Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Başladı

Karaman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, çocuklarda sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerin sağlanabilmesi amacıyla işitme tarama programları başladı.

Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı Başladı

İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili olarak, “ Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Yeni doğan işitme tarama programından sonra Sağlık Bakanlığımız tarafından 2015 yılı sonlarında da okul çağı çocuklarda işitme tarama programı faaliyete geçirilmiştir. Program kapsamında okul çağı çocuklarında sık görülen işitme kayıplarının erken tanısına yönelik ilköğretim birinci sınıf öğrencileri tarama kapsamına alınmıştır. Bilindiği gibi işitme kaybı okul döneminde; dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları arttırmaktadır. Çocuklardaki işitme kaybı, gerekli tıbbi ve eğitim desteği sağlanmazsa okul başarısını olumsuz yönde etkilemekte ve önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Bu kapsamda ilimizde ,‘Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı’ 2015-2016 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde hayata geçirilmiştir. Tarama kapsamında, ilimizdeki tüm ilkokullarda eğitim gören birinci sınıf öğrencilerine, odyometri cihazı kullanılarak işitme testleri uygulanmaktadır. Program kapsamında ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine, belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortamında, odyometri cihazı ile çocukları hem eğlendirip hem de işitmelerini değerlendirilmektedir. Yapılan tarama ile işitme kaybı şüphesi tespit edilen çocuklar ilimizde görev yapan Kulak Burun Boğaz uzmanlarına sevk edilerek, gerekli tedavi ve takipleri sistematik olarak yapılmaktadır.

Karaman İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, ilimiz merkez ilçe ve merkez ilçeye bağlı köylerde işitme tarama programı Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli, işitme tarama konusunda eğitim almış ebe ve hemşireler tarafından yürütülmektedir. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında, merkez ve merkeze bağlı köy okullarında eğitim görecek öğrencilerin taramalarına başlanmıştır.

Çalışmalarımızda bize destek olan tüm öğretmenlerimize ve velilerimize destekleri için teşekkür eder; geleceğimiz olan çocuklarımıza sağlıklı bir yaşam hediye etmek için desteklerinin devamını temenni ederiz” denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284