Karaman’da İlk Kez 6,5 Yaşında Hastaya Kalp Anjiyosu Yapıldı

Karaman’da kalp hastası olan 6,5 yaşında olan hasta yapılan anjiyo ile sağlığına kavuştu.

Karaman’da İlk Kez 6,5 Yaşında Hastaya Kalp Anjiyosu Yapıldı

Karaman ’da ikamet eden 6,5 yaşındaki hasta için ailesi Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk kardiyolojisi Kliniği’ne başvurdu. Yapılan fizik muayenesinde belirgin üfürümü olan hastanın yapılan ekokardiyografisinde geniş ventriküler septal defek (kalp deliği) ve aort kapağının hemen altında yerleşimli 5 mm boyutunda subaortik membran (zar yapısı) olduğu görüldü. Anjiografi sonrasında hastanın ventriküler septal defektinin cerrahi olarak kapatılmasına ve subaortik membranın cerrahi olarak rezeksiyonuna karar verildi ve yapılan anjiyonun sonunda 6,5 yaşındaki hasta sağlığına kavuştu.

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hayrullah Alp konuyla ilgili açıklamasında, ‘’6,5 yaşında hastanemiz çocuk kardiyoloji polikliniğimize üfürüm duyulması nedeniyle sevk edilmiş. Karaman’ın bir köyünden geliyor. Yapılan fizik muayenesinde belirgin üfürümü vardı. Hastaya yapılan ekokardiyografide geniş ventriküler septal defek (kalp deliği) ve aort kapağının hemen altında yerleşimli 5 mm boyutunda subaortik membran (zar yapısı) olduğu görüldü. Ayrıca, ventriküler septal defekt nedeniyle akciğer damar basıncının (pulmoner arter basıncı) da hafif düzeyde yükseldiği görüldü. Hastaya kardiyak cerrahi öncesinde akciğer basıncını tam belirlemek, cerrahiye uygunluğunu değerlendirmek ve aort kapağının altında yerleşimli subaortik membranın oluşturduğu darlığın derecesini belirlemek için anjiografi planlandı. Anjiografide başarılı bir şekilde ventriküler septal defektin yerleşimi ve büyüklüğü, subaortik membranın oluşturduğu darlık derecesi ve pulmoner arter basıncı belirlendi. Anjiografi sonrasında hastanın ventriküler septal defektinin cerrahi olarak kapatılmasına ve subaortik membranın cerrahi olarak rezeksiyonuna karar verildi. Pediatrik anjiografi spesifik bir teknik olup uygun düzeyi ve deneyimli bir ekip gerektirmekte olup ülkemizde her şehrimizde maalesef yapılamamaktadır.” dedi

Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yılmaz ise yaptığı açıklamada, “Çocuklarda kalp hastalıklarının önemli bir kısmı halk arasında "anjiyo" olarak bilinen kalp kateterizasyonu yöntemiyle açık kalp ameliyatına gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Bu işlem ameliyattan daha az risklidir. İyileşme süreci daha hızlıdır. Her türlü ekipman ile cihazların mevcut olduğunu ve alanında tecrübeli doktorların özverili çalışmaları ile her geçen gün hizmet kalitesini daha da arttırmayı hedefliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284