Karaman’da Grip Ve Soguk Alginligi Vakalari Artti

Karaman Devlet Hastanesi acil servisine son günlerde üst solunum yolu hastaliklari nedeniyle basvuran hasta sayisinda artis gözlendigi, halkimizin kendini grip ve soguk alginligi gibi hastaliklara karsi korumalari istendi.

Karaman’da Grip Ve Soguk Alginligi Vakalari Artti

Karaman Devlet Hastanesi Acil Servisine son 10 gün içerisinde basvuruda bulunan hastalarin yaklasik 4’te biri olan, 6 bin 185 kisi üst solunum yolu enfeksiyonu teshisiyle tedavi altina alindi.
Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Çigdem Karabiçak özellikle 65 yas üstü kisilerin, kronik akciger ve kalp damar hastaligi olanlar, diyabet hastalari ile böbrek fonksiyon bozuklugu olan kisilerin mutlaka asi yaptirmalarini önerdiklerini belirtti.
Uzm. Dr. Çigdem Karabisak yaygin olarak görülen viral üst solunum yolu enfeksiyonlarini; grip ve soguk alginligi olmak üzere ikiye ayirarak incelediklerini belirterek bu hastaliklar hakkinda ayrintili bilgi verdi:
“Grip hastaliginin etkeni influenza ( grip) virüsüdür. Inflüenza virüsü hasta kisiden duyarli kisiye solunum yolu salgilari araciligi ile aktarilir. Virüs solunum yolu mukazaI hücrelerinde çogalir. Hastaligin baslama süresi, alinan virüs miktarina bagli olarak 18 ve 72 saat arasinda degisir.
Belirtileri; Grip, çogu kimsede klasik grip biçiminde seyreder. 1-2 gün içinde ortaya çikan yüksek ates, üsüme-titreme, bas agrisi, siddetli kas agrisi, halsizlik, istahsizlik vardir. Ates 40 C’ ye kadar yükselebilir. Kas agrisi ve bas agrisi hastalari en çok rahatsiz eden belirtilerdir. Kollarda, bacaklarda, sirt kaslarinda ve eklemlerde yaygin agri görülür. Gözlerde agri, yanma ve sulanma olabilir. Ates, kas agrisi gibi sistemik belirtiler yaklasik 3 gün süreyle siddetli bir sekilde devam eder. Sistemik belirtiler gerilerken, solunum sistemi ile ilgili belirtiler ön plana çikar. Hastalar bu evrede en çok öksürükten yakinirlar. Öksürükle birlikte gögüste agri ve yanma da görülebilir. Gripte, burun akintisi ve tikanikligi, soguk alginligindaki veya nezlede görüldügü gibi ön planda degildir.
Gribin en önemli komplikasyonu, hastaligin ölümcül olmasina yol açabilen zatürredir. Kronik akciger ve kardiyovasküler sistem hastaligi ve kronik metabolik hastaligi olanlar , ile gebeler viral zatürree bakimindan daha yüksek risk tasirlar. Zatürree gelisenlerde, tipik gribal enfeksiyonun ardindan hizli ilerleyen öksürük, balgam, ates ve nefes darligi ortaya çikar. Grip salginlari sirasinda kronik akciger hastaliklari ve astim alevlenmeleri görülür. Grip tedavisinde antiviral ajanlar kullanilir.
Grip (influenza)’ dan korunma ilaçla korunma veya bagisiklama ile olur.Gripten korunmak için grip asisi kullanilir. Asinin bilesimi her yil yenilenir. Her yilki asi, önceki yillarda görülen toplumlarda görülen grip virüsünün antijenik yapisi esas alinarak hazirlanir. Asi, risk grubundaki kisilere ve risk grubuna hizmet veren saglik personeli veya bakimevi görevlilerine uygulanir. Risk grubundaki kisiler kronik akciger hastaligi, kronik kardiyovasküler hastaligi olanlar, 65 yas üstü kisiler, diyabet, böbrek fonksiyon bozuklugu ve bir baska nedenden dolayi uzun süre aspirin tedavisi olan çocuklara Reye sendromundan dolayi asi önerilir.
Soguk Alginligi; Klinik olarak hafif seyreden, kendiliginden iyilesen nezle belirtileri ile uyumlu, gripten farkli olarak sistemik belirtilerin bulunmadigi bir hastaliktir. Kolay bulasmasi ve etken olan virüs sayisinin çok olmasi nedeniyle sik görülen bir enfeksiyondur.
Soguk alginliginda, hastaligin baslama süresi ortalama olarak 48 saattir. Soguk alginliginin belirtileri, bireylerin kendi kendilerine tani koyabilecekleri kadar belirgindir.
Soguk alginliginin baslica belirtileri, burun akintisi ve tikanikligi, bogazda yanma, hapsirma, ses kisikligi, kuru öksürük, tat ve koku duyusunda azalma, kulaklarda ve sinüslerde dolgunluk hissi olarak sayilabilir. Ates yoktur veya hafiftir. Belirtiler ortalama 1-2 hafta devam eder.
Soguk alginliginda rahatsizlik veren belirtilerin hafifletilmesine yönelik semptomatik tedavi uygulanir. Burundaki tikanikligini hafifletmeye yönelik kisa süreli ilaç tedavisi uygulanir. Bogazdaki yanma ve agriyi gidermek için ilik su veya uygun antiseptik çözelti ile gargara yapilabilir. Agri ve diger yaygin sikâyetleri geçirmek için agri kesiciler ve istirahat önerilir.
Viral bir hastalik olan soguk alginligi tedavisinde bakteriyel bir enfeksiyon olmadigi sürece antibiyotik tedavisi uygulanmaz.
Soguk alginliginin etkeni olan virüsler dogrudan temasla kolayca bulasabilir. Bu nedenle soguk alginliginin insandan insana bulasmasinin önlenmesinde el yikama ayri bir önem tasir. Hasta bir kisinin burun akintisina bulasmis olan elleriyle temas eden bireyler, ellerini kendi burun mukozasi veya gözlerine dokundurduklarinda hastaligi kendilerine bulastirmis olurlar. Bu nedenle hastaligin bulasmasini engellemek için ellerin sik sik yikanmasi büyük önem tasir.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284