Karaman Devlet Hastanesi, ONCA Projesi Için Pilot Hastane Seçildi

Karaman Devlet Hastanesi “ ONCA “ Projesinde(Optimal Nutritional Care for All-Herkes için Yeterli Beslenme) Pilot Hastanelerden biri olarak seçildi.

Karaman Devlet Hastanesi, ONCA Projesi Için Pilot Hastane Seçildi

Saglik Bakanligi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve uzmanlik derneklerinin katilimiyla Avrupa çapinda yürütülen“Herkes Için Yeterli Beslenme [Optimal Nutritional Care For All, (ONCA)]” kampanyasi baslatildi. Hirvatistan, Almanya, Ispanya ve Türkiye’nin dâhil oldugu grubun projesi olan ONCA ile hastaliklarla iliskili yetersiz beslenme riskinin ortaya konulmasi ve riskli hastalarin tedaviye yönlendirilmesi hedefleniyor. Türkiye’de kampanya, aralarinda Karaman Devlet Hastanesinin de oldugu 19 il 34 merkezin katilimiyla yürütülecek.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ONCA Temsilcisi Cerrahi Onkoloji Uzmani ve Klinik Nutrisyon Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Mutlu Doganay, proje ile ilgili çalisanlari ve yapilan çalismalari yerinde degerlendirmek, proje hakkinda ayrintili bilgi vermek üzere Karaman Devlet Hastanesini ziyaret etti.
Yetersiz beslenen hastalarin hastaliklarinin daha agir seyrettigini ve komplikasyonlarin daha fazla gelistigine dikkat çeken Doç. Dr. Doganay “bu sebeple hastanede daha uzun süre yatarlar ve hasta bakim maliyetlerini arttirirlar” dedi.
Doç. Dr. Mutlu Doganay yaptigi sunumda “Herkes için Yeterli Beslenme projesinde” hedeflerinin, Türkiye’de hastaneye yatirilan tüm hastalarin yatis asamasinda beslenme durumlarinin taramadan geçirilmesi, hastalikla iliskili yetersiz beslenme riski olanlarin saptanmasi ve durumu riskli olanlarin uygun tedaviye yönlendirilmesi oldugunu söyledi. Türkiye çapinda öncelikle pilot olarak 29 kamu hastanesinde yetersiz beslenmeyi saptamak amaciyla bir proje baslattiklarini ve daha sonra da bunun tüm hastanelere yayginlastirilmasinin planlandigini açikladi.
Hekim, diyetisyen, klinik eczaci ve hemsirelerden olusan “nütrisyon ( beslenme ) timlerinin kurulacagini belirten Doç Dr. Mutlu Doganay, bu timlerle hastanelerde bu projeyi yürüteceklerini ve yatan hastalarda beslenme yetersizliklerinin ölçülecegini anlatti.
“Bu timlerin kurulmasiyla birlikte basta yogun bakimdaki hastalar olmak üzere klinik gidisi dogrudan etkileyen önlemler alinabilecek, böylece hastanelerin giderleri de azaltilabilecek” seklinde konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284