Kanser Tehlikesine Ragmen Asbestli Toprak Kullaniliyorlar

Konya`nin kirsal kesimlerinde, su ve isiya dayanikli oldugu için evlerin çati kaplamasi ile badanasinda kullanilan, halk arasinda `Ak toprak` veya `gök toprak` olarak adlandirilan asbestli topragin, ölümcül akciger zari kanserine neden oldugu belirtildi. Son 20 yilda Meram Tip Fakültesi`nde 700 kisinin bu hastalik nedeniyle müracaatta bulundugu ögrenildi.

Kanser Tehlikesine Ragmen Asbestli Toprak Kullaniliyorlar

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Adil Zamani, bu topragin içerisinde bulunan asbest mineralinin, lifsel yapida oldugu için çok kolay bir sekilde solunum yoluyla akcigerlere ulastigini ve akciger zari kanserine yol açtigini belirtti. Kirsal kesimde halen bu topragin siva ve badana malzemesi olarak kullanildigini vurgulayan Prof. Dr. Azami, topragin Konya'nin yani sira Diyarbakir, Eskisehir, Sivas ve Tokat gibi illerde de yogun olarak bulundugunu kaydetti.
20 YILDA 700 HASTA
Meram Tip Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof Dr Kemal Ödev de 20 yilda yaklasik 700 kisinin Meram Tip Fakültesi'ne müracaat ettigini belirtti. Ödev sözlerini söyle sürdürdü:
"Hastanemize, Konya'nin Eregli ve Beysehir Ilçelerine bagli bazi köyleri ile Karaman'in Ayranci Ilçesi'ne bagli bazi köylerinden asbeste bagli olarak gelisen ölümcül akciger zari kanserine yakalanan hastalar geliyor. Haftada en az 2 veya 3 hasta bu hastaliktan dolayi klinige geliyor. Tabi Konya'daki diger hastaneleri de göz önüne alirsak bu sayi daha da yüksek olabilir. Hastalar gögüs hastaliklari servisinde bir hafta yattiktan sonra çikartiliyor. Çünkü bu hastaligin kesin bir tedavisi yok."
ÖNLEMLER ALINIYOR
Son yillarda devlet tarafindan ciddi tedbirler alindigina dikkat çeken Meram Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Emin Maden de sunlari söyledi:
"Asbestin sanayide kullanimi 2010 yilinda yasaklandi. Asbestli topragin bulundugu Diyarbakir, Eskisehir, Sivas, Konya illerinde üniversite hastanelerinden hocalarimiz halki bilinçlendirmek için ciddi çalismalar yapiyor. Insanlara asbestli topragi kullanma yerine kimyasal boya ve kireçle badana yapmalari öneriliyor. Asbestli toprakla yapilmis siva ve badanalarin kaldirilmasi saglaniyor. Çevrede açik halde bulunan asbestli topraklarin baska topraklarla üzeri örtülüyor."
20 YIL BU HASTALIK DEVAM EDECEK
Bu önlemler alinmasina ragmen önümüzdeki 20 yil bu hastaligi ortadan kaldirmanin mümkün olmadigina isaret eden Doç. Dr. Maden, "Çünkü bu hastaligin olusmasi biranda olmuyor. Olusumu 20 yil gibi uzun bir zamani gerektiriyor. Su an da asbestli topraga maruz kalan 40, 50 ya da 60 yasindaki insanlara akciger zari kanseri teshisi konuluyor. Biz önlem alsak dahi buna maruz kaldigi için önümüzdeki 20 yil içinde hala insanlar bu hastaliklarla klinigimize gelmeye devam edecek. 2010 yilinda Türkiye'de asbestli ürünlerin kullanilmasi yasaklandi. Ama asbest kullanilan binalarin yikilmasi ve eskiyen gemilerin imha edilmesi gerekiyor. Gemi parçalanmasinda ve eski binalarin yikiminda çalisan insanlar hala bu asbest riski altinda. Bunun için bu is kollarinda çalisan insanlarin da iyi bilinçlendirilmesi ve koruyucu önlem almalari sart" dedi.
4 yil önce de Halkapinar Ilçesi'ne bagli Yassikaya ve Eskihisar Köyleri'nde Saglik Il Müdürlügü'nün çalismasi sonucu, yollar kilitli tasla kaplandi, agaçlandirma çalismalari yapilarak rüzgarla Toros dagindan gelen asbestin gelmesi önlendi, evlerde badana ve siva olarak kullanilmamasi içinde de köy halki bilinçlendirildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284