Karaman’da Artik, Diyabet Hastalarinin Da Artik Bir Okulu Var

Karaman Devlet Hastanesinde diyabet hastalarinin ve hasta yakinlarinin bilgilendirilmesi, egitilmesi amaciyla `Diyabet Okulu` açildi.

Karaman’da Artik, Diyabet Hastalarinin Da Artik Bir Okulu Var

Diyabet Okulu açilisinin ilk gününde hastalar Genel Sekreter Dr. Ayhan Erenoglu, Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Orhan Fesçekoglu, Endokrin Uzmani Sülbiye Karaburgu ve Dâhiliye Uzmani Dr. Onur Yagiz tarafindan karsilandi. Hastane Yöneticisi Op. Dr. Fesçekoglu Karaman’da diyabet (seker hastaligi) hastalarina yönelik olarak “Diyabet Hasta Okulu” programini hayata geçirdikleri için mutlu olduklarini belirterek konunun uzman hekimleri, hemsireleri ve beslenme uzmani ile bu hizmetin yürütülecegini açikladi.
Endokrin Uzmani Sülbiye Karaburgu ve Dâhiliye Uzmani Dr. Onur Yagiz’da Seker hastaliginin çok yaygin oldugunu, her 100 kisiden 14 kisinin diyabet hastasi oldugunu söyleyerek “ seker korkulacak bir hastalik degildir ancak hafife alinacak bir hastalik ta degildir. Bu hastaligi ciddiye almak, kabullenmek ve bu hastalikla yasamayi ögrenmek lazim. Bizler bu hastalikla mücadele etmeyi bilmeliyiz. Yasam tarzimizi, diyetimizi seker hastaligina göre belirlemek ve tedavimizi kesinlikle uzman hekim kontrolünde, birlikte devam ettirmek lazim. Seker hastaliginin yüzde yüz bir tedavisi bulunmamakla birlikte sizin gayretinizle, takibinizle, hastaliginizi sahiplenmenizle de seker hastaligindan mümkün oldugunca az etkilenmek mümkün. Bu nedenle hekiminiz tarafindan uygun görülen hapla veya insülinle devam eden tedavinize uymaniz ve belli araliklarla kontrolden geçmeniz gerekir “ seklinde konustular.
Karaman Kamu Hastaneleri Birligi Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoglu’da konusmasinda ilimizde saglik konusunda kaliteyi yükseltmek adina her geçen gün çalismalarini arttirdiklarini dile getirerek “ diger büyük merkezlerde yürütülen Diyabet Okulu projesini Karamanli hastalarimizin hizmetine sunmanin hakli mutlulugunu yasadiklarini söyledi. Diyabet Okuluna devam eden hastalarin kisa bir süre sonra hastalik hakkinda ve hastalikla mücadele konusunda oldukça bilgi sahibi olacaklarini vurguladi. Hastalara, “Sizler çok sanslisiniz hem dâhiliye uzmanimiz hem de yan dal endokrin uzmanimiz var. Hemsire arkadaslarimizda çok istekli ve islerine vakiflar. Bu projeye emek veren herkese tesekkür ediyoruz” dedi.
Karaman Devlet Hastanesi Diyabet Okulunun ilk ögrencileri 20 kisi olup egitimler haftada bir gün verilecek ve 3 hafta devam edecek. Egitimlerde, hastalarin ve yakinlarinin insülin yapimi, ilaç etkilesimleri, beslenme, seker hastaliginin yan etkileri ve yapilacak egzersizler ile ilgili bilgiler verilecek. Diger taraftan; Diyabet Okulu’nda hastalarin gündelik yasamlarinda karsilastiklari sorunlarin (yeme, içme, sosyal yasanti, gezme, is yasantisi, özel yasanti vb.) pratik çözümleri anlatilacak. Hastaligin neden olacagi komplikasyonlari önlemeye yönelik gerekli bilgiler verilecek. Hastalik ile birlikte yasamanin ögretildigi bu okulda hastalar, alacaklari yanitlar ile daha bilinçli ve kolay yasayabilecekler.
Egitim sonrasi katilimcilara diyabet okulu bitirme belgesi verilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284