Özel Saglik Kurumlari Sorunlara Çözüm Bekliyor

TOBB Türkiye Saglik Kurumlari Meclisi Baskani Seyit Karaca, dün Ankara’da gerçeklestirilen 6. Sektörel Sura’da saglik sektörünün temel sorunlari üzerinde durduklarini söyledi.

Özel Saglik Kurumlari Sorunlara Çözüm Bekliyor
TOBB Türkiye Saglik Kurumlari Meclisi Baskani Seyit Karaca ve Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Seyit Karaca, 6. Sektörel Sura’nin Basbakan Yardimcisi Ali Babacan baskanliginda yapildigini, toplantida temel sorunlara iliskin görüslerini sunduklarini ifade ederek, “Birinci sorun, saglik hizmetlerinin finansman modeli ile ilgili sürdürülebilirlik endisemiz. Mevcut yapi itibari ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sagliga ayirdigi payla ilgili her yil açikla yönetilen bir bütçeden ve sagliga cari transferler içerisinde aktarilan paydan bahsedilir. Mevcut yapi itibari ile Genel Saglik Sigortasi son derece genis kapsamli bir poliçe olarak tanimlanabilir. Devletin ödedigi bedeller arasinda yok yok. Neredeyse birkaç kozmetik ürün disinda tüm hizmetler ödeniyor. Ve hükümetin son yillarda aldigi karar geregince de cepten ödemelerin minimize edilmesi, mümkün oldugu kadar vatandasin cepten ödeme yapmamasi gibi bir usul benimsendi. Genel hatlari ile siyaseten dogru bir yöntem olabilir ama ülkenin kisi basina düsen milli geliri 2002’de 2 bin 200 dolarken, simdi 12 bin dolarlari konusuyorsak bu refah artisinda vatandasimizin da artik bir takim seyleri göze alir, bir takim seyler konusunda bazi fedakârliklar yapiyor olabilmesi lazim. Çünkü mevcut yapi ile Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinin bundan 5-6, belki 10 yil sonra aktüeryal denge açisindan sürdürülebilir olmayacagini düsünüyoruz. Devletin sagliga ayirdigi payin her yil artiyor olmasi, üstüne üstlük bir de sagliga erisimin, ilaca erisimin kolaylastirildigi, kisi, basina saglik kurumuna veya hekime müracaatin 2,5’lardan 8’lere geldigi bir ortamda saglik giderinin artmamasi mümkün degil. Dolayisiyla burada özellikle kronik hastaliklar karsisinda alinan tedbirler, kalp damar cerrahisi, kanser gibi konularda alinan tedbirler, acil hastaliklarda hasta nereye giderse gitsin, sosyal güvencisi olduguna bakilmaksizin hizmetini alabiliyor olmasi gibi vatandasi siyasetçinin de, kamu otoritesinin de korktugu, endise ettigi risklerden koruyan bir yapiya da kavustugu için sistem özel hastanelerin de biraz rahatlatilmasi finansman modeli açisindan gerekir diye düsünüyorum. Su anda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödedigi bedellerin yüzde 30’u ile yüzde 90’i arasinda bir siniflandirma modeline göre fark alabiliyor özel hastaneler. Ancak bu fark özel hastanelerde sistemin dönebilmesi için yeterli bir fark degil. Bu açidan bununla ilgili bir düzenleme getirilmesi sart. Bununla ilgili görüsmelerimiz ilgili bakanliklarla devam ediyor” dedi.
“HASTANELERIN GELIR KALEMINDE HERHANGI BIR ARTIS YOK”
Bir baska konunun saglik uygulama tebligi adini verdikleri, hizmet bedelleri ile ilgili konu oldugunu ifade eden Karaca, “Sosyal Güvenlik Kurumu’na sözlesme yaparak hizmet veren hastanelerimiz 2005 yilinda en son fiyat artisinin saglandigi bir hizmet sistemi ile hizmet ediyor. 7 yildir da hizmet bedellerinde ne enflasyon farki, ne de herhangi bir artis söz konusu olmadi. Hastanelerin her türlü girdilerindeki artisina ragmen, maalesef gelir kaleminde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödedigi rakamlar açisinda herhangi bir artis yok. Sürümden kazanma modeli de özel saglik isletmeleri veya hastaneleri için çok dogru bir model degil” seklinde konustu.
“ARA ELEMAN SIKINTISI YASIYORUZ”
Üçüncü problemimiz siniflandirma ile alakali problemler seklinde konusan Seyit Karaca, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Saglik Bakanligi ile ortak yaptigi, esas aldigi bazi kriterler nezdinde ortaya çikan bir puanlandirma tablosu. Bu puanlandirma tablosunda bulundugunuz yere göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödedigi bedelin yüzde 30’u ile yüzde 90’ina kadar fark alabileceginizi belirten bir model. Diger bir konumuz, personel sikintilari konusunda. Özellikle hemsire, saglik memuru konusunda ciddi eleman sikintisi yasiyoruz. Bununla birlesik olarak belki 15 Subat 2008’de yürürlüge giren planlama hükümleri çerçevesinde yeni brans, yeni hekim ve teknolojik cihaz ilavelerinde bir sikinti olarak burada zikretmek lazim. Kamudaki insan kaynagi dengesizliginin kamu aleyhine olusan tabloyu 2008’den bu yana geçen 4-5 yillik sürede, kamu önemli ölçüde telafi etti mecburi hizmet uygulamalari sayesinde. Dolayisiyla kamudaki insan kaynagindan özel sektördeki insan kaynagi sikintisina çözüm olabilecek açilimlarin biraz daha hizli ve seri bir sekilde yapilmasi talebindeyiz. Insan kaynagi ile ilgili kamu personel seçme sinavina girip de yerlestirme ile ilgili gün sayan personellerimiz atandigi günden itibaren en kisa sürede kamu görevine baslamalari nedeniyle de bir takim sikintilar yasiyoruz. Dolayisiyla bu çerçevede insan kaynagimizin gelistirilmesine yönelik özellikle vasifli ara saglik elemani açisindan da hastanelerimiz ciddi sikintilar yasiyor. Ana hatlari ile 2013 yili baslangicinda yasadigimiz temel üç dört sorunu bu sekilde ifade etmek mümkün. Son dönemde fark ücretlerinden kaynaklanan sikinti yüzünden de Sayistay denetimi neticesinde yasadigimiz bir takim sikintilar var. Bu Sayistay denetimi neticesinde kurumlarimizin birçogu cezai müeyyidelere muhatap olmus durumda. Buna çözüm noktasinda da Sosyal Güvenlik Kurumu’nun katki ve destekleri gerekiyor. Görüsmelerle bunu asmaya çalisiyoruz” diye konustu.
Konya yerelindeki yeni yatirima da deginen Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Baska Yardimcisi Seyit Karaca, “Selçuklu Hastaneleri Konya, Karaman yapilanmasindan sonra, yerel bazi diger yapilanmalar yaninda Selçuklu Belediyesi’nin arkasinda 6 bin metrekarelik bir arsada 55 civarinda hekimin hizmet verecegi, mevcut hastanemizde hizmet veremedigimiz birimlerin yer alacagi yeni bir yatirim baslattik. Bu çalismayi da 1,5 yil gibi bir süre içerisinde tamamlamak hedefindeyiz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284