Sabunda Büyük Tehlike

Antibakteriyel sabunlarda mikroplari önlemek için kullanilan triklosan maddesinin kas fonksiyonlarini ve iskelet yapisini olumsuz etkiledigi ortaya çikti.

Sabunda Büyük Tehlike

Antibakteriyel sabunlarda mikroplari önlemek için kullanilan triklosan maddesinin kas fonksiyonlarini ve iskelet yapisini olumsuz etkiledigi ortaya çikti. Triklosanla ilgili bulgular büyük endise yaratti.
Mikrop bulasmasini önlemek veya azaltmak için özellikle antibakteriyel sabunlar, dis macunlari, deodorantlar, tiras losyonlari ve kozmetiklere katilan ve saglik üzerine pek çok olumsuz etkileri olan triklosanin kas ve iskelet fonksiyonlarini da olumsuz etkiledigi ortaya çikti. Proceedings of the National Academy of Sciences isimli tip dergisinin son sayisinda yayimlanan arastirmada, fare ve baliklar üzerinde triklosan maddesinin etkileri test edildi. Triklosana maruz birakilan farelerde kalp fonksiyonlarinda 20 dakika içinde yüzde 25 ve kol kavrama kuvvetinde 1 saat süreyle yüzde 18 azalma oldugu belirlendi.
Bu baliklar 7 gün süreyle triklosan bulunan suda bulundurulduklarinda yüzme aktivitelerinin hem normal yüzmede ve hem de yirtici bir hayvan tarafindan tehdit edildikleri durumu taklit eden yüzme testinde kontrol grubuna göre önemli ölçüde azaldigi belirlendi.
Arastirmayi yürüten UC Davis Veterinerlik Fakültesi profesörlerinden Isaac Pessah, “Triklosan neredeyse herkesin evinde bulunuyor. Her tarafa yayilmis durumda. Havyanlar üzerinde yapilan bu arastirma bu maddenin insanlar üzerinde de ayni etkiyi yapabilecegini kanitliyor” dedi.
Kalp-damar hastaliklari profesörü Nipavan Chiamvimonvat da “Hayvanlarda elde ettigimiz bu sonuçlarin insanlar için de geçerli oldugu tabii ki söyleyemeyiz, daha pek çok arastirmanin yapilmasi gerekir. Ancak, arastirmada triklosanin kalp kasi fonksiyonlarini etkiledigi belirgin sekilde görülüyor. Elde ettigimiz sonuçlar bu maddenin insan sagligi için çok zararli olabilecegini düsündürüyor” diye konustu.
Uzmanlar triklosan içeren ürünlerin kullaniminda dikkatli olunmasi tavsiyesinde bulundu.
Triklosan nedir?
Triklosan, mikrop bulasmasini önlemek veya azaltmak için özellikle antibakteriyel sabunlar, dis macunlari, deodorantlar, tiras losyonlari, kozmetikler ve baska pek çok ürüne katilan bir maddedir. 40 yildan beri kullanilan triklosanin yan etkileri 2000’li yillarda yapilan arastirmalarla ortaya çikti.
Maddenin zararlari söyle:
- Klorla birlestiginde kloroform gibi kanserojen maddelerin olusmasina neden oluyor.
- Bakterilerin antibiyotiklere karsi direnç kazanmasina sebep oluyor.
- Hormonlar üzerinde bozucu bir etkisi, ayrica vücuttan atilmalari çok yavas olup tabiatta da çok uzun süre kaliyorlar.
- Çocuklarda alerji ve egzamaya neden olabilir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284