Kanadalı Din Bilimcisi Profesör Ülkelerindeki Organ Bağışına Bakışı Anlattı

Karaman Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Hemşire Sultan Günaştı ile Organ Bağışı çalışmalarına gönül veren, kendisi de kalp nakli olan Ercan Çalışkan her fırsatı değerlendirerek Karaman’da organ bağışı farkındalığını oluşturmak üzere çaba gösteriyorlar.

Kanadalı Din Bilimcisi Profesör Ülkelerindeki Organ Bağışına Bakışı Anlattı
İkili geçtiğimiz günlerde “Dünya Dinlerinin Organ Bağışına Bakışını” öğrenmek üzere Kanada’nın Alberta Üniversitesi, Chester Ronning Center ( Din ve Toplumsal Yaşam Araştırma Merkezi) Müdürü Prof. David J.Goa ile bir röportaj gerçekleştirdi. Röportaj esnasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Doğan ‘da kendilerine çevirileriyle eşlik etti.
Kanadalı Prof. David J.Goa röportajında organ bağışının insan dayanışmasının en derin formu olduğunu belirterek derin bir şekilde insan olabilmenin en güzel yolunun olduğunu vurguladı. “Benim düşüncem odur ki; biz hayatımızı birbirimize borçluyuz. Bir kimseye hediye olarak bir hayat veriliyor ve kişi artık daha fazla yaşamayacağı zaman bu hayatı bir başkasına verebilir. Bir yabancıya bu verildiği zaman anlamı daha da güzel oluyor. Bildiğin bir kişiye de vermek tabii ki güzel. Senin seçmediğin, belirlemediğin bir ölüm zamanı ve hayata ihtiyacı olan bir başkası… Bütün bunlar bir araya geliyor ve bu biraz ebedi ve derin bir açıklama. “ şeklinde konuştu.
Prof. Goa Kanada’da da organ bağışı konusunda hala alınacak çok yol olduğunu dile getirerek dünyada ki tüm insanların organ bağışını bir sorumluluk olarak görmesi gerektiğini savundu. Kanada’da nakil olmak için organ bekleyen çok uzun hasta listelerinin olduğunu, insanların yeterli derecede organ bulunamadığı için hayatlarını kaybettiklerini açıklayarak şöyle devam etti:
“Kanada’da ki halkın çoğunluğu organ naklini destekliyor, ama sadece % 5’lik kesim bağış belgesini imzalıyor. Hükümet bu konuda yeni bir yasa hazırlıyor: Yeni yasaya göre organ bağışı yapmak istemeyen insanlar sadece belge dolduracaklar. İmzalamayanların organlarının bağışladıkları kabul edilecek. Son zamanlar da benim ülkemde tıp da teknoloji de kişiyi hayatta tutmaya odaklı durumda.”
Organ bağışı ve nakli konusunda kendi ülkelerindeki dini yaklaşıma da değinen Kanadalı Profesör “ “Kanada’da da aynı sizdeki fetva kurumu gibi bizde de aynı şekilde dini cemaatler var. Ve bu cemaatler organ bağışının para karşılığı yapılmasına son derece karşılar. Özellikle bazı fakir ülkelerde insanların organlarını satmak için gönüllü olduklarını ve Kanada’daki bazı ajanslarında bu konuda aracılık yapmak için çalıştıklarını düşünen, böyle bir endişesi olan bir kesim var. Dini cemaatlerde kesinlikle bu işte para olmayacağı, savunmasız insanların hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceği ve bu işe kesinlikle parayı bulaştırmama konusunda çok açık olarak karşı çıkıyorlar” dedi.
Oldukça samimi bir havada gerçekleşen sohbetin sonunda hatıra fotoğrafları çekildi. Prof. David J. Goa ile Yrd. Doç. Dr. Hatice Doğan’a teşekkür edilerek kendilerini misafir olarak ilimizde ağırlamaktan duydukları memnuniyet dile getirildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284