Karaman’ın Sağlık Yatırımları Değerlendirildi

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan, Karaman’daki sağlık kuruluşlarının çalışmaları ve genel sağlık değerlendirmesinin yanı sıra uzun süredir atıl durumda olan eski Doğumevi Hastanesinin akıbetiyle ilgili olarak yerel ve ulusal medya temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Karaman’ın Sağlık Yatırımları Değerlendirildi

Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Arslan’ın yanı sıra Sağlık Müdürlüğü’nün yönetici kadrosu, Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Açıkgöz, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Fatih Kutsal’da katıldı.

İl Sağlık Müdürü Arslan, ilk olarak Karaman’daki sağlık personelinin durumuna değindi. Arslan 2017 yılı itibariyle ilimizdeki sağlık personeli sayısının 2 bin 144’den 2 bin 360’a yükseldiğini belirterek, “Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Devlet Hastaneleri, Aile Hekimlikleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Özel Hastanelerdeki muayene sayılarına bakacak olursak 2017 yılında toplamda 2 milyon 489 bin 285 hasta sağlık kuruluşlarından hizmet aldı. Biz hastalarımızın sağlık taleplerini karşılamak ve hizmet kalitesini artırmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Hastanemizden dışarıya sevk edilen hasta sayısına bakacak olursak 2017-2018 yıllarının ilk 6 aylık periyoduna bakarsak 2018 yılında sevk sayılarının düştüğünü görüyoruz” dedi.

Arslan, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin vatandaşlara daha kaliteli, ferah ve verimli hizmet verebilmesi için yeni hizmet binasının yatırım programına alınıp inşaat sürecinin tamamlanmasına kadar Karaman Devlet Hastanesi 82. yıl Ek Hizmet binasına taşıyarak burada hizmetlerine devam ettiğini söyledi. Arslan ayrıca Ayrancı’da yapımı bitme aşamasına gelen İlçe Entegre Hastanesi, Merkez 8 Nolu 4-5 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi, Merkez 11 Nolu 3-4 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi ve Ermenek Devlet Hastanesi Peyzaj ve Çevre Düzenleme inşaat çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

DOĞUMEVİ BİNASI YIKILIYOR. YERİNE SAĞLIK KOMPLEKSİ YAPILACAK

Yeni Devlet Hastanesi binasının hizmete açılmasıyla tüm hastanelerin birleştirilmesinin ardından boşaltılan ve atıl durumda bekleyen eski Karaman Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin akıbetinin ne olacağı vatandaşlarca merak ediliyordu.

Vatandaşların bağışı ve Devlet katkısıyla hizmete açılan ve uzun yıllar Karaman halkına hizmet veren Doğumevinin yeniden sağlık sektörüne kazandırılması isteniyordu. Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan bu konuya da açıklık getirdi.

Arslan, Doğumevinin vatandaş için çok değerli olduğunu belirterek,  “Yıllarca Karaman halkına hizmet veren eski Doğumevinin vatandaşlarımız açısından duygusal bir yönü var. Fakat biz bu binayı kullanamıyoruz. Binanın daha önceden deprem tahkik çalışması yapılmış ve binanın depreme dayanıklılığı açısından zayıf olduğu ortaya çıkmış. Güçlendirme çalışması yapılmadığı içinde yıkım kararı alınmamıştı. Biz bu binanın güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması açısından değerlendirmesini yaptık. Bina kolanlarındaki demiri görmek için yapılan sıyırma işleminde kolonlardaki betonun insan eliyle ufalandığı görüldü. Yani kolonlar oldukça zayıf. Bazı kolonlarda depreme dayanıklı nervürlü demir var, bazı kolonlarda ise deprem yönetmeliğine uygun olmayan demirler var. Buna benzer durumlar değerlendirildiğinde ortaya çıkan rapor, üniversite tarafından onaylandı. Bu rapora göre binanın yıkılmasının güçlendirilmesine göre daha mantıklı olduğu kanaatine varıldı. Rapor soncuna göre binanın güçlendirilmesiyle yeniden yapılması arasında bir kıyaslama yapıldığında, güçlendirme çalışmasının yüzde 60 -70’e kadar masraflı olacağı ortaya çıktı. Güçlendirme çalışmalarıyla yapılacak olan çalışmalar sonucunda binanın kolonları depreme dayanıklı hale getiriliyor. Bu yapılırken de binanın kullanım alanı daralıyor ve bina fonksiyonel özelliğini kaybediyor. Bundan dolayı Bakanlık binanın güçlendirme maliyetinin yüzde 40’ı geçtikten sonra, güçlendirme yerine yeni bina yapmanın daha fazla rant sağlayacağını öngörüyor. O yüzden ilk önce üniversite onayıyla daha sonra da Bakanlık kararıyla bu bina yıkılması kararı alındı. Bu kararın ardından bizim bu alan için bir planımız var. Buraya içerisinde 30 Ünitelik Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi, İl Ambulans Servisi Başhekimliği, 4-5 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi, İlk Yardım Eğitim Merkezi ve 20 Yataklı Gebe İzleme Misafirhanesinin olacağı bir sağlık kompleksi yapmayı planlıyoruz. Proje çalışmaları Bakanlık tarafından sürdürülen arsanın imar uygulama işlemleri devam ediyor. İhalesinin ise Ağustos ayında yapılması planlanıyor” dedi.

