KMÜ’de Sigara Ve Akciger Kanseri Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Karaman Halk Sagligi Müdürlügü ile Saglik, Kültür ve Etik Ögrenci Toplulugu tarafindan “Sigara ve Akciger Kanseri” konulu konferans düzenlendi. Üniversitenin Saglik, Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen konferansa Karaman Devlet Hastanesi Gögüs Hastaliklari uzmani Dr. Utku Tapan konusmaci olarak katildi.

KMÜ’de Sigara Ve Akciger Kanseri Anlatildi

 

Dr. Utku Tapan, sunumunda sigara kullanimiyla ilgili çarpici istatistikî bilgileri paylasti. Dr. Tapan, dünyada 1,3 milyar kisinin sigara kullandigini ve gelismekte olan ülkelerde sigara içenlerin oraninin %84 oldugunu vurguladi. Ülkemizde 17 milyon kisinin sigara içtigini dile getiren Tapan, son 20 yilda Türkiye’de sigara kullananlarin oraninda %80 artis görülürken, ABD’de %20’lik bir azalma saptandigini belirtti. Bu farki toplumlarin bilinçlenme düzeylerine baglayan Dr. Tapan “Ne yazik ki ülkemizde sigara içmeye baslama yasi 12’lere inmistir.” dedi.
Pasif içicilik hakkinda da bilgiler veren Tapan, sigara kullanmayanlarin, bulunduklari ortamlardan etkilenmeleri sonucu %25 oraninda sigara içenlerle ayni sekilde zarar gördüklerini kaydetti. Pasif içicilikten kurtulmanin hiçbir yolunun olmadigini da sözlerine ekledi.
Akciger kanserinin %94 oraninda sigaradan kaynaklandigini ifade eden Dr. Utku Tapan, her kanser türünde oldugu gibi akciger kanserinde de erken taninin çok önemli oldugunu vurguladi. Tapan, akciger kanserinin daha siklikla erkeklerde görüldügünü ve yapilan arastirmalarda Ege Bölgesinde akciger kanseri olan hasta sayisinin daha fazla oldugunu belirtti. Tapan sözlerine söyle devam etti: ”Henüz tipta akciger kanserine çare bulunamamistir. Ancak hastalarin yasam sürelerini uzatan tedaviler uygulanmaktadir. Bu açidan sigara kullanmamayi ya da sigarayi birakmayi herkese öneriyorum.”
Sigara içenlerin mutlaka sigarayla ilgili düsüncelerini tersine çevirmeleri gerektigini söyleyen Dr. Utku Tapan, sigaranin birakilmasiyla ilgili tedavi yöntemlerini katilimcilara aktardi. Katilimcilarin sorularini da yanitlayan Dr. Utku Tapan’a konferans sonunda Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin tarafindan plaket takdim edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284