Hasta Bakan Aileler Eve Mahkum Olmayacak

Saglik Bakanligi, bakima muhtaç engelli ya da hastasi nedeniyle eve mahkum olan ailelerin sosyal hayatla baglarini koparmamalari için proje hazirlamak için çalisma baslatti.

Hasta Bakan Aileler Eve Mahkum Olmayacak
Saglik Bakanligi'nin evde saglik hizmetlerinden sorumlu birimi Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun Baskan Yardimcisi Orhan Koç, engelli Songül Kaya'yi (10) ziyareti sirasinda, bakanligin bu hizmetinden yararlanan ailelerin sosyal yasamlarinin desteklenmesi çalismalariyla ilgili bilgi verdi.
Saglik Bakanligi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi'nin birlikte yürüttügü evde bakim hizmetinden memnuniyet oraninin yüksek oldugunu dile getiren Koç, aile ziyaretleriyle eksiklikleri yerinde tespit edebildiklerini söyledi.
-''Tibbi sosyal hizmet birimleri kurduk'-
Kisa bir süre önce hastanelerde ''tibbi sosyal hizmet birimleri'' kuruldugunu bildiren Koç, bu birimlerin hastalarin sosyal sorunlarinin belirlenmesi ve çözümü için çalistigini belirtti.
Bunlarin daha da yayginlastirilacagini kaydeden Koç, ''Tibbi sosyal hizmet biriminin koordinasyon görevi çok önemli. Hastalarin sadece tibbi gereksinimlerini degil, sosyal yasamiyla ilgili eksikleri, yapilamayanlari, yapilmasi gerekenleri belirleyip bunlari çözüme kavusturacak'' diye konustu.
-''Hasta yakinlari eve mahkum yasiyor''-
Saglik Bakani Recep Akdag ile yaptiklari evde bakim ziyaretlerinde, hasta yakinlarinin kendilerinden para yerine hastalarini birkaç saatligine birakabilecekleri yardimcilar istediklerini anlatan Koç, su degerlendirmelerde bulundu:
''Tamamen eve mahkum bir hayat süren hasta yakinlari, sosyal yasamdan soyutlanmis durumda. Ailenin psikolojisi bozuluyor. Biz simdi bu sorunu nasil ortadan kaldirabiliriz ona bakiyoruz. Evde hastasina bakan aile fertlerinin sosyal yasantisina dönük programlar yapmak gerekir. Bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ile görüsüyoruz. Bunlar için etkinlikler, sosyal aktiviteler yapilabilir. Kendilerine zaman ayirabilmeleri için sertifikali profesyonel yardimci gönderilebilir. Kendisine haftada bir gün ayirabilse herhalde çok daha moral açidan kendine gelecektir. Bunlari tartisiyoruz, devletin imkanlarini kullanarak bunu nasil yapabiliriz üzerinde duruyoruz. Sivil toplum kuruluslarini da çekmek, vatandas devlet isbirligini saglamak lazim. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ile ortak çalismalar hazirliyoruz.''
-''Ailelerin egitilmesi gerekiyor''-
Hastasi olan ailelerin temel saglik bilgileri açisindan da egitilmesi gerektigini ifade eden Koç, ''Evde bakim hizmetinin baslatilmasi önemli ama sürdürülebilirligi ile ilgili yapacagimiz isler var. Daha etkin ve verimli olmasini saglayacagiz'' dedi.
Koç, evde saglik hizmetinin daha koordineli yürütülmesinin de önemine isaret ederek, ''Yüzde 99'a varan memnuniyet var ama hakli talepler de var. Bunlari karsilarsak memnuniyet artacaktir. Eksiklerimizi tamamlayacagiz'' ifadesini kullandi.
Kaynak: Memurlar.Net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284