Ilaç Kullaniminda Yeni Dönem

Saglik Bakanligi, artik sadece hekimlerden degil, hastalar veya yakinlarindan da ilaçlarla ilgili yan etki bildirimi alacak.

Ilaç Kullaniminda Yeni Dönem

Uygulama sayesinde özellikle piyasaya yeni çikan ilaçlarin öngörülmeyen yan etkileri toplanabilecek.
Saglik Bakanligi Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu Baskan Yardimcisi Güven Artiran, Dünya Saglik Örgütü'nün (DSÖ), hastalardan yan etki bildirimi toplanmasi projesinde, dünyada ikinci ülke olarak Türkiye'yi seçtigini bildirdi.
Dünyada ilk kez Hirvatistan'da baslatilan projenin bundan böyle Türkiye'de de uygulanmaya baslandigini belirten Artiran, su bilgileri verdi:
''Ilaçlarin tedavi edici özelliklerinin yaninda birtakim istenmeyen yan etkileri de olabiliyor. Yan etki bildirimleri, ilaçlarla ilgili olasi risklerin mümkün olan en kisa sürede tespit edilip önlemlerin alinabilmesi için büyük önem tasiyor. Türkiye'de aslinda 1985'den beri hekimlerden, eczacilardan ve hemsirelerden yan etki bildirimleri aliniyordu. Bu yan etkiler kurum bünyesindeki Türkiye Farmakovijilans Merkezi'nde (TÜFAM) izlenip kayit altina aliniyordu. Artik hastalar ya da yakinlari da ilaç kullanimi sirasinda karsilasilan yan etkileri dogrudan TÜFAM'a iletebilecek.''
-Özellikle yeni çikan ilaçlar-
Özellikle piyasaya yeni çikan ilaçlarla ilgili yan etki bildirimi toplamayi amaçladiklarini ifade eden Artiran, bir hastaligin tedavisine yönelik ilaçlarin yani sira asi ve bitkisel ürünlerle ilgili de bildirimde bulunulabilecegini bildirdi.
Artiran, vatandaslara, hekimin önerisine ve kullanma kilavuzuna uygun kullanilmasina ragmen ilaçlariyla ilgili beklenmeyen yan etkiyle karsilastiklarinda mutlaka bildirim yapmalari çagrisinda bulundu.
-Isimler gizli tutulacak-
Hastalarin kolayca yan etki bildirimi yapabilmesi Dünya Saglik Örgütü'nün hazirladigi elektronik raporlama sisteminin kullanilacagini anlatan Artiran, bunun hem hastalarin hem de saglikçilarin bildirim yapabilecegi, herkese açik olacak bir sistem olacagini söyledi.
Artiran'in verdigi bilgiye göre, hastalar yan etki bildirimini Saglik Bakanligi Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu'nun www.titck.gov.tr ana sayfasindaki linki kullanarak yapabilecek.
Dogrudan TÜFAM'in ulasabilecegi bir veri tabanina aktarilacak bildirimler, Dünya Saglik Örgütü'nün Ilaç Izleme Isbirligi Programi kapsaminda örgütün veri tabanina da gönderilecek.
Yan etki bildirimi yapacaklarin sadece e-posta adresinin bulunmasi yeterli olacak. Bu kisilerin adi ve iletisim adresi gibi bilgiler kesinlikle gizli tutulacak, 3. kisi ve kurumlara izinsiz açiklanmayacak.
Artiran, ''Beklenmeyen yan etki ilaçtan kaynaklaniyorsa kullanma kilavuzuna uyari ekleyebilecegimiz gibi toplatma yoluna da basvurabilecegiz'' dedi.
-Hangi yan etkiler öncelikle bildirilmeli-
Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu Baskan Yardimcisi Güven Artiran'in verdigi bilgiye göre, su durumlarda öncelikli yan etki bildirimi yapilmasi gerekiyor:
-Piyasaya yeni çikan ilaçlarda görülen tüm süpheli yan etkiler
-Iyi bilinen veya güvenli oldugu kabul edilen ilaçlar için tüm ciddi ve beklenmeyen yan etkiler
-Sikliginda artis meydana gelen yan etkiler
-Ilaç-ilaç, ilaç-gida veya ilaç-gida katki maddeleri ile etkilesmeler sonucu meydana gelen yan etkiler
-Gebelik ve emzirme sirasinda ilaç kullanimina bagli sorunlar
-Ilacin intihar egilimine ve bunun devaminda süpheli ilacin veya baska ilaçlarin doz asimina neden olduguna isaret eden durumlar
-Hayati tehlike tasiyan hastaliklarin tedavisinde kullanilan ilaçlar, asilar ve gebeligi önleyiciler basta olmak üzere etkisizlik olaylari
-Ciddi ve beklenmeyen yan etkiye yol açan yanlis kullanim ve suiistimaller
Kaynak: Hakimiyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284