Özel Hastanede Tedaviye Iki Kat Fark Yolda

Özel ve üniversite hastanelerinde tedavi olan hastalardan iki kati fark ücreti alinmasinin yolu açiliyor. Meclis’e sunulan torba tasarida 18 yasini doldurmayan çocuklar da genel saglik sigortasi kapsamina aliniyor.

Özel Hastanede Tedaviye Iki Kat Fark Yolda

MECLIS’e sunulan Varlik Barisi Tasarisi özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde tedavi olan hastadan iki kati fark ücreti alinmasinin da yolunu açiyor. Hükümetin bir süredir hazirliklarini sürdürdügü Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi hastalari üzecek düzenlemeleri de beraberinde getiriyor.
18 YASINA KADAR SAGLIK SIGORTASI
Torba yasaya göre gelir tespiti yapilmadan Genel Saglik Sigortasi veya bakmakla yükümlü oldugu kisi bulunmayan Türk vatandaslarindan 18 yasini doldurmayan çocuklar, Genel Saglik Sigortalisi olacak. Anne ve babasi olmayan Türk vatandaslarindan 18 yasini doldurmayan çocuklar da genel saglik sigortasi kapsamina alinacak. Düzenleme bu haliyle yasalasirsa 18 yasina kadar herkes genel saglik sigortasi kapsaminda olacak. Ilgili kamu kuruluslarinin temsilcilerinden olusan Saglik Hizmetleri Fiyatlandirma Komisyonu’na, üniversite hastaneleriyle özel hastaneleri temsilen belirlenecek birer üye girecek. Kararlari salt çogunlukla alacak komisyonun gerekli gördügü durumlarda hizmetin türüne göre birden fazla alt komisyon kurulmasinin da yolu açiliyor.
ILAVE ÜCRET IKI KATINA ÇIKIYOR
Tasarida özel ve üniversite hastanelerinde tedavide büyük tartisma yaratacak düzenlemeler de bulunuyor. Buna göre vakif üniversiteleriyle sözlesmeli saglik hizmeti sunuculari tarafindan 9 kisilik Saglik Hizmetleri Fiyatlandirma Komisyonu’nca belirlenen hizmet bedellerine ek olarak, genel saglik sigortalisi ve bakmakla yükümlü oldugu kisilerden tahsil edilecek ilave ücret tavani bir katindan iki katina çikarilacak. Ilave ücretin tavanini belirleme yetkisi de Bakanlar Kurulu’na veriliyor.
Ögretim üyesine fark ücreti
ÜNIVERSITE hastanelerinde, kisilerin tercihiyle mesai saati disinda görev yapan ögretim üyesine ilave ücret verilmesi amaçlaniyor. Bunun için alinacak ilave ücretin tavani saglik hizmetleri bedelini geçmemek üzere Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek. Alinacak ilave ücret, bir defada bir asgari ücreti geçemeyecek.
Kaynak: Hürriyet
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284