Saglik Müdürlügü Soba Zehirlenmelerine Karsi Uyardi

Içinde bulundugumuz kis mevsimi nedeniyle kullanilan sobalarin kullanimi konusunda Saglik Müdürlügü tarafindan uyarici bir açiklama yapildi.

Saglik Müdürlügü Soba Zehirlenmelerine Karsi Uyardi

Yapilan açiklamada, “Ülkemizde hemen her yil kis aylarinda özellikle alçak basinçli havalarda, bilgisizlik, yanlis kullanim ve ihmal yüzünden soba, sofben ve baca zehirlenmeleri tehlikeli boyutlara ulasmaktadir. Güneybatidan esen bir rüzgâr olan “lodos” nedeniyle her yil onlarca kisi özellikle sobadan olmak üzere sizan karbon monoksit gazi ile zehirlenmektedir.
Karbon monoksit renksiz, tatsiz, kokusuz, yanici zehirli bir gazdir. Vücuda solunum yolu ile girer ve dogrudan kana geçerek oksijen alimini engeller zehirlenme ve ölüme neden olur
Karbon monoksit zehirlenmeleri siklikla; kapali ortamlarda açik ocaklar, bacasi çekmeyen soba, sofben, bacasiz gaz sobalarinda yakitin iyi yanmamasi nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kisa süre içerisinde tibbi müdahale yapilmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.
• Lodos esintisinin etkili oldugu süre boyunca gerekmedikçe soba yakilmamalidir.
• Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir.
• Bina yanlarinda veya çati saçak altlarinda yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir.
• Kopan, sarkan ve yere düsen elektrik hatlarina ve kablolarina yaklasmayiniz ve bu gibi durumlari 186 no'lu telefondan Elektrik Ariza Servisi'ne bildirilmelidir.
• Çökme veya yangin tehlikesinin bulundugu durumlarda derhal 110 no'lu telefondan Itfaiye Servisi'ni aranmalidir.
• Ortaya çikabilecek acil saglik sorunlarinda derhal 112 no'lu telefondan Acil Yardim Servisi aranmalidir.
• Dogalgaz Sebekesi ile ilgili ortaya çikabilecek sorunlarda 187 no'lu telefondan Dogalgaz Ariza Servisi aranmalidir” dendi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284