Saglik Müdürü Ulu: Sigarayi Birakalim

9 Subat Sigarayi Birakma günü nedeniyle Il Saglik Müdürü Nuriye Ulu bir açiklamada bulunarak sigaradan her yil ülkemizde 10 bin kisinin hayatini kaybettigini belirtti.

Saglik Müdürü Ulu: Sigarayi Birakalim
Ulu, “Bilindigi gibi, sigara kullanimi, halk sagligini tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken sosyal bir saglik sorunudur. Günümüzde artik aktif ve pasif sigara içiciliginin ölümlere, hastaliklara, sakatliklara ve psikolojik sorunlara yol açtigi bilinen bir gerçektir. Sagligin yitirilmesinin yaninda maddi açidan da ciddi kayiplara neden olmaktadir. Insanlarin aktif olarak sigara içicisi olmalari yalniz kendilerinin degil etraflarinda bulunan diger insanlarin da pasif içici olarak sagligini tehdit etmektedir. Dünyada ve ülkemizde sigaranin yol açtigi saglik sorunlari nedeniyle, tedaviye ayrilan pay her geçen gün artmaktadir. Sigara kullaniminin maliyeti sadece satin alirken ödenen ücret degildir. Ülkemiz bütçesine verilen zararin boyutlari basta kanser olmak üzere sigara kullanimindan dolayi ortaya çikan tüm hastaliklarin tedavisi, çalisma hayatinin sekteye ugramasi, bu nedenle yasanan is gücü ve üretim potansiyeli kaybi eklendiginde devasa bir kayba neden olmaktadir. Halen sigara içmedigi halde sigara dumanina maruz kaldigi için her yil ülkemizde 10.000 civarinda insanimiz hayatini kaybetmektedir. Yine dünyada her yil yaklasik 1 milyon kisi hayatini kaybetmektedir. Içinde bilimsel olarak kanitlanmis 60’in üzerinde kanser yapici, 4.000 den fazla da zararli kimyasal madde bulunmaktadir. Aliskanliklar degistirilmedikçe tütünden kaynaklanan ölümlerin artacagi, 2000–2024 yillari arasinda 150 milyon insanin sigaraya bagli hastaliklardan ölecegi tahmin edilmektedir. Sigaranin neden oldugu kanser ölümlerine bakildiginda da sorunun daha da ciddi oldugu açik olarak görülmektedir. Ortalama günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yilda 7 kilograma yakin is ve katran biriktigi bilimsel olarak kanitlanmistir. Sigaranin sayisiz zararlarini bilen kisinin ilk isi süphesiz bunu birakma çabasina girmesidir. Bu sebeple ülkemizde sigaraya karsi mücadelede özellikle tüm kapali alanlarda, kamu binalarinda, toplumun istifade ettigi yerlerde tütün ve ürünlerinin kullanilmasinin önlenmesi için yasal tedbirler uygulamaya konulmustur” dedi.
Ulu, sigaraya karsi mücadelede özellikle kamusal alanda sigara kullaniminin önlenmesine yönelik çalismalar yapildigini belirterek, “Tütün ve Tütün Mamullerinin Önlenmesine Dair Yasa” önemli bir asamadir. Dumansiz hava sahasi konusunda farkindalik ve bilinçlendirme çalismalari pek çok bakimdan önemlidir. Bu konuda basta kamu kuruluslarinin yani sira sivil toplum kuruluslari da halki bilinçlendirme çalismalari yapmaktadir. Her ay aylik bültenle yayinlanmakta olan Sigara ve Saglik Ulusal Komitesi (SSUK) basin bildirisi yapilmaktadir. Bu kapsamda Ülkemizde sigaraya karsi mücadelede de önemli bir yeri bulunan Sigara Biraktirma Polikliniklerinin önemi artmaktadir. Dolayisi ile Ilimiz Karaman Devlet Hastanesi bünyesinde 6 adet Sigara Birakma Poliklinigi hizmet vermektedir. Bakanligimizin Uzaktan Egitim vermek sureti ile diger ilçe merkezlerindeki Devlet Hastanesinde ve 73 adet Aile Hekimligimizde Sigara Birakma polikliniklerini yayginlastirma çalismalari devam etmektedir. Kisaca ilimizde hizmet vermekte olan 6 adet Sigara Birakma polikliniklerinin istatistiki verisinden bahsedecek olursak; 2005 - 2012 yili OCAK ayi itibari ile 3.661 hastamiz sigara birakma ve yardim-destek almak için vatandaslarimiz tarafindan polikliniklere basvuru yapilmislardir. Bakanligimizin ücretsiz olarak göndermis oldugu sigara biraktirma ilaçlarinin tamami hastalarimiza tedavi amaçli verilmistir. Ayrica ilaç (farmakolojik) tedavisi almayan ama birakmak isteyen vatandaslarimiza Gögüs Hastaliklari Uzmani 5 doktorumuz ve 1 adet Ketem Biriminde Görevli doktorumuz tarafindan psikolojik destek verilerek hizmet saglanmaktadir. Hastalarimiz yine destek tedavi almak isterlerse diger Brans doktorlarimizdan da tedavi ve destek almalari saglanmaktadir. Vatandaslarimiz sigara birakma merkezlerinden ücretsiz ilaç tedavi almak için yogun ilgi göstermislerdir.Ancak ücretsiz ilaçlar suan elimizde kalmamistir.Bakanligimizin uygulamasi dogrultusunda doktor reçetesi ile eczanelerden alinmaktadir.Konunu uzmani olmayan sahislarin veya internet ortaminda satilmakta olan sigara biraktirma ilaçlarini kesinlikle almamalari tavsiye edilmistir” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284