KMÜ Öğrencileri Vatandaşlara Böbrek Sağlığını Koruma Yollarını Anlattı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı öğrencileri tarafından ‘Böbrek Sağlığını Koruma ve Farkındalık Oluşturma’ konulu etkinlik düzenlendi.

KMÜ Öğrencileri Vatandaşlara Böbrek Sağlığını Koruma Yollarını Anlattı
KMÜ’lü 40’a yakın öğrenci, Öğretim Görevlileri Fadime Göktaş ve Melek Batakçı eşliğinde yürüttükleri kampanyayla Karaman Devlet Hastanesinde stant kurdu. Öğrenciler ‘böbreğiniz için su için’ sloganı ile ziyaretçilere bir bardak su ikram ederken böbrek hastalıkları, hipertansiyon ve tuz hakkında bilgilendirici broşürler dağıttı. Gün boyu süren etkinlik sürecince öğrenciler vatandaşların tansiyon ölçümlerini yaparak kan basıncının böbrek sağlığı üzerine etkisini anlattı.
KMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programı Öğretim Görevlileri Fadime Göktaş ve Melek Batakçı, böbrek hastalıklarının tüm dünyada salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirerek, “Dünyada her on kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki durum daha da kötüdür. Türk Nefroloji Derneğinin yaptığı çalışmaya göre Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı gözlemlenmiştir. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Bu hastalık zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır.” şeklinde konuştular.
Öğretim Görevlileri Fadime Göktaş ve Melek Batakçı böbreklerimizin bizim için hayati öneme sahip olduğunu belirterek kronik böbrek hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladılar: “Düzenli egzersiz yapmalı, sağlıklı beslenmeli ve vücut ağırlığını korumalı, tuzu azaltmalı, yeterli sıvı almalı, sigara içmemeli, ağrı kesici ilaçlardan kaçınmalı, kan basıncını ve kan şekerini düzenli ölçtürmeli, risk grubunda olanlar ise böbreklerini düzenli olarak kontrol ettirmelidirler.”

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2016, 16:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284