Saglikta Devrim Gibi Degisiklikler Geliyor

Saglikta ikinci 10 yillik dönüsümün ayrintilari belli oldu. Yeni dönemde göz, dis protezi, nöroloji, çocuk alerjisi gibi alanlardaki hekim eksigi çözülecek.

Saglikta Devrim Gibi Degisiklikler Geliyor

6 hafta sonraya atilan randevular sebebiyle tedavi olamayan hastalar yan dal uzmani doktorlarla ayni hafta muayene olabilecek. Pratisyen hekimlerin ilaç yazma merkezi gibi çalistigi aile hekimligi kurumu yeniden yapilandirilacak. Buralarda uzman hekimler görev yapacak. Aile dis hekimligi kurularak disler çürümeden takibe alinacak. Bir hafta önce Bakanlar Kurulu'na giren Saglik Bakani Mehmet Müezzinoglu göreve hizli basladi.
Bakan Müezzinoglu, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Ali Sahin ve 22 saglikçi vekille bulustugu toplantida Saglikta 2023 Vizyonu'nu masaya yatirdi.
KANSER ENSTITÜLERI KURULACAK
* Toplumda giderek artan ve Türkiye'de her dört ölümden birinin nedeni olan kanser vakalarina karsi Kanser Arastirma Enstitüsü kurulacak. Bu Enstitü ile Türkiye'de kanser hastaliklarinin önlenmesine yönelik arastirmalar yapilacak.
* Kronik hastaliklar ve meslek hastaliklarindaki artis ise kurulacak "Kronik Hastaliklar Enstitüsü" bünyesinde takip edilecek. Sismanlik ve metabolik bozukluklara karsi beslenme ve metabolizmayla ilgili bir kurum hizmete girecek.
* Artan psikolojik rahatsizliklar ve antidepresan kullaniminin azaltilmasi amaciyla Ulusal Ruh Sagligi Enstitüsü kurulacak. Sizofrenleri bu merkez tedavi edecek.
EVDE SAGLIK HIZMETI KÖYLERE YAYILACAK
* Su anda 400 bin kisiye verilen evde bakim hizmetlerinin kapsami genisletilecek. Il ve ilçelerle sinirlarindaki yatalak hastalara verilen evde bakim hizmetleri köylere kadar yayginlastirilacak.
* Vücudunda yaralar çikan hastalar evde bakim hizmeti sunan doktorlarca evlerinde ziyaret edilerek tedavi edilecek.
*Her bir hasta bir doktora kaydedilecek evde bakimdan yararlanan vatandas sayisi 600 bine çikacak.
AILE HEKIMLIGINE UZMAN DOKTOR TAKVIYTESI
* Aile hekimligi ilaç yazma merkezi olmaktan çikacak.
* Günde 120 hasta muayene etmek zorunda kalan göz, kulak burun bogaz gibi branslar rahatlatilacak. Günde 50 hastaya bakmasi yönünde organizasyon kurulacak.
*Aile hekimlerinin çogunu pratisyen hekimler olusturdugu için vatandaslarin ragbet etmedigi birinci basamakta en az iki yil uzmanlik yapan doktorlar aile hekimi olacak. Aile hekimliginde yardimci eleman sayisi artirilacak.
AILELERE DIS HEKIMI
* Agiz ve dis sagligindaki eksikler giderilecek. Her ailenin bir dis hekimi olacak. Bunlar o ailedeki çocuk ve yetiskinlerin dislerini bire bir takip edecek. Reklamlardaki '6 ayda bir dis hekiminize basvurun' slogani hayata geçmis olacak. Protez, ortodonti alaninda 1 yil sonraya verilen randevular tarih olacak.
* Bu alanlardaki eksigi kapatmak üzere dis hekimleri yetistirilecek.
RANDEVU SÜRESI KISALACAK
* Çocuk alerjisi, hematoloji, çocuk nöroloji ve psikiyatrisi gibi yan dal uzmanliklarinda yasanan eksiklik sebebiyle 3 ay sonrasina verilen randevular eritilecek. Vatandas hastane hastane dolasmaktan kurtarilacak.
TAM GÜN YASASINA ÜNIVERSITE HOCASI AYARI
Üniversite hocasi üniversitede hasta bakamaz, ameliyat yapamaz sadece ögretmenlik yapar. Ameliyat yapmadan tip ögrencilerine ders verilemeyecegi için tam gün yasasindaki üniversite ögretim üyeleriyle ilgili bir toplanti yapip Saglik Bakani Müeezzinoglu'na iletilecek. Ayrica saglikçiya uygulanan siddete karsi yeni tedbirler ve önlemler alinacak.
SAGLIKÇI VEKILLERLE BAKANIN KAMPI
Raporu hazirlayan saglikçi vekillerden AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttas, "Saglikta hükümetin 2023 vizyonu saglikta yapilan hizmetleri taçlandiracak hizmetler. Bu vizyonun hayata geçmesi amaciyla bir ay içinde Saglik Bakani Mehmet Müezzinoglu ile 22 saglikçi vekil bir kamp yapacak" dedi.
Mescitlerin yeri degisecek
* Ilaç, makine, tibbi cihazda disa bagimliligin azaltilmasi için Saglik Organize Sanayi Bölgeleri kurulacak. Bu bölgelerde üniversite ve egitim arastirma hastanelerinin talep ettigi tibbi malzemeler üretilecek. Mescitlerin yeri degisecek .
* Hastanelerde mescitler daha kullanisli ve aydinlik yerlere yapilacak.
* Ayrica saglik personeli annelerin küçük çocuklari için kres ihtiyaçlari da hastanelere yakin yerlerde yapilacak merkezlerde karsilanacak
Taburcu hastaya rehabilitasyon merkezi
* Saglik Bakanligi taburcu edilen hastalar için Almanya'da uygulanan modeli Türkiye'ye getirecek. Almanya'da hastaneden çikinca hastalar evine gitmiyor, rehabilitasyon iyilestirici merkezlere gidiyor. Orada beslenmesini diyetisyenler takip ediyor. Sporu fizyoterapistler takip ediyor. Kendisi gibi ameliyat olanlarla birarada bulunuyor. Böylece hastalar tedavinin ardindan rehabilitasyonla sagliklarina daha çabuk kavusma imkani buluyor.
Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284