Ilimizde 2013 Yilinin Ilk Üç Ayinda 568 Kisi Sigarayi Birakmak Için Basvuruda Bulundu

Bugün 31 Mayis Dünya Tütünsüzlük günü. Gün nedeniyle bir açiklama yapan Halk Sagligi Müdürü Ali Riza Altunsoy, ilimizde 2013 yilinin ilk üç aylik döneminde Devlet Hastanesinde bulunan Sigara Birakma merkezine 568 kisinin basvuruda bulundugunu söyledi.

Ilimizde 2013 Yilinin Ilk Üç Ayinda 568 Kisi Sigarayi Birakmak Için Basvuruda Bulundu

Altunsoy konuyla ilgili yaptigi açiklamada, “Bilindigi gibi sigara kullanimi, insan sagligi açisindan ciddi sonuçlari olan küresel bir sorundur. Sigara tüketiminin ve sigara dumanina maruz kalmanin; ölümlere, hastaliklara ve sakatliklara neden oldugu, yüksek düzeyde bagimlilik yapan tütün ürünlerinin farmakolojik olarak aktif, zehirli ve kanserojen oldugu bilimsel bir gerçektir. Bugün baslica tetikleyicisi sigara kullanimi olan kanserden ölen kisi sayisi yilda 8 milyon, yeni vaka sayisi 11 milyondur. 25 milyon insan ise kanserle yasamaktadir. Aliskanliklar degistirilmedikçe kansere bagli ölümlerin artacagi da bilinen bir gerçektir.2000–2025 yillari arasinda 150 milyon insanin sigaraya bagli hastaliklardan ölecegi tahmin edilmektedir.
Ülkemizde de sigara içmek yaygin bir aliskanlik ve önemli bir halk sagligi sorunudur. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasinda sigara tüketiminde 3’cü sirada, Dünya ülkeleri arasinda da 7’ci siradadir. Türkiye’de 2020 yillarinda kanser vakalarinin % 24 artis gösterecegi tahmin edilmektedir. Bu nedenle sigara kullaniminin azaltilmasi mücadelesinin önemi her geçen gün artmaktadir. Halk Sagligi Müdürlügü olarak, birinci amacimiz okul çagindaki çocuk ve ergenlerin sigaraya baslamalarini önlemektir. Ikinci amacimiz sigarayi birakmak isteyen nikotin bagimlilarina sigarayi birakmalarinda yardimci olmaktir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayi birakmada “Sigarayi Birakma Merkezleri”nin etkinligi kabul görmektedir. Sigarayi birakma polikliniklerine basvuran kisilerde sigarayi birakma orani, kendi kendine sigarayi birakmaya çalisanlara göre daha yüksektir. Bu amaçla Ilimiz Karaman Devlet Hastanesi / Gögüs Hastaliklari Poliklinigi bünyesinde hizmet vermekte olan 4 Sigara Birakma Merkezine 2011 yilinda 2096 kisi, 2012 yilinda 2430 kisi, 2013 yilinin Ocak, Subat, Mart aylarinda içerisinde 568 kisi basvuru yapmistir. Ilimizde bulunan Basta Kamu Hastaneleri olmak üzere diger Özel Hastanelerde de “Sigarayi Birakma Merkezleri”nin artirilarak vatandaslarimiza sigara birakma konusunda yardimci olmak, gelecek nesillere saglikli bir ortam yaratmayi amaçlamaktayiz. 31 Mayis Dünya Tütünsüz Günü vesilesi ile saglikli nesillerin gelecegi için tüm halkimizin '' Dumansiz Bir Hava Sahasinda '' yasamasini temenni ederim” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284