Kapali Alanda Sigaraya Gps`li Takip

Saglik Bakani Recep Akdag, kapali alanlardaki sigara yasaginin GPS destekli mobil cihazlarla takip edilecegini açikladi.

Kapali Alanda Sigaraya Gps`li Takip
Saglik Bakani Recep Akdag, kapali mekanlardaki sigara yasaginin GPS destekli mobil cihazlarla denetlenecegini, bunun islerini daha da kolaylastiracagini açikladi.
''Saglik Bakanligi Çalisanlari Tütün Kullanimi Arastirmasi''nin sonuçlari, Saglik Bakani Recep Akdag'in da katildigi basin toplantisiyla açiklandi.
Türkiye'nin tütünle mücadelede basarili bir çalisma yürüttügünü, bu mücadelenin devam edecegini anlatan Akdag, Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in buna sahip çiktigini, TBMM ve diger siyasi partilerin de destek verdigini ifade etti.
''KANUN ÇIKMASINI BEKLEMEYELIM"
Saglik Bakani Akdag, 15 yasin altinda çocuk, hamile, kalp, astim ve akciger gibi kronik hastaligi bulunanlarin yasadigi evlerde sigara içilmemesi gerektigini vurgulayarak, ''Bununla ilgili bir kanun yapsak uygulanmasinin pratik zorluklari olabilecegi simdiden düsünülebilir. O zaman topluma çagrida bulunalim, buna benzer birtakim kanuni yaptirimlarin gelmesini evimiz için beklemeyelim. Özellikle hamile, çocuk ve sürekli hastaligi bulunanlarin yasadigi hanelerde lütfen sigara içilmesin'' çagrisini dile getirdi.
Sigarada düz paket uygulamasi baslatan Avustralya'yi takdirle karsiladiklarini belirten Akdag, sigara paketlerindeki uyarilarla ilgili yargi karari veren ABD'de ise ''Yanlis yapildigini'' dile getirdi.
ABD'de güçlü bir sigara lobisi bulundugunu, Türkiye'nin bu lobiye hiçbir zaman boyun egmedigini vurgulayan Akdag, il yöneticilerinin, sigara yasagi ihlalinde ve bu ihlalin tekrarinda daha ciddi cezalar uygulamalari gerektigini ifade etti.
''Saglik Bakanligi Çalisanlari Tütün Kullanimi Arastirmasi''nin sonuçlariyla ilgili de bilgi veren Akdag, saglik çalisanlari arasinda sigara kullanma oraninin yüzde 21'e düstügünü bildirdi.
''GPS'LI TAKIP"
Kapali alanlardaki sigara yasagi ihlallerinin daha siki denetlenecegini açiklayan Akdag, su bilgileri verdi:
''Kapali alanlardaki ihlalleri önlemek için yaptigimiz kanunun uygulanmasina yönelik denetimlerimizi yaparken etkinligi artirmak üzere bazi yeni uygulamalara basliyoruz. GPS destekli mobil cihazlarla izlemeye baslayacagiz. Bu isimizi biraz daha kolaylastiracak. 81 ildeki ekiplerimizle 4 yil içinde 3 milyon 665 bin denetim yaptik. 82 bine yakin cezai islem uyguladik ve 25 milyon liranin üstünde de idari ceza kesildi. Alo 171 Sigarayi Birakma Hatti'na da 4 milyona yakin vatandasimiz müracaat etti.''
''TÜRKIYE BIRICIK VE BENZERSIZ BIR ÜLKE"
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) temsilcisi Maria Cristina Profili de sigaraya karsi yürüttügü mücadele ve elde ettigi basari açisindan Türkiye'yi ''biricik ve benzersiz' bir ülke olarak niteledi.
Profili, bu mücadelede saglik çalisanlarini da çok önemsediklerini ifade etti.
''18 YASIN ALTINDAKILERE NARGILE YASAK"
TBMM Saglik, Aile, Çalisma ve Sosyal Isler Komisyonu Baskani Cevdet Erdöl de son yapilan düzenlemeyle 18 yasin altindakilere nargile satisinin yasaklandigini hatirlatti.
Ülke mevzuatinda ''nargilehane'' diye bir yer olmadigini vurgulayan Erdöl, gençlerin bu yolla sigaraya özendirilmek istendigini, mülki idare amirlerine bununla mücadelede büyük görev düstügünü kaydetti.
