“Nakil Bekleyen Hasta Çok, Organ Veren Yok”

"3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası" etkinlikleri kapsamında bir konferans düzenlenecek. 

“Nakil Bekleyen Hasta Çok, Organ Veren Yok”

İl Sağlık Müdürlüğü ve Karaman Belediyesi işbirliğinde düzenlenecek programda vatandaşları organ bağışı konusunda teşvik etmek, bilinçlendirmek ve organ bağışçısı sayısının arttırılması amaçlanıyor. 07 Kasım 2019 Perşembe günü saat 14’de düzenlenecek programa Akdeniz Üniversitesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid,  Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak ve Organ Nakli Koordinatörü Fatma Temel Büyük ile İstinye Üniversitesi Hastanesi’nden Organ Nakli Merkez Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan ve Organ Nakli Koordinatörü Ayşe Özkan konuşmacı olarak katılacaklar. 
Obezite, hipertansiyon, doğuştan gelen hastalıklar, akraba evlilikleri ve yanlış yaşam alışkanlıkları nedeniyle organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen yıl giderek artarken organ bağışı yapan sayısının çok az. Bunun sebebi ise organ bağışlama konusunda özellikle toplumun bilgi eksikliği nedeniyle dinin bahane olarak kullanması. Ancak din adamları organ naklinin belli şartlar ve tedbirler çerçevesinde yapılabileceğini söylüyor.  
Ülkemizde bir babanın evladı için böbrek, bir annenin kardeşi için karaciğer bağışında bulunması şeklinde canlıdan organ bağışı daha fazla olurken yetkililerin özellikle istediği toprak olacak kadavralardan organ bağışı. Aslında bağış sistemi çok kolay ve zahmetsiz. Organını bağışlamak isteyen bağışçı organ nakil koordinatörlerince kendisine verilen formu doldurmak suretiyle sadede 2 dakikada organ bağışını gerçekleştirebiliyor. Tamamen gönüllük esasına dayalı organ bağışı sistemine 18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip herkes başvuru yapabiliyor. Haber: Senem Yavuzaslan Memiş

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284