Halk Sagligi Müdürü Altunsoy: “Hepimiz Aslinda Birer Engelli Adayiyiz”

3 Aralik Dünya Engelliler günü nedeniyle Il Halk Sagligi Müdürlügü yayinladigi mesajda, her saglikli insanin aslinda bir engelli adayi oldugu belirtildi.

Halk Sagligi Müdürü Altunsoy: “Hepimiz Aslinda Birer Engelli Adayiyiz”
Il Halk Sagligi Müdürü Ali Riza Altunsoy yaptigi açiklamada, “Özürlülük; dogustan ya da kaza veya uzun süren bir hastalik sonucunda olusan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybi olarak tanimlanmaktadir. Gözlerinizin görmedigini, dogadaki bin bir rengi kesfedemediginizi; ya da yürüyemediginizi, gönlünüzce kosamadiginizi, fikirlerinizi ifade edemediginizi, tek basina yemek yiyemediginizi, güzel sarkilari dinleyemediginizi, sevdiklerinizin sesini duyamadiginizi hiç düsündünüz mü? Bugün gündeme gelen özürlüler iste her gün böyle yasiyorlar, Bilindigi gibi; özürlülük nedenleri: Dogumsal ve genetik bozukluklar, annenin fötüsü etkileyebilecek saglik sorunlarinin olmasi, dogum sirasinda ortaya çikabilecek sorunlar veya dogumdan sonra geçirilen hastaliklar ve kazalardir.
Toplumun ayrilmaz bir parçasi olan engellilerin (özürlülerin), umutlu ve gelecege güvenle bakabilmelerini saglayacak imkânlara kavusturulmasi, devletimizin öncelikli görevleri arasinda yer aliyor. Ancak engellilerin üretken bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri konusunda sivil toplum kuruluslarina ve sorumluluk tasiyan her insana görev düsüyor. 3 Aralik Dünya Özürlüler Günü, özürlülere karsi olan sorumluluklarimizi bir kere daha hatirlatiyor. Herkesin yapabilecegi bir seyin oldugu gerçegi noktasinda neler yapabilecegimizi düsünmemiz için bir vesile oluyor” dedi.
Altunsoy, dünya nüfusunun yüzde 10’u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12’sini engelli insanlarin olusturdugunu belirterek, “Ülkemizde çesitli özürleri olan yaklasik 7.5 milyon vatandasimiz var. 7.5 milyon özürlü vatandasimizin 2 milyon 230 bininin konusma, bir milyon 274 bin 900’ünün egitilebilir zeka geriligi, 127 bininin görme özürlü, 382 bininin isitme özürlü, 892 bininin ortopedik özürlü, 637 bininin sürekli hastaligi var. 1,5 milyon özürlü çocugumuzdan da yalnizca 45 bini özel egitim imkânlarindan yararlanabiliyor. Bugün, özürlülere daha fazla dikkat etmeli ve ilgi göstermeliyiz. Kendimizi onlarin yerine koyarak, onlari daha çok duymali, daha çok hissetmeliyiz. Özürlülerin sorunlarinin çözümü konusunda yapilan çalismalara yardimci olmaliyiz. Unutmayiniz ki her saglikli insan ayni zamanda bir engelli adayidir. Bizlerde bir gün engelli hale gelebiliriz” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284