Toplantida daha sonra Saglik Bakani Akdag, sigarayi birakan bazi saglik çalisanlarina ödül verdi.
ARASTIRMANIN SONUÇLARI
Arastirmayi yapan taraflardan Halk Sagligi Uzmanlari Dernegi (HASUDER) temsilcisi ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sagligi Anabilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, çalismanin 6 bin 837 kisi üzerinde yürütüldügünü söyledi.
Saglik çalisanlari içinde en düsük sigara kullanma oraninin uzman hekim, saglik yöneticileri ve eczacilarda oldugunu ifade eden Bilir, arastirmaya göre saglik çalisanlarinin yüzde 60'inin sigarayi birakmayi denedigini, yüzde 40'inin ise hiç denemedigini belirtti.
Bilir, arastirmada uzman hekimlerin yüzde 43-44'unun evlerinde sigara içmediklerinin tespit edildigini belirterek, 2007'de bu oranin yüzde 36 oldugunu, sigara içilmeyen evlerin sayisinin arttigini ifade etti.
Arastirmaya göre evlerde en fazla mutfakta ve balkonlarda sigara içildigini anlatan Bilir, tüm saglik personeli arasinda evlerde sigara içme oraninin yüzde 10'dan daha düsük oldugunu, isyerinde sigara içme oraninin ise yüzde 1-2 düzeyinde seyrettigini dile getirdi.
SAGLIK ÇALISANLARI DA SIGARAYI BIRAKTI
Saglik çalisanlarinda sigara kullanimiyla ilgili 4 yillik degisimin tespit edildigi arastirmaya göre, düzenli sigara içen uzman hekim orani 2007'de yüzde 22,1 iken, bu oran 2011'de yüzde 12,7'ye inerek, yüzde 42,5'lik bir azalma saglandi.
2007'de yüzde 30,5 düzeyinde seyreden pratisyen hekimlerdeki sigara içme orani ise yüzde 22,6 azalarak 2011'de 23,9'a indi.
Dis hekimi, eczaci ve psikologlarin sigara içme orani ise 2007'de yüzde 26,1 iken, 2011'de yüzde 20,7- 15,9'a düstü. Bu grupta da yüzde 31'lik azalma tespit edildi.
2007'de yüzde 29,5 olan hemsire ve ebelerin sigara içme orani ise 2011'de yüzde 19,2-21,9'a düstü. Bu grupta da yüzde 32,2'lik azalma tespit edildi.
Yöneticilerin yüzde 55,7'si ise 4 yil içerisinde sigarayi birakti. Yöneticilerin 2007'de yüzde 39,5'i sigara içerken 2011'de bu oran yüzde 17,5 oldu.
''EVDE SIGARA YASAGI GETIREN ÜLKELER TAKIP EDILECEK"
Akdag, 15 yasin altinda çocuk, hamile ve kronik hastalarin yasadigi evlerde sigara içilmesinin yasaklanmasiyla ilgili bir soru üzerine, bu konuda bir kanun hazirligi içinde olmadiklarini bildirdi.
Böyle bir düzenlemenin uygulanmasiyla ilgili sorun yasanabilecegini belirten Akdag, bu konuda yeni düzenlemeler yapan ülkeleri takip edeceklerini söyledi.
Bakan Akdag, Suriye'den Türkiye'ye gelen yaralilara iliskin bir soru üzerine de insani görev olarak bu yaralilara büyük ihtimam gösterildigini belirtti.
''Ambulanslarla Suriye'ye silah götürüldügü'' iddialarinin hatirlatilmasi üzerine ise Akdag, ambulanslarla bu sekilde silah ya da benzeri hiçbir tasima yapilmadigini ve yapilmasinin da mümkün olmadigini belirterek, iddianin sahiplerinin ülkeye, ülke insanina ve Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük bir haksizlik yaptigini vurguladi.
''EYLÜLDE BASLAYACAK"
Bir gazetecinin, GPS ile yapilacak sigara yasagi denetimiyle ilgili sorusunu ise Saglik Bakanligi Türkiye Halk Sagligi Kurumu Baskani Mustafa Aksoy yanitladi.
Bakanligin 184 numarali hattina sigara yasagi ihlali ihbari geldiginde, buraya GPS üzerinden yapilacak takiple en yakin ekibin yönlendirilecegini belirten Aksoy, uygulamanin Eylül ayinda baslayacagini açikladi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284