Organ Bağışının Hayat Kurtaran Çok Önemli ve Basit Bir Yol Olduğu Unutulmamalı

Obezite, hipertansiyon, doğuştan gelen hastalıklar, akraba evlilikleri ve yanlış yaşam alışkanlıkları nedeniyle organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen yıl giderek artıyor. 

Organ Bağışının Hayat Kurtaran Çok Önemli ve Basit Bir Yol Olduğu Unutulmamalı

Organ nakli yasasına göre 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmazken kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı bulunmamakta. Yani ölen bir yeni doğan bebeğin bağışlanan organları kullanılacağı gibi doksanlı yaşlardaki bir vericinin de organları kullanılabilir.
Devlet Hastanesi organ nakli faaliyetleri nedeniyle bir basın bülteni yayınladı. Yapılan açıklamada “Hastanemizce organ nakli ve bağışının toplum için önemi konusunda toplumu duyarlı hale getirmek, desteklemek ve organ bekleyen kişilerin yaşama bağlanması amacıyla halkı bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Organ ve doku bağışının arttırılması ve vatandaşlarımızı bilgilendirmek amaçlı Organ bağış birimimiz ve standımız aktif olarak hizmet vermektedir. Ülkemizde ve dünyada organ bağışına olan ihtiyaç her geçen gün daha da artmakta olup birçok sebepten dolayı, bu ihtiyaç yeterince karşılanamamaktadır. İlgililer tarafından bunun birçok sebebi olduğu dile getirilmekte, bu sebeplerden birisinin de dinî endişe ve tereddütler olduğu belirtilmektedir. Organ bağışının dinî açıdan değerlendirmesine yönelik halkımızı bilinçlendirmek kapsamında hastanemiz manevi rehberlik birimimizde görev yapan din görevlimiz de vatandaşlarımızı bilgilendirme konusunda yardımcı olmaktadır. Beyin ölümü kavramı ile koma, bitkisel hayat ifadeleri karıştırılmaktadır. Beyin ölümünde, beyin fonksiyonları tamamen kaybedildiği için geri dönüşü yoktur, tam ve kesin olarak ölüm gerçekleşmiştir, bu durum bitkisel hayatla karıştırılmamalıdır. Beyin ölümü teşhisi konulabilmesi için birtakım testlerin uygulanma zorunluluğu vardır. Bu testlerin sonucunda, alanında uzman dört hekim tarafından, beyin ölümü gerçekleşip gerçekleşmediği kararına varılır daha sonra bu karar aileye bildirilir. Bağış için sadece 2 dakikanızı ayırmanız yeterli. 18 yaşını doldurmuş ve akli melekelere sahip her birey kendi isteği ile bağışta bulunabilir. Eğer bir kişi organ bağışında bulunmak istiyorsa hastanemize ya da tüm kamu ve özel hastanelerin organ nakil koordinatörlerine başvurabilir. Organ bağışı yapmak için hastanemiz de bir form doldurulması yeterlidir. Kişi hayattayken organlarını bağışladığı için kendisine bunu ibraz eden bir kart verilir. Daha sonra bu veriler Sağlık Bakanlığı’nın sistemine kaydedilmektedir. Organ bağışından vazgeçilmesi durumunda aileye bildirilmesi ya da Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sistemi'nden kaydını sildirmesi yeterlidir. Organ bağışı tamamen gönüllülük esasına dayanır. İnsanların yeniden hayata tutunmasını sağlayan, sihirli bir dokunuş için sizleri de Organ Bağışına çağırıyor ve hastanemize bekliyoruz” denildi.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284