Hastane Yöneticilerine `Karne`

Saglik Bakanligi hastanelerinde 3 Kasim`a kadar geçilecek `birlik` sisteminde yöneticilere karne verilmeye baslanacak.

Hastane Yöneticilerine `Karne`

Sistemle kamuda ilk kez sözlesmeli yönetici dönemi de baslayacak.
2 Kasim 2011'de yayimlanan Saglik Bakanligi'nin teskilat yapisini yeniden düzenleyen 663 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile kamu hastane birlikleri olusturulmasi kararlastirilmis, bunun için de bir yillik süre taninmisti.
Düzenleme, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na bagli ikinci ve üçüncü basamak saglik kurumlarinin il düzeyinde Kamu Hastaneleri Birlikleri kurularak isletilmesini öngörüyor.
-Kamu Hastane Birlikleri-
Hizmetin büyüklügüne göre illerde birden fazla kurulabilecek birlik kapsami disinda saglik kurumu kalmayacak.
Birlik teskilati genel sekreterlik ve hastane yöneticiliklerinden olusacak. Genel sekreterlik birligin en üst karar ve yürütme organi olacak. Genel sekreterlik bünyesinde tibbi, idari ve mali hizmet baskanliklari bulunacak.
Birlige bagli hastaneleri, hastane yöneticisi yönetecek. Hastane yöneticisine bagli bashekimlik, idari ve mali isler ile saglik bakim hizmetleri müdürlükleri kurulacak.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Baskani, genel sekreterle dogrudan, baskanlar, hastane yöneticileri, bashekim ve müdürlerle genel sekreterin teklifi üzerine sözlesme yapacak.
2-4 yili kapsayacak sözlesmeler, bu sürelerin sonunda yenilenebilecek. Genel sekreterin basarisizlik sebebiyle degismesi halinde baskanlarin ve basarisizliga sebebiyet veren hastane yöneticilerinin sözlesmeleri kendiliginden bitecek.
Birlikler olusturulduktan sonra bastabip, bastabip yardimcisi, hastane müdürü, hastane müdür yardimcisi ve bashemsirelerin görevleri sona erecek.
-Yöneticilere karne-
Saglik Bakanligi, birliklerin verimliligin ölçülebilmesi için degerlendirme kriterlerini bir yönergeyle belirledi.
Yönerge, birliklerle saglik tesislerinin temmuz ve ocak aylarinda olmak üzere yilda iki kez verilecek karnelerle degerlendirmeye tabi tutulmasini öngörüyor. Karnedeki puanlar birlik, saglik tesisi ve yöneticilerin basari grubunu belirleyecek.
Degerlendirmede tibbi, idari, mali, memnuniyet ve egitim kriterleri baz alinacak. Buna göre de 5 farkli (A'dan E'ye kadar) basari grubu belirlenecek.
Puani bin-800 arasindakiler (A), 700-800 arasindakiler (B), 600-700 arasindakiler (C), 500-600 arasindakiler (D), 500'den düsük olanlar (E) grubunda olacak.
Bulunduklari gruptan düsenler ya da belirli sürede bir üst gruba çikamayan birliklerin genel sekreterinin görevine son verilecek.
-Kamuda sözlesmeli yönetici dönemi-
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Baskani Hasan Çagil, saglik hizmetlerinde yeni bir dönemi baslatacak kamu hastane birlikleri ile ilgili AA muhabirine yaptigi açiklamada, kamu hastanelerinde yeni bir yönetim tarzinin uygulamaya geçirilecegini bildirdi.
Yeni sistemle kamuda ilk kez "sözlesmeli" yönetici dönemine geçilecegine dikkati çeken Çagil, illerde birlik sekreterleri ile hastane yöneticilerinin sözlesmeli olacagini söyledi.
Bu yöneticilerin performansinin yilda iki kez verilecek karneyle degerlendirilecegini anlatan Çagil, "Yeni sistemde denetim ve takip mekanizmasi isletilecek. Belirledigimiz kriterlere göre basari elde edemeyenlerle yeni sözlesme imzalanmayacak ya da ücretleri düsürülecek" diye konustu.
Türkiye genelinde 87 birlik sekreteri atanacagini açiklayan Çagil, saglik bölgesi yapilanmasina göre belirlenen ve is yükü fazla olan bazi illerde birden fazla birlik sekreteri bulunacagini dile getirdi.
Yayimlanan verimlilik yönergesiyle yöneticilerin performansinin ölçülecegini kaydeden Çagil, "Yöneticiler, saglik hizmetinde bakanligimiz açisindan büyük önem tasiyan konularda basarisiz olurlarsa görevlerine devam edemeyecek. Saglik hizmetini dogrudan ilgilendirmekle birlikte bazi göstergelerde yetersizligi saptananlara ise ya uyari verilecek ya da ücretlerinde azalma olacak" dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284