KADIN DOĞUM UZMANI SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Sağlık Müdürü Hasan Arslan, son günlerde Karaman halkının oldukça mağdur olduğu Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğindeki hekim eksikliği sorununa da açıklık getirdi.

Arslan, Hastaneye 3 tane Kadın Doğum Uzmanı hekiminin atandığını fakat bazı nedenlerden dolayı göreve başlayamadıklarını belirterek,  “2018 yılının Ocak ayından beri bizim Bakanlıktan birçok yasal kadın doğum taleplerimiz oldu. Bunların karşılığında bakanlığımız 3 tane hekim atadı. Bilecik’ten gelen arkadaşımız şu anda çalışıyor ama özel hastaneye geçeceği için istifa etti. Bir arkadaşımız başladı ve hamilelik nedeniyle doğum iznine ayrıldı. Diğer arkadaşımız ise atandı fakat güvenlik soruşturması dosyasının tamamlanmasını bekliyor. 3 atamayı bakanlık yaptı ama 6 aylık dönemde bizim büyüklüğümüzdeki bir ile kadın doğumcu atanmışlığı yoktur. Çünkü Türkiye’de kadın doğum hekimi sayısı az. Kadın doğum uzmanları genelde özel hastanede çalışmayı tercih ediyor. O yüzden Türkiye’deki kadın doğum uzmanlarına göre bakanlık planlamasını yapıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı açımızdan sıkıntımız var. Bunu kabul etmek lazım ama bu demek değil ki Sağlık Müdürlüğü ya da Sağlık Bakanlığı bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. İki arkadaşımız doğum iznine ayrılmış olmasaydı zaten bu sıkıntımızda olmayacaktı” diye konuştu.

NÜKLEER TIP ÜNİTESİ AÇILACAK

İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan, hasta sayısında yüzde 79’luk doluluk oranına ulaşan Karaman Devlet Hastanesinin yatak kapasitesinin yetersiz olduğuna da değinerek C şeklindeki binanın ikizinin yanına yeni bir bina yapılması için Sağlık Bakanlığına öneride bulunulduğunu belirterek, bu iki C bina arasına ise Nükleer Tıp ünitesinin açılmasının planlandığını söyledi. Arslan Nükleer Tıp Ünitesinin açılması için bakanlıktan onay alındığını ama bina sıkıntısı ve cihaz alınamadığı için açılamadığını bu ünitesinin biran önce Karaman’a kazandırılması için girişimlerinin sürdüğünü ve bu yıl içerisinde Karaman’a kazandırılacağını vurguladı.

Arslan, C binalarının arkasında kalan üniversiteye ait araziye Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesinin yapılacak olmasının ardından Tıp Fakültesi için Karaman’a gelecek hocaların göreve başlamasıyla birlikte Karaman Devlet Hastanesinin Eğitim Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermeye başlayacağını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2018, 17:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284