ürünler isigi daha fazla geçirir. Bu giysiler giyilmeden önce günes koruyucular kullanilmalidir. Vücudunuzu mümkün oldugu kadar çok örtebilen bol ve açik renkli, uzun kollu tisört, pantolon ve elbiseleri tercih edilmelidir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284