Ilaç Israfina Karsi Reçeteler Izlenecek

Saglik Bakanligi`nin 32 ilde bin 200 aile hekimi üzerinde yaptigi çalismaya göre ilaçlarin yarisindan fazlasi uygunsuz yaziliyor.

Ilaç Israfina Karsi Reçeteler Izlenecek

Ilaç israfinin önüne geçmek için kampanya baslatmaya hazirlanan Saglik Bakanligi'nin aile hekimleri üzerinde yürüttügü çalismada reçetelerin yarisindan fazlasinin uygunsuz yazildigi tespit edildi.
Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu Baskan Yardimcisi Hakki Gürsöz, "Akilci ilaç kullanimi"nin, klinik bulgulara ve bireysel özeliklerine göre uygun ilacin, uygun süre ve dozda, kolayca ve en uygun maliyetle elde edilmesi oldugunu söyledi.
Bu tanimda klinik özelliklere ve bulgulara dikkat çekildigini ifade eden Gürsöz, hastalarin ilaçlarini hekimin öngördügü süreye riayet ederek kullanmasinin önemli oldugunu belirtti.
Gürsöz, ayni kalite ve güvenilirlikteki tedaviden daha az maliyetli olanin tercih edilmesi gerektigini kaydetti.
-Ulusal eylem plani-
Akilci ilaç kullanimina büyük önem verdiklerini ifade eden Gürsöz, bunun için bir ulusal eylem plani yürüteceklerini bildirdi.
Ulusal eylem planinin tanitim, egitim-bilgilendirme, idari düzenleme ve izleme-degerlendirme alt basliklarindan olusacagini belirten Gürsöz, bunlardan özellikle izleme ve degerlendirmeye büyük önem verdiklerini söyledi.
Ülkede hekimler tarafindan yazilan reçetelerin akilci ilaç kullanimi kriterleri dogrultusunda ve bilimsel veriler isiginda degerlendirilerek geri bildirime imkan taniyacak bir sistem gelistirdiklerini açiklayan Gürsöz, bu sistemin pilot çalismasinin devam ettigini bildirdi.
6 ay önce 32 ilde baslayan pilot çalisma kapsaminda bin 200 aile hekiminin reçetesi üzerinde degerlendirme yapildigini anlatan Gürsöz, su bilgileri aktardi:
"Buradan alacagimiz geri bildirimlere, elde edecegimiz sonuçlara göre bir rapor hazirlayip Sayin Bakanimiza sunacagiz. Olumlu yönde direktifleri olursa ülkemizde reçete yazan bütün hekimlerimize, özellikle birinci basamaktaki tüm hekimlerimizden baslamak üzere bu anlamda destekleyici, yapici katki sunmak istiyoruz. Reçeteleri akilci ilaç kullanim ilkeleri isiginda degerlendirip geri bildirim vermek, degerlendirmek istiyoruz. Bizden talep edecekleri egitim, klinik rehberlik kullanimiyla ilgili taleplerine de cevap vermek istiyoruz. Tamamen yapici bir tavir içinde olacagiz."
-Tespitler-
Pilot çalisma sürecinde tespit edilen aksakliklari anlatan Gürsöz, DSÖ'nün de yüzde 50'lere varan oranda uygunsuz ilaç kullanimindan söz ettigini, yaptiklari çalismada da buna benzer, hatta biraz daha üzerinde sonuç elde ettiklerini bildirdi.
Gürsöz, "Özellikle en sik yazilan on taniyi, on hastalik grubunu ele aldigimizda buralarda yüzde 50'leri biraz asan akilci olmayan reçeteleme tespit ettik. Bu önemli. Bu noktada hekimlerimize olumlu reçeteleme yönünde desteklerimiz devam edecek" dedi.
-Kampanya-
Akilci ilaç kullanimi için obezite, sigara ve asi için yürütülen kampanyaya benzer bir kampanya baslatilacagini bildiren Gürsöz, bunun hazirliklarinin yil sonuna kadar tamamlanacagini söyledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284